Ολοένα και περισσότερα είναι τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει σώμα και πνεύμα, καθώς και να μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων από τις πιο σοβαρές ασθένειες που μαστίζουν τους ανθρώπους της εποχής μας.
Παρακάτω ακολουθούν εννέα από τα σημαντικότερα οφέλη της άσκησης. Διαβάστε τα και εντάξτε την αερόβια φυσική δρστηριότητα από σήμερα κιόλας στην καθημερινότητά σας.
1. Συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
Η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο που διατρέχει ένας άνθρωπος να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Παρόλο που η άσκηση από μόνη της δεν οδηγεί απαραίτητα σε απώλεια βάρους, συνδυαστικά με μια ισορροπημένη διατροφή με έλεγχο των θερμίδων, μπορεί να υποστηρίξει την επιτυχημένη μείωση του βάρους. Επιπλέον, στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στο υγιές σωματικό βάρους με το πέρασμα του χρόνου.
2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες παθήσεις και ειδικότερα του εγκεφαλικού επεισοδίου και του εμφράγματος. Η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τη δύναμη της καρδιάς, μειώνοντας την απαιτούμενη προσπάθεια για τη μεταφορά του αίματος στο σώμα. Αυτό μειώνει την πίεση στις αρτηρίες, μειώνοντας έτσι και την αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Η τακτική άσκηση και ιδιαίτερα η αεροβική, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και η ποδηλασία, έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Το όφελος αυτό αφορά ανθρώπους κάθε βάρους, με τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους που παραμένουν σωματικά δραστήριοι να διατρέχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων σε σχέση με τους αδρανείς.
4. Περιορίζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Είναι γνωστό πως η άσκηση βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Η σωματική αδράνεια, από την άλλη, έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η τακτική άσκηση συστήνεται συχνά σε πάσχοντες από διαβήτη προκειμένου να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
5. Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου
Ο καρκίνος είναι μια περίπλοκη ασθένεια που επηρεάζεται από πολλούς ελέγξιμους (π.χ. κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ) και μη (γονίδια, ακτινοβολία, περιβαλλοντικοί ρύποι) παράγοντες. Στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική μέτρια προς εντατική άσκηση συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως αυτός του ορθού, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού.
6. Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και λειτουργία
Οι σκελετικοί μύες εξυπηρετούν πολλές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων η διατήρηση της στάσης του σώματος, ο έλεγχος της κίνησης και η παραγωγή θερμότητας στο σώμα. Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, η μυϊκή μάζα τείνει να μειώνεται, συχνά λόγω του πιο καθιστικού τρόπου ζωής. Η απώλεια αυτή μπορεί να μειώσει την κινητική ικανότητα του ατόμου και να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων και μυϊκών παθήσεων όπως η σαρκοπενία. Η τακτική άσκηση και ιδιαίτερα η προπόνηση αντίστασης (π.χ. άρση βαρών ή ασκήσεις με το βάρος του σώματος) μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή και να μειώσει τον κίνδυνο μυϊκών διαταραχών και σαρκοπενίας.
7. Βελτιώνει την υγεία και τη δύναμη των οστών
Ασκήσεις όπως το τρέξιμο και ο χορός, καθώς και η προπόνηση αντίστασης, έχει αποδειχθεί πως βελτιώνουν την οστική πυκνότητα στους εφήβους και βοηθούν στη διατήρησή της κατά την ενήλικη ζωή, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της φυσικής απώλειας της οστικής πυκνότητας, που συμβαίνει κατά τη γήρανση.
8. Ενισχύει την θετική ψυχική υγεία
Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί πως έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία και την ψυχολογική ευεξία. Ο ακριβής μηχανισμός από τον οποίο προκύπτουν τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός, αλλά αυτό που είναι γνωστό είναι πως η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την απελευθέρωση ενδορφινών, να ανακουφίσει το στρες και να προωθήσει ένα υγιές μοτίβο ύπνου, στοιχεία που συνδυαστικά βελτιώνουν τη διάθεση. Επιπλέον, κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθά ακόμα και στη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών.
9. Μειώνει τον κίνδυνο άνοιας
Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική άσκηση προστατεύει από τη γνωστική εξασθένηση. Παρόλο που δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο η άσκηση μειώνει τη γνωστική εξασθένηση, πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η απελευθέρωση πρωτεϊνών γνωστών ως «νευροτροφικοί παράγοντες» είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι ωφέλιμοι αυτοί παράγοντες ενισχύουν την ανάπτυξη και αποκατάσταση τω νευρώνων, υποστηρίζοντας τη φυσιολογική γνωστική λειτουργία. Αυτό εξηγεί εν μέρει και το γιατί οι ηλικιωμένοι που παραμένουν σωματικά δραστήριοι καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικών διαταραχών όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.