Την στήριξη της Πολιτείας χρειάζονται όλοι, πλέον, χωρίς εξαιρέσεις, οριζόντια...

Δημήτρης Κανελλάκης22 Μαρτίου 2020

Μετά και την απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό μήνυμά του και θα διαρκέσει, τουλάχιστον, μέχρι τις 6 Απριλίου, είναι δεδομένο ότι η οικονομία δέχεται το τελειωτικό, ίσως, χτύπημα.

Από την Δευτέρα, 23 Μαρτίου, το πιθανότερο είναι ότι ελάχιστες επιχειρήσεις, άντε το 10% επί του συνόλου της ιδιωτικής οικονομίας, θα συνεχίσουν να έχουν κύκλο εργασιών και την δυνατότητα να διατηρούν -και να πληρώνουν- τους εργαζόμενούς τους.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, που ούτως ή άλλως επανεξέταζε την λίστα με τους ΚΑΔ που ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δικαιούνται τους επιδόματος και της αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, θα πρέπει να οδηγηθεί σε οριζόντια στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, ατομικών επιχειρήσεων.

Ειλικρινά, δεν ξέρω ποια επιχείρηση, ποιο επάγγελμα, ποιος εργαζόμενος (είτε με μισθωτή, είτε με οποιαδήποτε άλλη σχέση εργασίας), πλην σουπερμάρκετ, επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, ίσως, και φαρμακείων, έχει μείνει που να μην πλήττεται, που να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις βασικές ανάγκες της οικογένειάς του.

Δεν μπορεί χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για την καταβολή του επιδόματος, να μην το δικαιούνται γιατί ο κύριος ΚΑΔ που έχουν δεν είναι επιλέξιμος. Δεν γίνεται οι ιδιοκτήτες ταξί να δικαιούνται το επίδομα αλλά να μην το δικαιούνται οι οδηγοί ταξί. Δεν γίνεται να δικαιούνται το επίδομα οι δικηγόροι αλλά όχι οι ασκούμενοι.

Κι όσα προαναφέρθηκαν είναι κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις καταφανέστατων αδικιών, που άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως πρέπει η κυβέρνηση να λύσει και το θέμα με τα κριτήρια των τραπεζών για την αναστολή καταβολής δόσεων στεγαστικών δανείων. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να είναι δικαιούχος του επιδόματος στήριξης από το κράτος, αλλά να μην τον διευκολύνει η τράπεζα επειδή έχει μία, ή και δύο δόσεις σε καθυστέρηση. Αν ζοριζόταν, δηλαδή, προ κορωνοϊού και καθυστερούσε την καταβολή της δόσης, πώς θα μπορέσει να πληρώσει τώρα που δεν έχει έσοδα αν δεν του αναστείλλει η τράπεζα την δόση;

Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τα οριζόντια μέτρα. Τόσο σε ό,τι αφορά στους δικαιούχους του επιδόματος, που αφορά αποκλειστικά στην κυβέρνηση και δεν θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια (ειδικά τύπου... ΚΑΔ κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας), όσο και στο θέμα των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να κατανοήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Προτείνουμε