Αν τελικώς όλοι οι υποψιασμένοι, που υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Super League 1 για την αναδιάρθρωση υποκρύπτει κάτι, πέσουν έξω θα είναι ένα καλό νέο για το ποδόσφαιρο μας.
Γιατί οι 13 από τους 14 εταίρους θα έχουν καταλάβει ότι η Super League1 δεν αντέχει αύξηση των ομάδων, καθώς τα τηλεοπτικά συμβόλαια δεν τα βρίσκουν οι ομάδες στον δρόμο.
Η NOVA, η οποία έχει προσεγγίσει τεχνοκρατικά το θέμα, «φωνάζει» εδώ και τρία χρόνια για την ανάγκη να γίνει το Πρωτάθλημα περισσότερο ανταγωνιστικό ώστε να αποκτήσει εμπορική αξία. Κι όποιος δεν σέβεται την άποψη τής συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία απαιτεί ένα εμπορικό προϊόν προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των συνδρομητών, δεν ζει στην πραγματικότητα.
Η λογική λέει ότι οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να έχουν ως «ευαγγέλιο» τις προτάσεις τής τηλεόρασης γιατί αυτή είναι που τους προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους.
Οπως αποδεικνύεται όμως είναι η μόνη που καταθέτει προτάσεις που δεν επηρεάζονται από εγωισμούς και μικροσυμφέροντα. Το ζήτημα είναι να μπουν και οι ιδιοκτήτες στην ίδια λογική. Αλλωστε όταν δύο μέρη έχουν τον ίδιο σκοπό, είναι εύκολο να συμφωνήσουν στη γραμμή πλεύσης.
Ποιος είναι ο σκοπός; Η αύξηση των κερδών. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Μ’ ένα μακρόπνοο πλάνο αναδιάρθρωσης της Super League1, το οποίο μπορεί να έχει ως φινάλε το Πρωτάθλημα, ακόμη, και 10 ομάδων. Κάποιοι θα αντιδράσουν και είναι αναμενόμενο αυτό.
Σε κάθε μεταρρύθμιση υπάρχουν αντιδράσεις. Το ζήτημα είναι τι κέρδη θα προκύψουν για το Πρωτάθλημα της Super League1. Σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο. Αν βελτιωθούν τα έσοδα των ομάδων επόμενο είναι ότι θα βελτιωθεί και η ποιότητα του προσφερόμενου θεάματος.
Είναι εύκολο θα ρωτήσει κάποιος; Αν αποφασιστεί από τους «μεγάλους» οι υπόλοιπες ομάδες θα συνταχθούν. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η ιστορία του εγχώριου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πριν από μία εβδομάδα έγινε σύσκεψη του big4 του Πρωταθλήματος για τον νέο αρχιδιαιτητή και δεν άνοιξε μύτη. Δεν συνασπίστηκαν 5-6 ομάδες ώστε να ζητήσουν τον λόγο, γιατί οι υπόλοιπες 10 της Super League1 δεν εκλήθησαν.
Αρα το ζήτημα είναι να δρομολογηθούν αποφάσεις προς όφελος του Πρωταθλήματος, οι οποίες θα έχουν μακρά πνοή. Να καθίσουν οι παράγοντες στο τραπέζι, αφήνοντας του εγωισμούς και να αποφασίσουν για το μέλλον του ποδοσφαιρικού προϊόντος. Δηλαδή πώς θα αυξήσουν τα έσοδα και πως θα μοιράσουν την πίτα.
Βλέποντας και προς τα… κάτω κι όχι στοχεύοντας οι «μεγάλοι» να πάρουν τα περισσότερα. Στην Αγγλία η ομάδα που ανεβαίνει στην Premier League έχει «κλειδωμένα», περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ο στόχος; Να δημιουργήσει μία ομάδα ανταγωνιστική με αυτές που παραδοσιακά αγωνίζονται στην κατηγορία. Ετσι όλοι βγαίνουν ωφελημένοι, γιατί ένα ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα έχει μεγαλύτερα έσοδα. Δεν χρειάζεται μεγάλη σκέψη προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αντιληφθούν ποιο είναι το συμφέρον τους.
Το ζήτημα είναι όμως κατά πόσο διαχειρίζονται τις ΠΑΕ ως ανώνυμες εταιρείες ποδοσφαιρικού θεάματος. Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι για άλλα πράγματα «καίγονται». Δυστυχώς.
Focus
Τελικώς για τον Ηρακλή ποιο είναι χειρότερο; Το ναυάγιο του deal με την Τρίγλια, το ενδεχόμενο να αγωνισθεί τελικά στη Γ’ Εθνική, η πιθανότητα να μην κατεβάσει ομάδα ούτε στην ΕΠΣΜ ή το να αναλάβει ο Λεονίδης που τον συνοδεύει ένας αστικός μύθος για σχέσεις με τον Ιβάν;