Η 27χρονη Yasmin von Roon έμεινε άναυδη όταν ανακάλυψε το θέρετρο τoυ Dali, ένα ακριβές αντίγραφο της πολυαγαπημένης Σαντορίνης.
Xτισμένο στην πλαγιά της οροσειράς Cangshan το δημοφιλές θέρετρο εποπτεύει τη λίμνη Erhai και είναι μια μοναδική «ρέπλικα» του κυκλαδίτικου νησιού χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Αιγαίο.
Το θέρετρο -που ονομάστηκε «ψεύτικη Σαντορίνη»- έχει αντιγράψει τα εμβληματικά ασβεστωμένα πλακόστρωτα σοκάκια και τα μπλε παράθυρα του νησιού, σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων και αγαπημένος τουριστικός προορισμός.
Το Dali διαθέτει καθαρό ουρανό και χαλαρή ατμόσφαιρα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν έναν παγωμένο φραπέ στον ήλιο - όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, ανέφερε η TikToker.
Μπορεί να λείπει το Αιγαίο, το ηφαίστειο και το παγκοσμίως γνωστό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, αλλά κατά τα άλλα, η κινεζική εκδοχή έχει μεγάλη ομοιότητα με την αυθεντική.
Το ηλιόλουστο ελληνικό νησί είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής γαμήλιος προορισμός για τα κινεζικά ζευγάρια - και γι' αυτό μπορεί να δαπανήθηκε σχεδόν παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αναδημιουργία του αντιγράφου του νησιού στην επαρχία Γιουνάν.
Η «made in China» Σαντορίνη
Η ιταλογερμανίδα δημιουργός περιεχομένου βρέθηκε στο απρόσμενο θέαμα ενώ ταξίδευε μόνη της, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Sun. Η ίδια δήλωσε στην εφημερίδα ότι είδε για πρώτη φορά φωτογραφίες της περιοχής να κυκλοφορούν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Είπε: «Δεν θα μπορούσα να το πιστέψω αυτό. Όντας κοντά στην πανέμορφη παλιά πόλη του Dali, δεν μπορούσα να αντισταθώ να το δω με τα ίδια μου τα μάτια!»
H κινεζική Σαντορίνη έχει γίνει ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο -ιδιαίτερα για όσους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ταξίδι στο αυθεντικό ελληνικό νησί- και διαθέτει διάφορα ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια που μοιάζουν με τα ελληνικά.
Όπως είπε η TikToker, ακόμα και ο καιρός είναι ο ίδιος, αναφερόμενη σε έναν δυνατό «κυκλαδίτικo» άνεμο που φυσούσε όταν έφτασε στο Dali.
Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το πρωτότυπο
Η 27χρονη που σπουδάζει Διεθνείς Σχέσεις και Παγκόσμια Διακυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας εκτιμά ότι ενώ το αντίγραφο είναι αρκετά πειστικό τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το πρωτότυπο.
Και πρόσθεσε: «Έχοντας επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης, μπορώ να εκτιμήσω τη γοητεία του κινεζικού αντιγράφου».
«Βρίσκεται σε μια από τις πιο γραφικές τοποθεσίες της Κίνας και το περιβάλλον με φραπέδες κλπ, αποπνέει μια χαλαρή ατμόσφαιρα που θυμίζει Ελλάδα.
«Υπήρχαν ζευγάρια που έβγαζαν εκεί τις γαμήλιες φωτογραφίες τους, όπως ακριβώς στην αυθεντική Σαντορίνη. Ενώ το σκηνικό είναι εκπληκτικό, η ουσία της Ελληνικής Σαντορίνης είναι αναντικατάστατη».
«Ενώ το αντίγραφο αναδεικνύει καλά τις οπτικές πτυχές, όπως η αρχιτεκτονική και το παράκτιο σκηνικό, το πολιτιστικό και ιστορικό βάθος του πρωτοτύπου είναι απαράμιλλο».
Η ίδια δήλωσε ότι βλέπει το Dali ως μια «ένδειξη θαυμασμού και μια ευκαιρία για όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να βιώσουν μια γεύση της Ελλάδας».
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν το Dali ως «μια πόλη-θέρετρο που διαθέτει όμορφα τοπία και κτίρια σε στιλ Σαντορίνης, προσελκύοντας πολλά ζευγάρια για να βγάλουν γαμήλιες φωτογραφίες».
Πηγή: iefimerida.gr