Το ταμείο του ντέρμπι

Γιώργος Στράντζαλης19 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ρεαλισμός με τον οποίον προσέγγισε ο Αρης το προχθεσινό ντέρμπι της Τούμπας και ο τρόπος που διαχειρίστηκε τα (ξαφνικά) προβλήματα που προέκυψαν ο Άκης Μάντζιος, έδωσαν στην ομάδα το μίνιμουμ του στόχου της στο παιχνίδι. Δεν ηττήθηκε, πήρε έναν βαθμό ο οποίος βοηθάει στην ηρεμία που ψάχνει μετά το κακό ξεκίνημα στη σεζόν και στον χρόνο που απαιτείται, ούτως ώστε το νέο αυτό σύνολο να χτιστεί από την αρχή του και κάτω από σωστές βάσεις.

Η εικόνα που παρουσίασαν οι Κιτρινόμαυροι στην Τούμπα ήταν ένα πρώτο βήμα προς την... κανονικότητα την οποία επιχειρεί να επιστρέψει η ομάδα με τον Μάντζιο στον πάγκο. Ο Έλληνας τεχνικός εκτός από το ότι διάβασε εξαιρετικά το παιχνίδι, κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να συμμαζέψει τακτικά την κατάσταση και κυρίως να δώσει έναν αγωνιστικό προσανατολισμό με απόλυτη τακτική προσαρμογή στις δυνατότητες του αντιπάλου. Τακτικά, ο Αρης δεν είχε άλλη επιλογή από αυτή που ακολούθησε καθώς είχε να διαχειριστεί και μια βασική έλλειψη από τον άξονα, του Βλάντιμιρ Νταρίντα. Ηταν προφανές ότι θα πήγαινε σε σετ παιχνίδι, στο οποίο παρότι επέτρεψε στον αντίπαλο να έχει περισσότερη ώρα την μπάλα, δεν αισθάνθηκε σοβαρή απειλή και το βασικό είναι ότι ουδέποτε πιάστηκε απροετοίμαστος ή με αριθμητικό μειονέκτημα. 

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που όμως προήλθαν από τα δικά του αβίαστα ατομικά λάθη. Ανασταλτικά για πρώτη φορά στη σεζόν η ομάδα παρουσιάστηκε τόσο συμπαγής και compact, προσηλωμένη στο πλάνο που είχε καταρτιστεί για τον εγκλωβισμό του αντιπάλου. Σε αυτό προφανώς συνέβαλλε η παρουσία ενός κλασσικού κόφτη στην ενδεκάδα. Ο Μπίργκερ Βερστράτε ένα ώριμο παιχνίδι και είναι αυτό που αναζητούσε αγωνιωδώς το προηγούμενο διάστημα ο Αρης. Τον παίκτη που θα είναι μπροστά από την τετράδα της άμυνας για να λειτουργεί ως “σκούπα”. Ο Βέλγος έχασε ελάχιστες μονομαχίες κι όποτε χρειαζόταν έπαιζε πιο χαμηλά προκειμένου να μην δημιουργείται υπεραριθμία μέσα στην περιοχή. Εξίσου αποδοτικό ήταν και το “τρικ” του Μάντζιου να χρησιμοποιήσει δύο δεξιοπόδαρους μπακ στη λογική να περιορίσει τον χώρο ευθύνης του Ζίβκοβιτς και να μην του επιτρέψει να παίξει με ανάποδο πόδι στην πλευρά. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές ο Σέρβος αναγκάστηκε να αλλάξει πλευρά, μη μπορώντας να ανταποκριθεί με τον Μοντόγια επάνω του. Αλλά και από την άλλη να πήγαινε, “έπεφτε” πάνω στον Οντουμπάτζο.

Στο κομμάτι της δημιουργίας και της επιθετικής ανάπτυξης είναι φανερό ότι ο Αρης χρειάζεται αρκετή δουλειά καθώς προβλημάτισε για ακόμη ένα παιχνίδι. Η επιθετική λειτουργία πρέπει να αποτελέσει την επόμενη στόχευση του Μάντζιου, ο οποίος διέκρινε το ίδιο “πρόβλημα” που είδε στο ντεμπούτο του κόντρα στον Αστέρα. Μια ομάδα με αργή μετάβαση της μπάλας στο τρανζίσιον και αργές αποφάσεις. 

Ελαφρυντικό για το προχθεσινό ματς μπορεί να αποτελέσει η απουσία του Νταρίντα και του Τζούρασεκ, δύο παίκτες με ικανότητα να παίξουν μπροστά την μπάλα (που δεν την έχει ο Βερστράτε για παράδειγμα) και οι οποίοι πατάνε αρκετά στην αντίπαλη περιοχή. Στην Τούμπα φανερώθηκε επίσης και η έλλειψη δεύτερου φορ στο ρόστερ, ο οποίος θα δίνει λύσεις στη διάρκεια του ματς και ανάσες στον Μορόν. Εξίσου σημαντικό, που χρήζει άμεσης βελτίωσης, είναι να μπουν περισσότερο στο παιχνίδι της ομάδας τα εξτρέμ. Δε νοείται να καταγράφεται από την στατιστική 0% σε δημιουργία από την αριστερή πλευρά στο πρώτο ημίχρονο. Κάρλσον και Μενέντες οφείλουν να γίνουν πιο παρεμβατικοί στο παιχνίδι της ομάδας στην επιθετική ανάπτυξη και να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Όταν ενσωματωθεί ουσιαστικά στο πλάνο και ο Σουλεϊμάνοφ, ο οποίος φάνηκε αρκετά βαρύς, ίσως τα δεδομένα ν’ αλλάξουν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.