Μια μακροχρόνια περιέργεια σχετικά με το τι θα συνέβαινε αν όλοι στη Γη πηδούσαν ταυτόχρονα, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών. Θα αναπηδούσε η Γη; Θα ταλαντευόταν; Αυτό το υποθετικό ερώτημα έχει οδηγήσει σε διάφορες υποθέσεις, αλλά δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί πρακτικά σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, το πείραμα ενός φυσικού έδωσε μια οριστική απάντηση.
Ο Greg Foot, δημοσιογράφος και παρουσιαστής επιστημονικών θεμάτων, διεξήγαγε ένα πείραμα για την εκπομπή Earth Lab του BBC για να διερευνήσει αυτή την ιδέα. Χρησιμοποιώντας μια ομάδα 50.000 ανθρώπων στο Φεστιβάλ Reading, ο Foot προσπάθησε να προσομοιώσει τις επιπτώσεις ενός μαζικού άλματος. Οι συμμετέχοντες πήδηξαν ταυτόχρονα και η προκύπτουσα κίνηση μετρήθηκε από απόσταση ενός μιλίου.
Σε ένα βίντεο που καταγράφει το πείραμα, ο Foot εξηγεί: «Και στη συνέχεια, με λίγη μαθηματική ακρίβεια, μπορώ να το μεγεθύνω και να δω τι θα συνέβαινε αν όλοι γύρω από τη Γη πηδούσαν ταυτόχρονα και αν αυτό θα άλλαζε την ταχύτητα περιστροφής της Γης». Τα ευρήματά του έδειξαν ότι ενώ ένα συλλογικό άλμα θα μπορούσε να προκαλέσει μια μικρή μετατόπιση, θα ήταν μια σχεδόν ανεπαίσθητη κίνηση.
Για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο, ο Foot εξέτασε πώς οι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν την περιστροφή της Γης. Για παράδειγμα, ο σεισμός του 2011 στην Ιαπωνία επιτάχυνε την περιστροφή της Γης, συντομεύοντας τις ημέρες μας κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα. Αυτή η σύγκριση δείχνει ότι σημαντικά σεισμικά γεγονότα μπορούν να μεταβάλουν την περιστροφή του πλανήτη, αλλά τέτοια γεγονότα είναι πολύ πιο ισχυρά από ένα παγκόσμιο άλμα.
Το πείραμα στο Φεστιβάλ Reading δημιούργησε σεισμό 0,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο Foot κατέληξε στο συμπέρασμα: «Οι σεισμοί δεν επηρεάζουν την περιστροφή του πλανήτη μέχρι να φτάσουν τουλάχιστον το οκτώ, και γι' αυτό θα χρειάζονταν επτά εκατομμύρια φορές περισσότεροι άνθρωποι από όσους ζουν σήμερα στον πλανήτη. Έτσι, ο αστικός μύθος είναι εντελώς αναληθής».
Ο φυσικός Rhett Allain ανέλυσε περαιτέρω κατά πόσο ένα παγκόσμιο άλμα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Γη, ακόμη και χωρίς να αλλάξει την περιστροφή της. Υπολογίζοντας το συνολικό βάρος όλων των ανθρώπων σε σχέση με τη μάζα της Γης, ο Allain υπολόγισε ότι αν όλοι πηδούσαν 0,3 μέτρα στην ίδια ακριβώς θέση και την ίδια στιγμή, η Γη θα μετακινούνταν μόνο κατά το ένα εκατοστό της ακτίνας ενός ατόμου υδρογόνου.
Εν κατακλείδι, ενώ η ιδέα ενός παγκόσμιου άλματος που προκαλεί αισθητή επίδραση στη Γη είναι συναρπαστική, τα επιστημονικά στοιχεία καταρρίπτουν αυτόν τον μύθο. Η συνδυασμένη μάζα και δύναμη της ανθρωπότητας δεν επαρκούν για να επηρεάσουν σημαντικά την κίνηση ή την περιστροφή του πλανήτη μας.
gazzetta.gr