«Το δυνατό σημείο του Σαμάτα είναι το σκοράρισμα, το αγωνιστικό στιλ του Λουτσέσκου του ταιριάζει»

Κωστής Παναγιώτου06 Ιουλίου 2023

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο Τέχελεν για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, αλλά οι μεταγραφικές υποθέσεις τρέχουν, με τους ανθρώπους της ομάδας να έχουν θέσει ως προτεραιότητα την απόκτηση του βασικού επιθετικού, με τον Αλί Σαμάτα να αποτελεί Νο1 επιλογή.

Παρότι ο 30χρονος επιθετικός δεν βρίσκεται στα πλάνα της Φενέρμπαχτσε για τη νέα σεζόν, η τουρκική ομάδα προσπαθεί να αποκομίσει ορισμένα χρήματα, πιέζοντας με διάφορους τρόπους την πλευρά του Σαμάτα, οποίος έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τον ΠΑΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες του Metrosport.gr.

Μάλιστα, ο διεθνής φορ προχώρησε σε δηλώσεις σε μέσο της χώρας του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη προσφορές από διάφορους συλλόγους, αλλά δεν θέλω να τις αναφέρω γιατί δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Εν ολίγοις έχω προσφορές από Ευρώπη, Αμερική και Αραβία. Σχετικά με την αποχώρησή μου από τη Γκενκ, είμαι ακόμα παίκτης της Φενέρμπαχτσε, το συμβόλαιό μου λήγει το 2024, οπότε επιστρέφω στη Φενερμπαχτσέ και ο σύλλογος θα επιλέξει αν θα με πουλήσει ή θα με κρατήσουν για να τελειώσω το συμβόλαιό μου...».

O Σαμάτα τη σεζόν (2022/23) που ολοκληρώθηκε αγωνίστηκε στη Γκενκ, καταγράφοντας 36 συμμετοχές (1.569 λεπτά), πετυχαίνοντας μόλις 6 τέρματα. Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στο Βέλγιο, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 η Γκενκ τον απέκτησε, έναντι 800.000 ευρώ από τη Μαζεμπέ (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

Τη σεζόν 2016/17 πέτυχε 21 γκολ και μοίρασε 6 ασίστ σε 59 αναμετρήσεις (4.113 λεπτά), σε όλες τις διοργανώσεις. Την επόμενη σεζόν (2017/18) ένας τραυματισμός στα μέσα Νοεμβρίου τον άφησε εκτός για μεγάλο διάστημα, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με 8 γκολ και 4 ασίστ σε 35 αγώνες (2.204 λεπτά).

Ωστόσο την αγωνιστική χρονιά 2018/19 ήταν εντυπωσιακός, πραγματοποιώντας την κορυφαία σεζόν στην καριέρα του, σημειώνοντας 32 τέρματα και 6 ασίστ σε 51 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, βοηθώντας στα μέγιστα τη Γκενκ να κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από οκτώ χρόνια και το τέταρτο στην ιστορία της, κερδίζοντας παράλληλα και το χρυσό παπούτσι στο βέλγικο πρωτάθλημα (20 γκολ).

Οι επιδόσεις εκείνη τη σεζόν του έδωσαν και το «εισιτήριο» για την Premier League, με την Άστον Βίλα να βγάζει από τα ταμεία της 10 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Η πορεία στο Νησί δεν ήταν ανάλογη και σε 16 αγώνες με τη Βίλα πέτυχε δύο γκολ.

Το καλοκαίρι του 2021 η Φενέρμπαχτσε τον φέρνει στην Τουρκία, έναντι 6 εκατ. ευρώ, αλλά και εκεί δεν βρίσκει τον καλό του εαυτό και πραγματοποιεί ακόμη μια μέτρια σεζόν, με 6 γκολ σε 30 αναμετρήσεις. Ακολούθησαν δύο δανεισμοί στο Βέλγιο, στην Αντβέρμπ (39 αγώνες - 9 γκολ) και στη Γκενκ (36 αγώνες - 6 γκολ), αλλά ούτε εκεί κατάφερε να βρει τον καλό εαυτό του.

Ο Σαμάτα έχει συμμετάσχει 4 φορές σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων, σημειώνοντας καλούς αριθμούς. Ο 30χρονος φορ μετράει 42 αγώνες σε Europa League (36 ματς) και Champions League (6 ματς), έχοντας πετύχεο 20 τέρματα.

Το Metrosport.gr επικοινώνησε με τον γυμναστή της Σερκλ Μπριζ, Χάρη Αποστολίδη, οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως ο Σαμάτα μπορεί μέσω του ΠΑΟΚ να αναγεννηθεί αγωνιστικά και επανέλθει στις χρονιές που σημείωνε πολλά γκολ.

«Ο Σαμάτα δείχνει ότι έχει φτάσει την κορυφή του, είχε δύο πολύ καλές σεζόν στο Βέλγιο, παίρνοντας και μεταγραφή στην Άστον Βίλα. Έπειτα επέστρεψε στο Βέλγιο και αγωνίστηκε στην Αντβέρμπ και στη Γκενκ, αλλά δεν είχε πολλά γκολ. Πέρυσι, μετά την πώληση του Πολ Ονουάτσου στη Σαουθάμπτον, ήταν εκείνος ο βασικός επιθετικός της Γκενκ στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

Είναι ένας δυνατός επιθετικός, αλλά δεν είναι τόσο δυνατός ως target man. Η ταχύτητά του είναι ικανοποιητική. Του είναι δύσκολο να σπριντάρει μακριά από τους αμυντικούς. Το δυνατό του σημείο είναι το σκοράρισμα, αν βρεθεί μέσα στο κουτί είναι καλός εκτελεστής», είπα αρχικά ο Χ.Αποστολίδης.

Στην ερώτηση αν το αγωνιστικό στιλ του ΠΑΟΚ και του Ραζβάν Λουτσέσκου ταιριάζει στον Σαμάτα, απάντησε: «Επειδή υπάρχει διαφορά έντασης μεταξύ του Βελγίου και της Ελλάδας, πιστεύω πως η ένταση του ελληνικού πρωταθλήματος θα τον βοηθήσει να ανακάμψει. Πιστεύω πως μέσω του ΠΑΟΚ θα μπορέσει να αναγεννηθεί και να δείξει το καλό πρόσωπο που είχε στο πρώτο πέρασμά του από το Βέλγιο.

Οι εντάσεις στο Βέλγιο έχουν ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες ομάδες αναπτύσσονται με άμεσες μεταβιβάσεις, οπότε χρειάζονται περισσότερα τρεξίματα. Ο Σαμάτα είναι ένας επιθετικός του κουτιού και επειδή ο ΠΑΟΚ παίζει ποδόσφαιρο κατοχής, πιστεύω πως το αγωνιστικό στιλ του Λουτσέσκου του ταιριάζει και θα τον βοηθήσει να ανακάμψει».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.