Το νέο σύστημα αυτοπροστασίας για τα F-16 Viper που εισηγήθηκε η Πολεμική Αεροπορία

Metrosport Team29 Μαΐου 2024

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει δυναμώσει τον στόλο της και πρόκειται να τον θωρακίσει με νέο σύστημα αυτοπροστασίας για τα F-16 Viper.

Το γνωστό και αξιόπιστο ASPIS II που φέρουν τα F-16 Block 52 plus & Blok 52 Advanced του ελληνικού αεροπορικού στόλου, δίχως επιπλέον κόστος έχει περάσει και στα 19 F-16 Viper.

Tο προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις πολλαπλές απειλές αλλά και άγνωστα όπλα.

Πρόκειται για πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί από το αεροπορικό επιτελείο κι έχει προωθηθεί αρμοδίως, σύμφωνα με το enoplos.gr, ωστόσο είναι άγνωστο το πότε θα προχωρήσει.

Εκείνο που αναζητείται είναι ένα πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας με δέκτες RWR (Radar Warning Receiver) που θα σκανάρουν για τυχόν εκπομπές εχθρικών ραντάρ, ειδοποιώντας τον ιπτάμενο. Επιπλέον LWR (Laser Warning Receiver), που ελέγχει για εχθρική ακτίνα λέιζερ, σύστημα προειδοποίησης εισερχόμενου πυραύλου, αντίμετρα, αλλά και παρεμβολέα που «χτυπούν» εχθρικά ραντάρ.

Τα Viper που διαθέτουν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, έχουν ως asset τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τις παρεμβολές.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αναπτυχθεί συστήματα αυτοπροστασίας, κυρίως για την έκδοση Viper και οι ερευνητές εστιάζουν στο να είναι πλήρως διαλειτουργικό με το AESA ραντάρ που είναι εγκατεστημένο στα έως τώρα 19 νέα F-16. Όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές το ASPIS II είναι πλήρως λειτουργικό με το AESA SABR των F-16 Viper και πως αυτό δοκιμάστηκε εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής του πρωτότυπου «005 tiger» αεροσκάφους στις ΗΠΑ.

Η απόφαση για την ανανέωσή του σχετίζεται περισσότερο με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σύστημα που αγγίζει τα 30 χρόνια και πως από τώρα αλλά και στο μέλλον τα μαχητικά F-16 απέναντί τους, έχουν και θα έχουν πολύ πιο προηγμένες απειλές ν’ αντιμετωπίσουν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.