Τελικά το Μουντιάλ του Κατάρ μας προσφέρει και θέαμα, αλλά και κρατά το ενδιαφέρον σε υψηλό επίπεδο. Πριν την πρώτη σέντρα οι εκτιμήσεις έδιναν στις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις τού πλανήτη, τον τίτλο του φαβορί για την πρόκριση στους «16». Μάλιστα ο τίτλος αυτός κουβαλούσε και την εκτίμηση ότι θα τερμάτιζαν πρώτες στον όμιλο τους.
Οι προβλέψεις μιλούσαν για πρόκριση της Ολλανδίας, της Αγγλίας, της Αργεντινής και της Γαλλίας από τον πρώτο μέχρι τον τέταρτο όμιλο, της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας. Ολες αυτές οι εκτιμήσεις για την πρωτιά. Από εκεί και πέρα, υπήρχε διχογνωμία αν από τον 5ο η Ισπανία ή η Γερμανία θα είναι αυτή που θα τερματίσει πρώτη και από τον 6ο η Κροατία ή το Βέλγιο. Είπαμε όμως στο ποδόσφαιρο η θεωρία από την πράξη απέχει πάρα πολύ.
Για την πρώτη θέση αυτές οι εκτιμήσεις έχουν μπει σε κίνδυνο να διαψευστούν από την πρώτη αγωνιστική. Μετά τη δεύτερη, η Γαλλία και η Βραζιλία είναι αυτές που έχουν «κλειδώσει» την πρόκριση και σ’ όλους τους υπόλοιπους ομίλους (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές), τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Τόσο που να κινδυνεύουν παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αργεντινή, όχι απλώς να χάσουν την πρώτη θέση αλλά να ετοιμάσουν βαλίτσες και να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ναι, είναι μία πραγματικότητα η οποία μπορεί τελικώς να αντιστραφεί στον τρίτο αγώνα. Τώρα όμως είναι ένα σενάριο που ανεβάζει την αδρεναλίνη του κόσμου.
Παρ’ όλο όμως που υπάρχει αυτή η ανάγκη για βαθμούς έχω την άποψη ότι το θέαμα είναι ελκυστικό. Οποιος μάλιστα το συγκρίνει με τις αντίστοιχες προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις θα συμφωνήσει ότι στο Κατάρ λείπουν οι σκοπιμότητες. Ότι οι ποδοσφαιριστές κινούνται ελεύθερα μέσα στο γήπεδο και ότι υπάρχουν ανοιχτοί χώροι για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους οι σταρ της διοργάνωσης. Αυτό δηλαδή που περίμεναν οι ποδοσφαιρόφιλοι από το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.
Είδαμε λοιπόν πολλά γκολ και τους θεωρητικά μεγάλους να χάνουν από τους θεωρητικά μικρούς. Τα αουτσάιντερ όμως δίνουν την αίσθηση διάττοντος αστέρος, εκτός κι αν ήταν σύμπτωση το ότι η Ιαπωνία που νίκησε στην πρεμιέρα τη Γερμανία, έχασε στον δεύτερο αγώνα από την Κόστα Ρίκα η οποία διασύρθηκε με 7-0 από την Ισπανία. Και δεν είναι η μόνη ομάδα κάνει σκωτσέζικο ντουζ συναισθημάτων. Και η Αγγλία ξεκίνησε εντυπωσιακά τη διοργάνωση και υποχρεώθηκε σε 0-0 με τις ΗΠΑ. Και η Σαουδική Αραβία που νίκησε την Αργεντινή, έχασε από την Πολωνία. Αυτή είναι η γοητεία του ποδοσφαίρου και όσα χρόνια κι αν περάσουν τα απρόοπτα αποτελέσματα θα παραμένουν το αλατοπίπερο του.
Μόνο η Γαλλία και η Βραζιλία δεν μπαίνουν σ’ αυτή την εξίσωση κι αυτό το ομολογούν όλοι.