Τι είναι το φαινόμενο της κηλίδωσης και πώς «φούντωσε» τη φωτιά στην Αττική

Metrosport Team13 Αυγούστου 2024

Χιλιάδες καμένα στρέμματα γης, σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις, καθώς και μία γυναίκα 62 ετών, η οποία βρέθηκε απανθρακωμένη μέσα σε καμένη επιχείρηση, άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα που κατέκαψε την Αττική.


Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας του φαινομένου των κηλιδώσεων.

Η ξερή βλάστηση του εδάφους σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους οδήγησε τις καύτρες με τις σπίθες να ταξιδέψουν αστραπιαία δημιουργώντας μέσα σε χρόνο ρεκόρ ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικές, οι σπίθες με τη βοήθεια των κηλιδώσεων έχουν την ικανότητα να μεταφέρονται σε αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων ως και ενός χιλιομέτρου.

Πώς επεκτάθηκαν οι φλόγες σε χρόνο-ρεκόρ

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Βαρνάβα, όπου το πέταγμα των καυτρών είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι και στο ένα χιλιόμετρο.

Οι άνεμοι έντασης οκτώ μποφόρ είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η φωτιά να επεκταθεί από τον Βαρνάβα στο Καπανδρίτι και στη συνέχεια στα Βριλήσσια.

Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε και νέα εστία φωτιάς προς τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη δημιουργώντας συνολικά ένα σπιράλ από εστίες που έφταναν ως τα 23 χιλιόμετρα!

«Η μηδενική υγρασία και η καύσιμη ύλη του εδάφους σε συνδυασμό με τους ανέμους δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία μιας megafire. 

Ταυτόχρονα, το ανάγλυφο του εδάφους διευκόλυνε την ταχύτατη επέκταση του μετώπου και δημιούργησε δυσκολίες στις επιχειρήσεις από επίγειες δυνάμεις», σημειώνει ειδικός.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.