Το «γεύμα του θανάτου»: Αυτό είναι το φαγητό που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο μόνο με μία μπουκιά

Metrosport Team03 Αυγούστου 2024

Το Koi Pla, ένα δημοφιλές παραδοσιακό πιάτο που καταναλώνεται στην Ταϊλάνδη και το Λάος, λέγεται ότι ευθύνεται για το θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων κάθε χρόνο.

Το Koi Pla θεωρείται σαλάτα από το Λάος και την περιοχή Isaan της Ταϊλάνδης και αποτελείται από κιμά ωμού ψαριού, χυμό λεμονιού, βότανα και μπαχαρικά. Όπως ίσως μαντέψατε, το ψάρι είναι το προβληματικό συστατικό σε αυτό το πιάτο, αν και τεχνικά, είναι τα παράσιτα που ζουν στο ψάρι. Το Koi Pla φτιάχνεται συνήθως με ωμά ψάρια γλυκού νερού από τη λίμνη του Μεκόνγκ, τα οποία συχνά είναι μολυσμένα με παρασιτικούς πλατύσκουλους, γνωστούς ως ζωντανούς γλωχίνες. Αυτά τα παράσιτα είναι από καιρό γνωστό ότι προκαλούν έναν από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου που γνωρίζει ο άνθρωπος, το χολαγγειοκαρκίνωμα ή καρκίνο των χοληφόρων οδών, ο οποίος προκαλεί το θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων μόνο στην Ταϊλάνδη.

Λέγεται ότι μια και μόνο μπουκιά Koi Pla είναι τεχνικά αρκετή για να προκαλέσει καρκίνο των χοληφόρων. Γνωστή ως ο «σιωπηλός δολοφόνος», η ασθένεια έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης χωρίς χειρουργική επέμβαση. 

Η Ισάν, η μεγαλύτερη επαρχία της Ταϊλάνδης, έχει τη μεγαλύτερη αναφερόμενη συχνότητα καρκίνου των χοληφόρων στον κόσμο λόγω της αμείωτης δημοτικότητας του Koi Pla. 

Ο Dr. Khuntikeo πραγματοποίησε εκτεταμένες δοκιμές σε χωρικούς της επαρχίας Ισάν στην Ταϊλάνδη και βρήκε ότι μέχρι και το 80% από αυτούς είχαν καταναλώσει ζωντανές παρασιτώσεις, και ενώ δεν υπέφεραν όλοι από καρκίνο των χοληφόρων, ο κίνδυνος ανάπτυξης της θανατηφόρας αυτής κατάστασης στο μέλλον είναι υψηλός.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.