Τι ισχύει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Μακεδονίας (προκήρυξη)

Χρήστος Λιάπης08 Σεπτεμβρίου 2024

Ο πρώτος στην Α1 εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στα μπαράζ ανόδου στη Γ' Εθνική αλλά και οι πρώτοι στη β' κατηγορία της ΕΠΣΜ εξασφαλίζουν την απευθείας άνοδο.

ΠΛΕΙ ΟΦ Α1 και Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Στα πλέι οφ της Α1 και της Β κατηγορίας θα παίξουν οι ομάδες που θα τερματίσουν από τη 2η μέχρι την 5η θέση πρωτάθλημα ενός γύρου. Θα αρχίσουν με τους βαθμούς που είχαν στην κανονική περίοδο διαιρούμενους δια του δύο.

Η ομάδα που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση θα δώσει όλους τους αγώνες στην έδρα της, την τρίτη θέση θα δώσει δύο αγώνες στην έδρα της, την τέταρτη θέση θα δώσει έναν αγώνα στην έδρα της και την πέμπτη θέση όλα εκτός

Στο μίνι πρωτάθλημα του ενός γύρου σε περίπτωση ισοβαθμίας πρώτο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων και μετά καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων των play offs. 1η αγωνιστική: 1 Χ 4, 2 Χ 3. 2η αγωνιστική: 1 Χ 3, 2 Χ 4 και 3η αγωνιστική: 1 Χ 2, 3 Χ 4.

Πλέι άουτ Α1

Υποβιβάζονται από την Α1 τρεις ομάδες απευθείας και τρεις μέσω των πλέι άουτ. Θα παίξουν 8 - 13, 9 – 12 και 10 – 11 με τους γηπεδούχους να έχουν δύο ευκαιρίες. Αν η διαφορά τους είναι επτά βαθμοί ή και παραπάνω δεν γίνεται το πλέι άουτ.

Πλέι άουτ Β’ κατηγορίας

Θα προκύψουν τα ζευγάρια 10 - 11 στους ομίλους των 12 ομάδων (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν τη 10η θέση) και 11 – 12 στον όμιλο των 13 ομάδων (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 11η θέση). Σε περίπτωση, όμως, κατά την οποία υπάρξει βαθμολογική διαφορά μεταξύ των διαγωνιζομένων ομάδων επτά βαθμών και άνω, τότε η αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί

Α’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση σ’ όλους τους ομίλους, ανέρχονται απευθείας κατηγορία.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τη 2η και την 3η θέση σ’ όλους τους ομίλους (1ος, 2ος και 3ος) θα συγκροτήσουν ένα νέο όμιλο των έξι (6) ομάδων, οι οποίες θ’ αγωνιστούν μεταξύ τους σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα των πέντε (5) αγωνιστικών.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τη 2η θέση στον όμιλό τους θα δώσουν τρεις αγώνες στην έδρα τους και οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η θέση στον όμιλό τους θα δώσουν δύο αγώνες στην έδρα τους. 1η αγωνιστική: 4 Χ 1, 5 Χ 3, 6 Χ 2. 2η αγωνιστική: 1 Χ 5, 2 Χ 4, 3 Χ 6, 3η αγωνιστική: 1 Χ 2, 3 Χ 4, 5 Χ 6. 4η αγωνιστική: 2 Χ 3, 4 Χ 5, 6 Χ 1. 5η αγωνιστική: 3 Χ 1, 5 Χ 2, 6 Χ 4.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις (1η, 2η και 3η), μετά την ολοκλήρωση των πέντε αγωνιστικών, θα προβιβαστούν στην Α1. Θα προβιβαστούν στην Α1 και άλλες ομάδες απ’ αυτές που συμμετείχαν στα play offs και στο μίνι πρωτάθλημα, σύμφωνα με την κατάταξή τους (4η θέση, 5η θέση, 6η θέση), με την προϋπόθεση ότι σ’ αυτήν την κατηγορία (Α1) θα συμμετέχουν λιγότερες από δεκαέξι (16) ομάδες την αγωνιστική περίοδο 2025 - 2026.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση σ’ όλους τους ομίλους υποβιβάζονται απ’ ευθείας, δηλαδή τη 15η θέση στους ομίλους των 15 ομάδων και τη 16η θέση στον όμιλο των 16 ομάδων.

Στα play outs θα προκύψουν τα ζευγάρια 11 - 14 και 12 – 13 (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 11η και την 12η θέση).

Αν υπάρξει βαθμολογική διαφορά μεταξύ των διαγωνιζομένων ομάδων επτά βαθμών και άνω, τότε η αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί

Αντίστοιχη διαδικασία θα ισχύσει και στον όμιλο των 16 ομάδων, όπου θα προκύψουν τα ζευγάρια 12 - 15 και 13 – 14 (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν τη 12η και τη 13η θέση).

Οι ερασιτεχνικές ομάδες του ΠΑΟΚ και του Καμπανιακού έχουν δικαίωμα ανόδου. Δεν έχει ο Μακεδονικός καθώς δεν συμπλήρωσε δύο χρόνια στα Πρωταθλήματα.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗ Γ ΕΘΝΙΚΗ

Ο πρώτος της Α1 και ο δεύτερος (μετά τα πλέι οφ) θα πάρουν μέρος στα μπαράζ ανόδου στη Γ' Εθνική.

Θα συμμετέχουν σε ομίλους επτά ομάδων από τους οποίους μετά από πρωταθλήματα ενός γύρου οι οι τρεις από κάθε όμιλο και οι καλύτεροι τέταρτοι των ομίλων (μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 72 ομάδων) θα ανεβούν στη Γ' Εθνική.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.