Τι είναι η Ολυμπιάδα: Γιατί διέφερε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Metrosport Team09 Ιουλίου 2024

Με την πρόκριση της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας συμπληρώθηκε η ελληνική αποστολή για το Παρίσι. Η ομάδα μπάσκετ επιστρέφει στους Αγώνες μετά από 16 χρόνια και τη διοργάνωση στο Πεκίνο και πλέον από τα τέλη Ιουνίου ως και τις 11 Αυγούστου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Την ίδια στιγμή «ξυπνά» και μια άλλη... κόντρα. Είναι Ολυμπιακοί Αγώνες ή Ολυμπιάδα; Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως είναι το ίδιο πράγματα και ενδεχομένως, όπως τουλάχιστον έχει επικρατήσει, δεν έχουν άδικο.

Αν όμως δούμε στα αρχαία χρόνια, και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα αντιληφθούμε πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Η Ολυμπιάδα, δεν ήταν η διοργάνωση των Αγώνων, αλλά τα τέσσερα χρόνια που μεσολαβούσαν ανάμεσα στις δύο διοργανώσεις.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 776 π.Χ. στην πρώτη πανσέληνο μετά το θερινό ηλιοστάσιο (κοντά στα μέσα Ιουλίου) προς τιμήν του Δία. Ο νικητής του ενός και μοναδικού αγωνίσματος, του σταδίου (αγώνας δρόμου) ήταν ο Κορόιβος ο Ήλειος. Από τότε καταγραφόταν κάθε νικητής και κάθε ολυμπιάδα έπαιρνε το όνομα αυτού, δίνοντάς μας έτσι την πρώτη ακριβή χρονολογία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ολυμπιάδα δεν ονομαζόταν μόνο η διοργάνωση αλλά και η περίοδος μεταξύ των αγώνων.

Πλέον, όπως συναντάμε και σε λεξικά, η λέξη «Ολυμπιάδα» χρησιμοποιείται και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για την ιστορία, η φετινή διοργάνωση είναι οι Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας.

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, παρά τις όποιες αλλαγές που έγιναν στην παράδοση των Αγώνων, όπως ήταν η μεταφορά τους το 80 π.Χ. στη Ρώμη από τον Σύλλα, εξακολουθούσαν να είναι δημοφιλείς και το κύρος τους ενισχύθηκε χάρη σε ελληνόφιλους αυτοκράτορες, όπως ο Ανδριανός. Ωστόσο, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ήταν αυτός που τελικά αποφάσισε πως όλες οι πρακτικές λατρείας, συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων, έπρεπε να σταματήσουν. Έτσι, οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 393 μ.Χ., μετά από συνολικά 293 διοργανώσεις, που διήρκησαν πάνω από μία χιλιετία.

Οι γυναίκες στους Αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής ούτε παρακολούθησης. Η μοναδική γυναίκα που τόλμησε να παραβιάσει τον νόμο και να παρακολουθήσει τους αγώνες ήταν η Ροδίτισσα Καλλιπάτειρα, κόρη του Ολυμπιονίκη της πυγμαχίας Διαγόρα του Ροδίου.

Την αναβίωση των Ολυμπιακών εξέφρασαν πρώτοι οι Φαναριώτες Λόγιοι, Αλέξανδρος και Παναγιώτης Σούτσος, αρθρογραφώντας φανατικά υπέρ της ιδέας της αναβίωσης τους στην εφημερίδα «Ήλιος».

Το 1894 ο Γάλλος Βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν συνέλαβε την ιδέα διεθνών περιοδικών αθλητικών αγώνων με την συμμετοχή όλων των κρατών σε διαφορετική Χώρα και πόλη κάθε φορά. Στο συνέδριο του Παρισιού, πρότεινε η Αθήνα να οργανώσει τους πρώτους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι και έλαβαν χώρα το 1896 με μεγάλη επιτυχία παρά τις δυσκολίες της εποχής.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.