Οι γνώστες της παγκόσμιας ιστορίας γνωρίζουν τη μεθοδολογία των Αμερικάνων και την ευκολία με την οποία ξεπέρασαν κάθε ηθικό φραγμό στη δόμηση του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών υπό το «πλέγμα» της θωράκισης των συνόρων τους.
Είναι οι πρακτικές που ακολούθησαν στο πεδίο κατασκοπείας, του ελέγχου της οικονομίας και των Κυβερνήσεων, της παραγωγής οπλικού εξοπλισμού κ.α. Στον αθλητισμό, για κάμποσες δεκαετίες υποβάθμιζαν το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τη σπουδαία παραγωγή του έχοντας την ψευδαίσθηση ότι τα «βλαστάρια» των αμερικανικών πανεπιστημίων ήτα ανώτερα από κάθε άποψη.
Γι’ αυτόν τον λόγο, έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν σχεδόν ακατόρθωτο για έναν ευρωπαίο παίκτη να «εισβάλλει» στο ΝΒΑ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (σ. σ. Πέτροβιτς, Σαμπόνις, Μαρτσουλιόνις κ.α.). Προϊόντος του χρόνου αντιλήφθηκαν το λάθος τους, ομοίως και τα αμερικανικά πανεπιστήμια τα οποία πλέον προσφέρουν ένα ευοίωνο μέλλον συνδυάζοντας την αθλητική σταδιοδρομία με την αντίστοιχη ακαδημαϊκή. Αυτό εξασφαλίζεται μέσα από το πρόγραμμα ολοκληρωμένων υποτροφιών οι οποίες πλέον προσφέροντας απλόχερα στους σπουδαιότερους νεαρούς παίκτες της Γηραιάς Ηπείρου.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ταλέντο, αυτή τη στιγμή έχει εξάλλου δύο εκπροσώπους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση (για νέους) της FIBA. Τον Βασίλη Καζαμία του Άρη και την εκπληκτική Βασιλική Χωλοπούλου (κόρη του Άρη Χωλόπουλου ο οποίος αγωνίστηκε σε Ηρακλή και Αρη) η οποία δεν θεωρείται απλά next best thing του ελληνικού μπάσκετ αλλά και του ευρωπαϊκού.
Η 16χρονη αθλήτρια ήδη έχει εξασφαλίσει υποτροφία στο Κολούμπια και ουσιαστικά θα βαδίσει στα χνάρια του Λευτέρη Λιωτόπουλου, ενός εκ των κορυφαίων 17χρονων στον κόσμο. Αμφότεροι είναι εξαιρετικοί μαθητές.
Οι Αμερικάνοι αντιλήφθηκαν το λάθος τους και μέσω των αμερικανικών πανεπιστημίων, χρόνια τώρα, απορροφούν ό,τι καλύτερο διαθέτει η ευρωπαϊκή ήπειρος κι έτσι γίνονται οι απόλυτοι ρυθμιστές της εξέλιξης ενός αθλητής.