Το παρελθόν της οικογένειας Λουτσέσκου στη Γαλατασαράι

Χρύσανθος Δοβλέτογλου25 Σεπτεμβρίου 2024

Ο πατέρας του Ραζβάν Λουτσέσκου, Μιρτσέα, έχει προπονήσει στην καριέρα του... άπειρες ομάδες. Μεταξύ αυτών, τη Μπρέσια, τη Ραπίντ Βουκουρεστίου, την Μπεσίκτας, τη Σαχτάρ, τη Ζενίτ, την Ντιναμό Κιέβου και την επόμενη αντίπαλο του ΠΑΟΚ στο Europa League, τη Γαλατάσαράι. Ο 79χρονος, πλέον, τεχνικός, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στις τάξεις των φιλάθλων της τουρκικής ομάδας.

* Από την κατάκτηση του Super Cup κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης τον Αύγουστο του 2000

«Μόνο στην Τουρκία οι αντίπαλοι οπαδοί μου φέρθηκαν καλά. Όταν μετακόμισα από τη Γαλατασαράι στην Μπεσίκτας, οι οπαδοί της Γαλατασαράι με χειροκρότησαν στον πρώτο μου αγώνα στο Αλί Σαμί Γιεν. Δεν μπορώ να το ξεχάσω ποτέ αυτό. Ήταν μια απίστευτη ατμόσφαιρα για μένα. Οι Τούρκοι φίλαθλοι είναι απίστευτοι, γνωρίζουν καλά το ποδόσφαιρο» είχε τονίσει παλαιότερα ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, φανερώνοντας ότι τα χρόνια του στη Γαλατασαράι ήταν από τα πιο ευχάριστα της καριέρας του.

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου πήγε στη Γαλατασαράι σε μία περίοδο υψηλών απαιτήσεων, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς ο Φατίχ Τερίμ αποφάσισε να μετακομίσει στην Ιταλία. Είχε μπροστά του τον τελικό του Σούπερ Καπ με την Ρεάλ Μαδρίτης και έκανε αυτό που γνωρίζει καλά. Κέρδισε το ματς με 2-1 στην παράταση και ο ίδιος σήκωσε το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της καριέρας του. 

Η σεζόν 2000-01 κύλησε μεταξύ της 1ης και της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα μετά την 6η εβδομάδα. Έχασε, τελικά, τον τίτλο στις λεπτομέρειες, ωστόσο, οδήγησε τη Γαλατάσαραϊ στην πιο επιτυχημένη παρουσία της ιστορίας της στο Champions League, με την πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί βρήκε ξανά απέναντί της την Ρεάλ Μαδρίτης, της οποίας επικράτησε με 3-2 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ηττήθηκε με 3-0 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και αποκλείστηκε στην Ισπανία. Συμμετείχε και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Τουρκίας, όπου αναδείχθηκε ισόπαλη 4-4 με τη Φενερμπαχτσέ σε ένα ματς που «έκοψε την ανάσα» και αποκλείστηκε στα πέναλτι.

Την επόμενη περίοδο, με την Μπεσικτάς να μένει πίσω τις τελευταίες εβδομάδες, η σύγκρουση για τον τίτλο ήταν μόνο μεταξύ της Γαλατασαράι και της Φενερμπαχτσέ. Τελικά, ο Μιρτσέα Λουτσέσκου και οι παίκτες του πανηγύρισαν την κούπα, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα είχε θετική παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ, με απολογισμό στον όμιλο -με Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ και Ρόμα- πέντε ισοπαλίες και μία ήττα και αποκλείστηκε στον τελευταίο αγώνα. Παρά την επιτυχημένη θητεία του στην ομάδα, η διοίκηση δεν συνέχισε μαζί του, με δημοσίευμα του Eurosport να κάνει τότε λόγο για «νεκροταφείο προπονητών»...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.