Το Γουέμπλεϊ, ο Αρχοντίδης και το «μαξιλάρι» του Nations League

Βασίλης Μάστορας10 Οκτωβρίου 2024

Το Γουέμπλεϊ είναι στάδιο μύθος για τους ποδοσφαιρόφιλους. Όπως και η Εθνική Αγγλίας. Αρα η Εθνική μας ομάδα την Πέμπτη (10/10) έχει μπόλικες προκλήσεις για να κυνηγήσει κάτι καλό, απέναντι στο φαβορί του ομίλου του Nations League.

Η Εθνική ομάδα, κατάφερε να πάρει ισοπαλία στο Γουέμπλεϊ το μακρινό 1984 σε αγώνα για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τεράστια επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο που έκανε τα πρώτα του βήματα στον επαγγελματισμό. Προπονητής ήταν ο αείμνηστος Χρήστος Αρχοντίδης, ο οποίος σχεδόν σε έξαλλη κατάσταση πανηγύρισε μετά το τέλος του αγώνα και εκνευρίσθηκε γιατί οι διεθνείς δεν συμμερίστηκαν τον ενθουσιασμό του και δεν ήταν συνεργάσιμοι στις αναμνηστικές φωτογραφίες. 

Η διαφορά δυναμικότητα πλέον μεταξύ των Εθνικών ομάδων της Αγγλίας και της Ελλάδας, δεν έχει τόσο μεγάλη απόσταση όση τη δεκαετία του ΄80. Η Εθνική πλέον έχει κατακτήσει EURO, πολλά ελληνόπουλα αγωνίζονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ της Ευρώπης και το εγχώριο ποδόσφαιρο έχει κάνει βήματα προόδου. Η Εθνική έχει δύσκολη αποστολή στο Γουέμπλεϊ, παρά τις απουσίες που έχουν οι Αγγλοι. Αξίζει όμως, και πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει, να κυνηγήσει τις πιθανότητες της. 

Έχει και την ωριμότητα και το ταλέντο να διεκδικήσει τουλάχιστον την ισοπαλία. Ο Γιοβάνοβιτς δεν άφησε να φανούν πολλά πράγματα για την 11άδα, στην τελευταία προπόνηση που έκανε το γκρουπ στην Αθήνα. Λογικά δεν θα αλλάξει πράγματα στην άμυνα (Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας), ο Παυλίδης στην κορυφή της επίθεσης και οι Τζόλης, Μπακασέτας, Μασσούρας, θα υπηρετήσουν το 4-2-3-1. 

Προβληματισμός σίγουρα υπάρχει για τους δύο αμυντικούς μέσους. Τα διλλήματα; Κουρμπέλης ή Σιώπης και Μάνταλος ή Ζαφείρης που είναι καλός στο box to box; Σε κάθε περίπτωση όποιους κι αν επιλέξει ο Γιοβάνοβιτς η Εθνική, έχει και λόγους ουσίας να κάνει το καλύτερο στο Γουέμπλεϊ. Ο πρώτος είναι ότι θα κρατήσει ζωντανή τη δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης μέσω των playoffs, την οποία δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε για την πρόκριση στην τελική φάση του EURO ’24.

Η επόμενη μεγάλη διοργάνωση είναι το Μουντιάλ 2026 και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει να είναι πρώτο στον όμιλό του ή τουλάχιστον δεύτερο πίσω από την Αγγλία, με την ελπίδα ότι τα «Λιοντάρια» θα εξασφαλίσουν την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο μέσω των προκριματικών. Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική Ελλάδας θα μπορεί να προσπαθήσει εκ νέου μέσω των playoffs. Ο δεύτερος λόγος που είναι σημαντικός για την Εθνική ομάδα να μαζέψει όσους περισσότερος βαθμούς μπορεί στο Nations League, έχει να κάνει με την κατάταξή της στο παγκόσμιο ranking.

Με τις νίκες επί της Φινλανδίας και της Ιρλανδίας, η Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας (από το 3ο που ήταν προηγουμένως) ενόψει της κλήρωσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Οι προκριματικοί όμιλοι γίνονται 12 από 10, όλοι των τεσσάρων ή πέντε ομάδων. Οι 12 πρώτοι των ομίλων αυτών παίρνουν αυτόματα το εισιτήριο για το Μουντιάλ. Οι 12 δεύτεροι, μαζί με τις 4 κορυφαίες ομάδες στο overall ranking από το Nations League θα χωριστούν με κλήρωση σε 4 μονοπάτια, τα οποία θα δώσουν ισάριθμα εισιτήρια, σε όποιες ομάδες επικρατήσουν στους μονούς ημιτελικούς και τον τελικό.

Οπότε για την Εθνική ομάδα ο κάθε βαθμός στο Nations League θα την βοηθήσει στην προσπάθεια να παραμείνει στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας του FIFA Ranking για την ευρωπαϊκή ζώνη και να έχει μια καλύτερη κλήρωση στον προκριματικό όμιλο. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της ευρωπαϊκής ζώνης, με τις Τσεχία, Νορβηγία, Σκωτία και Σλοβενία να είναι οι βασικοί αντίπαλοί μας για τις τρεις τελευταίες θέσεις στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας. Αυτή κι αν είναι πρόκληση για το γκρουπ που δικαιούται να βρίσκεται σε μία μεγάλη διοργάνωση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.