Το νέο υποβρύχιο και το επικοινωνιακό σόου του Ερντογάν

Metrosport Team27 Μαρτίου 2021

Το TCG PİRİREİS (S-330) θα συμπεριληφθεί στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας το 2022, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές και οι εργασίες του εξοπλισμού.

Το όνομά του προέρχεται από τον φημισμένο Οθωμανό ναύαρχο και χαρτογράφο, Πίρι Ρέις.

Τα υποβρύχια έχουν σχεδιαστεί από τη γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) σε συνεργασία με τουρκικές εταιρείες όπως η HAVELSAN, η ASELSAN, η AYESAŞ, η STM, η KOÇ BİLGEM, η TÜBİTAK και η MilSoft, οι οποίες έχουν δημιουργήσει κάποια σημαντικά συστήματά του.

Τα υποβρύχια είναι τύπου 214 και είναι εξοπλισμένα με Σύστημα Προώθησης ανεξάρτητο του εξωτερικού αέρα (AIP), κάτι που τους επιτρέπει να παραμένουν κάτω από το νερό και να επιχειρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε στρατηγικό επίπεδο είναι γνωστά παγκοσμίως ως τα καλύτερα μετά τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Επιπλέον τα συγκεκριμένα υποβρύχια έχουν δυνατότητα πλοήγησης χαμηλού θορύβου, κάτι το οποίο είναι καθοριστικό για τον ανθυοποβρυχιακό πόλεμο. Ακόμα έχουν μήκος 68 μέτρα και ύψος 13 μέτρα, χωρητικότητα 1.690 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 20 κόμβους, περιλαμβάνουν 27 άτομα ως πλήρωμα και είναι εξοπλισμένα με οκτώ εκτοξευτές τορπιλών 533 εκατοστών. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα καταβύθισης έως τα 260 μέτρα σε επιχειρησιακές συνθήκες.

Η προαναγγελία του Πρότζεκτ για τα υποβρύχια της κατηγορίας Reis είχε γίνει με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας ( SSİK) τον Ιούνιο του 2005 και το συνολικό κόστος του όλου εγχειρήματος αγγίζει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι το 2027 αναμένεται να δοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας ακόμα έξι ακόμα υποβρύχια τύπου 214 της κλάσης Reis, των οποίων η κατασκευή και ο εξοπλισμός συνεχίζονται στο ναυπηγείο του Gölcük. Πρόκειται για τα σκάφη: CG Pirireis (S-330) 2022, TCG Hızır Reis (S-331) 2023, TCG Murat Reis (S-332) 2024, TCG Aydın Reis (S-333) 2025, TCG Seydi Ali Reis (S-334) 2026, TCG Selman Reis (S-335).

Το εθνικιστικό παραλήρημα Ερντογάν στα εγκαίνια

Η τελετή των εγκαινίων του TCG PİRİREİS είχε πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στο ναυπηγείο Gölcük στις 22 Δεκεμβρίου 2019 στην οποία πρωτοστάτησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου και διοργάνωσε επικοινωνιακή φιέστα με ύμνους και εμβατήρια.

Τότε είχε προβεί σε προκλητικές δηλώσεις κατά της χώρας μας υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν αφήνει την Τουρκία να κάνει βήμα στις θάλασσες», ενώ είχε αμφισβητήσει ακόμα μέχρι και την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου.

«Στο Αιγαίο κάποια νησιά και βραχονησίδες βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Ελλάδας και με ένα σχέδιο θέλουν ν' αποκλείσουν την Τουρκία για να διεκδικήσει μα να ξέρουν όμως ότι αυτά δεν έχουν νόημα. Να ξέρουν ότι δεν θα το κάνουμε και δεν θα συμφωνήσουμε με αυτούς τους χάρτες που σχεδιάστηκαν μόνο στα δικά τους τραπέζια... με δήθεν οικολογικές και επιστημονικές ευαισθησίες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον προκειμένου να γίνει και αρεστός στο εσωτερικό του ακροατήριο επειδή εκείνη την περίοδο βαλλόταν από την αντιπολίτευση για την εμπλοκή της Άγκυρας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, παρουσίασε μία Τουρκία η οποία αδικείται και την οποία προσπαθούν να τη «φυλακίσουν» στις θάλασσες, σε τέτοιο βαθμό που της απαγορεύουν μέχρι και το ψάρεμα.

«Θα το επαναλάβω ακόμα μία φορά, αν παραιτηθούμε από τις διαδικασίες που ξεκινήσαμε στη "Βόρεια Κύπρο" και τη Λιβύη, πέρα από τις οικονομικές δραστηριότητες, δεν θα μας αφήσουν θάλασσα ούτε για να ψαρεύουμε με καλάμι», είχε ισχυριστεί.

