Το έμφραγμα... «χτυπάει» την περίοδο των εορτών, τι πρέπει να κάνετε για να το αποφύγετε

Metrosport Team15 Δεκεμβρίου 2021

Το έμφραγμα δυστυχώς χτυπάει συχνά την εορταστική περίοδο λόγω της γενικότερης εορταστικής αποδιοργάνωσης, των διατροφικών ασυδοσιών και της συνήθειας να αγνοούμε όποιο προειδοποιητικό σημάδι μας στέλνει η καρδιά μας. Ας δούμε λοιπόν πώς θα προστατεύσουμε την καρδιά μας αυτές τις γιορτές.

Αυτή η… υπέροχη εποχή του χρόνου αποδεικνύεται όχι και τόσο ευχάριστη για την υγεία της καρδιάς μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (AHA) περισσότερα εμφράγματα που σημειώνονται στις ΗΠΑ το χρονικό διάστημα από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου.

Με αυτό το δεδομένο η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρίαμας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την εορταστική περίοδο. Όπως μάλιστα υπενθυμίζει ο πρόεδρος της AHA Δρ. Donald Lloyd-Jones «οι μέρες των γιορτών συνοδευονται με πολλές έγνοιες και στρες. Οι ρουτίνες διαταράσσονται, ενώ τείνουμε να τρώμε και να πίνουμε περισσότερο και να αθλούμαστε αλλα και να χαλαρώνουμε λιγότερο. Επίσης μπορεί να αγνοούμε τα προειδοποιητικά μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας σκεπτόμενοι ότι μπορουμε να ασχοληθούμε με αυτά μετά τις γιορτές. Πρόκειται για ένα σύνολο παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος».

Μάλιστα ο εν λόγω κίνδυνος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα που δεν βρέθηκαν με φίλους και οικογένεια τις περσινές γιορτές εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας. Μπορούμε ωστόσο με μερικά απλά βήματα πρόληψης να θωρακίσουμε την καρδιά μας και να απολαύσουμε τις γιορτές. Ακολουθούν παρακάτω:

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια ενός εμφράγματος τα οποία μπορει να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και να καλέσουμε άμεσα το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (166). Ο πόνος στο στήθος η ένταση του οποίου μπορεί να είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο αποτελεί το σύμπτωμα που βιώνουν οι περισσότεροι ασθενείς. Μερικές φορές ο πόνος αντανακλά στο λαιμό, τη γνάθο, στον αριστερό ώμο ή και στο αριστερό χέρι. Ο ασθενής συχνά νιώθει κόπωση, δυσκολεύεται να αναπνεύσει, μπορεί να έχει ναυτία, χλωμή όψη, να είναι κρύος και να έχει ιδρώσει.

Χωρίς υπερβολές. Κατά τη διάρκεια των εορτών προσπαθείστε να τηρήσετε το μέτρο στην κατανάλωση φαγητού και ποτού. Επιλέγετε υγιεινά τρόφιμα και περιορίστε την πρόσληψη νατρίου.

Μειώστε το στρες. Είτε πρόκειται για το στρες των συναντήσεων με φίλους και συγγενείς, οκονομικές ανησυχίες και πολυάσχολα εορταστικά πλάνα που δεν βγαίνουν, προσπαθείστε να θέσετε κάθε είδους ανησυχία υπό έλεγχο.

Βρείτε λίγο χρόνο για περπάτημα ή κάποιου ειδους σωματικη δραστηριότητα.

Παρά τα πολυάσχολα προγράμματα των γιορτών μην ξεχνάτε να μετράτε την πίεσή σας και να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.