Το αντιοξειδωτικό λαχανικό με αντιδιαβητική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση

Metrosport Team03 Οκτωβρίου 2023

Το πράσο είναι ένα λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια του κρεμμυδιού και του σκόρδου, ωστόσο έχει πιο ήπια και γλυκιά γεύση. Ειναι γεμάτο οφέλη, αλλά υπάρχει μια κατηγορία ασθενών που δεν πρέπει να το καταναλώνουν.

Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. H καλύτερη χρονική περίοδος για την κατανάλωσή του είναι από Σεπτέμβριο έως και τον Απρίλιο. Η γεύση του ξεχωρίζει σε σούπες και σαλάτες.

Το πράσο ανήκει στο γένος Allium, στην οικογένεια Alliaceae, και προέρχεται από την Μέση Ανατολή. Είναι χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πηγή αντιοξειδωτικών, πηγή βιταμινών Κ και Β9 καθώς και καλή πηγή μετάλλων. Θεωρείται επίσης ότι έχει προστατευτική δράση έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διατροφική αξία του πράσου

Για 100 γρ μαγειρεμένου πράσου:

Ενέργεια – 25 θερμίδες

Νερό – 92 γρ

Πρωτεΐνες – 1,1 γρ

Υδατάνθρακες – 3 γρ

Λιπίδια – 0,2 γρ

Φυτικές ίνες – 3,2 γρ

Ασβέστιο – 25,6 mg

Σίδηρο 0,34 mg

Ιώδιο < 10 mcg

Μαγνήσιο 8,45 mg

Φώσφορος 20 mg

Κάλιο 151 mg

Νάτριο 5,8 mg

Ψευδάργυρος 0,1 mg

Β καροτίνη 94 mcg

Βιταμίνη Ε 0,5 mg

Βιταμίνη Κ1 25,4 mcg

Βιταμίνη C 1,3 mg

Βιταμίνη Β9 ή Φυλλικό οξύ 21,2 mcg

Πηγή: ygeiamou.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.