«Η Ελλάδα και οι σύμμαχες χώρες της εδώ και πολύ καιρό, κάνουν κάθε προσπάθεια για να αποκλειστεί η Τουρκία από τη Μεσόγειο. Ξέρουμε ότι κάποιες αραβικές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ έχουν κάνει το ίδιο. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να τους εμποδίσουμε και να υποκλέψουμε τα δικαιώματα κανενός και κάναμε σιωπηλή υπομονή μέχρι που μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό. Φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασκούσε ήπια, σιωπηλή πολιτική. Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία δεν είναι αποσυνάγωγη, αρέσει, δεν αρέσει αυτό και γι' αυτό θα πρέπει να γίνει αμυντική υπερδύναμη». Ακόμα είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το 2027 θα έχουν κατασκευαστεί ακόμα επτά υποβρύχια «προς γνώση και συμμόρφωση εχθρών κυρίως και φίλων».

Ποιος ήταν ο Πίρι Ρέις

Ο Πίρι Ρέις (1465/70, Γκελίμπολου - 1554, Κάιρο) ήταν Οθωμανός ναύαρχος και χαρτογράφος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Muhyiddin Pîrî Bey και έγινε γνωστός για τους χάρτες του που απεικόνιζαν την Αμερική και το ναυτικό βιβλίο Kitab-ı Bahriye.

Ο Πίρι ξεκίνησε να σαλπάρει μαζί με τον θείο του Κεμάλ Ρέις και ήταν φημισμένοι κουρσάροι της Μεσογείου από το 1487-1493. Μάλιστα είχαν πραγματοποιήσει πειρατικές επιδρομές στις ακτές της Σικελίας, της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Γαλλίας.

Όταν η τελευταία πόλη που είχε παραμείνει υπό την κυριαρχία των μουσουλμάνων στην Ισπανία, η Γρανάδα το 1486 ζήτησε τη βοήθεια των Οθωμανών, ο σουλτάνος έστειλε στην Ισπανία τον Κεμάλ Ρέις υπό τη σημαία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να μεταφέρει μουσουλμάνους από την Ισπανία στη Βόρεια Αφρική. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση συμμετείχε και ο Πίρι Ρέις.

Ο Κεμάλ και ο Πίρι Ρέις εντάχθηκαν επίσημα στο Ναυτικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1494 όταν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έκανε ο σουλτάνος Μπεγιαζίτ Β΄ στους πειρατές της Μεσογείου με σκοπό την επικείμενη προσπάθεια κατάκτησης της Βενετίας.

Αργότερα έγινε επικεφαλής πλοίου και ναύαρχος του στόλου κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Βενετών και υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Πίρι Ρέις έλαβε μέρος και σε ναυμαχίες κατά περιοχών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια όπως της Κορώνης, του Ναβαρίνου, της Μυτιλήνης αλλά και της Ρόδου. Για όλα τα μέρη και τις ναυμαχίες που έλαβε μέρος στη Μεσόγειο έγραψε στο βιβλίο του Kitab-ı Bahriye.

Ο πίρι Ρέις μετά το θάνατο του θείου του σε ατύχημα στη θάλασσα το 1511 εγκαταστάθηκε στην Γκαλίμπολι. Παρότι συμμετείχε σε κάποια ταξίδια με τα αδέλφια Μπαρμπαρόσα και τον Χαλάογλου Μουχιντίν Ρέις κυρίως ασχολήθηκε με τη συγγραφή χαρτών και του βιβλίου του. Έτσι χρησιμοποιώντας χάρτες και τις δικές του παρατηρήσεις δημιούργησε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη το 1513.

Ο Πίρι Ρέις ξανασυμμετείχε σε αποστολή του Οθωμανικού Ναυτικού κατά την κατάληψη της Αιγύπτου ως καπετάνιος πλοίου, ενώ έλαβε μέρος και σε πολιορκίες όταν στην εξουσία ήταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, μία περίοδος κατακτήσεων για την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η ζωή του Πίρι Ρέις μέχρι το 1526 περιλαμβάνεται στο Kitab-ı Bahriye, ενώ το 1528 έφτιαξε έναν δεύτερο παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος ήταν πιο ολοκληρωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο.

Τελικά ο Πίρι Ρέις εκτελέστηκε το 1553 υπό την εξουσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς στο Κάιρο σε ηλικία άνω των 80 ετών επειδή κατηγορήθηκε από τον κυβερνήτη της Αιγύπτου, έπειτα από παράπονο του διοικητή της Βασορά ότι έλυσε πολιορκία και εγκατέλειψε τον στόλο τον οποίο διοικούσε.

Η σύνδεση με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικές ολοσέλιδες της Τουρκίας συνέδεσαν τη καθέλκυση του υποβρυχίου στη θάλασσα με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», με τίτλους όπως «το TCG PiriReis βρήκε τη Γαλάζια Πατρίδα» ή «Το υποβρύχιο TCG PiriReis έπεσε στη Γαλάζια Πατρίδα».

πηγή: reader.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.