Το φαινόμενο Γιαμάλ και ο κορυφαίος του Euro 2024

Κωστής Παναγιώτου04 Ιουλίου 2024

Η Ισπανία δεν πάτησε τη μπανανόφλουδα της Γεωργίας και με ανατροπή πέρασε επιβλητικά στα προημιτελικά του Euro 2024. Εκεί θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Γερμανία και ελπίζει πως το "άστρο" του Λαμίν Γιαμάλ να λάμψει για ακόμη μια φορά.

Αναμφισβήτητα ο ταλαντούχος άσος της Μπαρτσελόνα είναι ο πιο πολυσυζητημένος ποδοσφαιριστής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά πίσω από τη λάμψη του 16χρονου υπάρχει ένας παίκτης των Ισπανών, που πραγματοποιεί ένα καταπληκτικό τουρνουά και ακούει στο όνομα Φαμπιάν Ρουίθ.

Αυτό που έχει πετύχει ο Γιαμάλ είναι εξωφρενικό

«Ο Λαμίν Γιαμάλ πρέπει να τιμωρηθεί για αυτά που κάνει στα 16 του χρόνια. Θα τον καταγγείλω στην αστυνομία μετά της 14 Ιουλίου», ανέφερε αστειευόμενος ο συμπαίκτης του στην Ισπανία, Φεράν Τόρες.

«Ο Λαμίν Γιαμάλ είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Το συζητήσαμε μεταξύ μας – στα 16 μας, κάναμε πλάκα με τους φίλους μας στο σχολείο. Φαντάζομαι ότι πρέπει να ζει ένα όνειρο, αλλά το ταλέντο και οι δυνατότητές του είναι εντυπωσιακές. Είναι καλό παιδί και έχει ενσωματωθεί καλά στην ομάδα. Οι παίκτες κρίνονται από την απόδοσή τους στο γήπεδο και ο Λαμίν κάνει εξαιρετικά πράγματα. Είναι χαρά μας να τον έχουμε μαζί μας στην Εθνική ομάδα», δήλωσε ο Νάτσο.

Οι δηλώσεις των δύο διεθνών ανταποκρίνονται πλήρως στις εξωφρενικές επιδόσεις, που έχει σημειώσει ο 16χρονος άσος, και δικαιολογημένα άπαντες μιλούν για το φαινόμενο Γιαμάλ.

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός σε τέσσερα παιχνίδια (τρεις φορές ως βασικός) στο Euro 2024 μετράει δύο ασίστ, χωρίς να έχει, μέχρι στιγμής, βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, αλλά ταυτόχρονα είναι ο πιο απειλητικός παίκτης των Ισπανών…και όχι μόνο.

Ο Γιαμάλ με 1.48 xG συνολικά είναι ο Ισπανός που απειλεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, με τους Πέρδι (1.06), Άλβαρο Μοράτα (1.03), Φαμπιάν Ρουίθ (0.95) και Ντάνι Όλμο (0.86) να συμπληρώνουν την πεντάδα.

Αλλά ο νεαρός μεσοεπιθετικός δεν είναι μόνο ο πιο απειλητικός παίκτης των Ισπανών, αλλά και ο κορυφαίος δημιουργός της ομάδας, καθώς με 1.20 xA συνολικά έχει την κορυφαία επίδοση στο στρατόπεδο της Ισπανίας και ακολουθούν οι Νίκο Γουίλιαμς (1.10), Ντάνι Όλμο (0.91), Φεράν Τόρες (0.79) και Πέδρι (0.54).

Επίσης, ο 16χρονος έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε xA, σε όλο το Euro 2024, με τον Κόντι Χάκπο της Ολλανδίας να είναι στην πρώτη θέση, έχοντας 1.71 xA συνολικά σε τέσσερις αναμετρήσεις.

Και οι εντυπωσιακοί αριθμοί του Γιαμάλ δεν σταματούν εδώ. Ο ταλαντούχος άσος είναι, ταυτόχρονα, τρίτος στις επιτυχημένες ντρίμπλες, έχοντας 2.8 (48%).

Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι ο Λαμίν Γιαμάλ στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, με την Εθνική του ομάδα, κατάφερε να είναι πρώτος σε απειλή, δημιουργία και τρίτος σε ντρίμπλεςκαι όλα αυτά, τα έχει πετύχει μόλις στα 16 του!


Ο κορυφαίος παίκτης του Euro 2024

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, δικαίως όλοι μιλούν για το φαινόμενο Γιαμάλ, αλλά η λάμψη του 16χρονου έχει κρύψει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του Φαμπιάν Ρουίθ.

Ο 28χρονος μέσος δεν συστήνεται πρώτη φορά στο ποδοσφαιρικό κοινό, όμως οι εμφανίσεις, που πραγματοποιεί, στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δικαιολογημένα βάζουν το όνομά του στη συζήτηση για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του τουρνουά.

Ο Ρουίθ είναι πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης, με 8.77 μονάδες, σύμφωνα με το SofaScore, με τους Χάκπο της Ολλανδίας (8.18), Μαρμαντασβίλι της Γεωργίας (8.15), Κρόος (7.93) και Κουκουρέγια της Ισπανίας (7.83) να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Επίσης, ο Ισπανός μέσος με τέσσερα γκολ+ασίστ είναι πρώτος σε συμμετοχή τερμάτων στο Euro 2024, μαζί με τον Χάκπο και τον Μικαουτάτζε.

Μάλιστα, ο Φαμπιάν Ρουίθ είναι ο δεύτερος παίκτης της Ισπανίας με τις περισσότερες ενέργειες ανά αγώνα, έχοντας 90.3, δείχνοντας πόσο σημαντικό ρόλο έχει στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του Ντε Λα Φουέντε. Ο μοναδικός που τον ξεπερνάει είναι ο Ρόδρι με 102 ενέργειες ανά παιχνίδι.

Παράλληλα, ο ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν έχει την κορυφαία επίδοση, στο στρατόπεδο των Ισπανών, σε τελικές, έχοντας 3.7 ανά αγώνα, ενώ όσον αφορά συνολικά τη διοργάνωση είναι τέταρτος, με τον Χάβερτς να είναι οριακά από πάνω του με 3.8 και τους Εμπαπέ και Κριστιάνο Ροναλντο να μοιράζονται την πρώτη θέση, με 5.0 τελικές ανά αγώνα.

Τα κατορθώματα, όμως, του Ρουίθ δεν σταματούν, καθώς ο 28χρονος είναι ο πρώτος Ισπανός σε ντρίμπλες ανά αγώνα, με 3.0, και τρίτος στο Euro 2024, με τους Ντοκού (4.0, 50%) και Εμπαπέ (4.7, 61%) να τον ξεπερνούν, αλλά ο Ρουίθ έχει 81% ποσοστό επιτυχίας στις ντρίμπλες, με αποτέλεσμα να έχει την κορυφαία επίδοση της πρώτης δεκάδας των κορυφαίων ντριμπλέρ της διοργάνωσης.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.