Τι αλλάζει στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη

Κυριάκος Θωμαϊδης09 Ιουνίου 2024

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης πρώτος άνοιξε το θέμα των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου. Προτείνει κάτι διαφορετικό από αυτό που βιώσαμε την τελευταία δεκαετία.

Είναι αλήθεια ότι στις αρχές του 2015, σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής έκανε τη σωστή επιλογή. Πήγε ο ίδιος στη FIFA και στην UEFA και πέτυχε τη θεσμοθέτηση των τακτικών δικαστών και των εν ενεργεία εισαγγελέων στην ΕΠΟ και στις Λίγκες.

Εκείνη η νομοθετική πρωτοβουλία έδωσε το έναυσμα για δομικές αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο ώστε να αποκατασταθεί (όσο γινόταν) η διαφάνεια και η αξιοπιστία. Αλλωστε η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη μαζί με τη διαιτησία αποτελούν τους δύο κορυφαίους πυλώνες ενός αθλήματος που κοντά στο μισό αιώνα στη χώρα μας, αναζητεί την εξυγίανση.

Στη φίλαθλη κοινή γνώμη η ενεργοποίηση των τακτικών δικαστών δημιούργησε δικαιολογημένες ελπίδες ότι πολλά θα άλλαζαν. Δεν θα υπήρχαν επιλεκτικές τιμωρίες, οι αποφάσεις θα έβγαιναν γρήγορα και η παθογένεια της ατιμωρησίας θα καταργούνταν οριστικά και αμετάκλητα.

Πράγματι επί της θητείας Κοντονή τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου λειτούργησαν με επιμέλεια, ταχύτητα και ευθυκρισία πλην ελάχιστων περιπτώσεων. Δυστυχώς μετά το 2018 αναδείχτηκαν οι αδυναμίες του συστήματος, οι οποίες εδράζονταν στη στενή σχέση που αποκτούσαν οι δικαστές με την ΕΠΟ και τις Λίγκες, από τις οποίες – μάλιστα – αμείβονταν. Το πιο εξωφρενικό ήταν ότι για μεγάλο διάστημα η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας ψήφιζε ποιοι θα είναι οι αθλητικοί δικαστές!

Ο προκάτοχος του κ. Φλωρίδη, ο Κώστας Τσιάρας, φρόντισε να καταργηθεί αυτός ο παραλογισμός. Τα τελευταία δύο χρόνια οι προϊστάμενοι του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας αποστέλλουν τον ακριβή αριθμό των δικαστών και των εισαγγελέων. Τη λίστα παραλαμβάνει η ΕΠΟ και την εφαρμόζει αμελητί.

Όμως το μεγάλο ζήτημα που προέκυψε ήταν το γεγονός πως πολλοί από τους δικαστές δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις αθλητικού/ποδοσφαιρικού δικαίου. Είναι κάτι που εντόπισε ο κ. Φλωρίδης και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στελεχώσει την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη είτε με τακτικούς είτε με συνταξιούχους δικαστές είτε με καθηγητές αθλητικού δικαίου. Σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί πρέπει να έχουν εμπειρία ή γνώση στο ποδοσφαιρικό δίκαιο.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν αρκετοί από τους δικαστές που αυτοί τη στιγμή κάνουν δύο δουλειές, να αφοσιωθούν στα καθήκοντά τους στην Ευελπίδων, στο Εφετείο ή στον Αρειο Πάγο. Συνεπώς θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί της ποινικής και αστικής δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί κυρίαρχο στόχο της κυβέρνησης. Δηλαδή με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Στην συνέντευξή του ο κ. Φλωρίδης δήλωσε ότι την οποιαδήποτε αλλαγή στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη θα την εξετάσει σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ. Αλλωστε τα πειθαρχικά όργανα της FIFA και της UEFA δεν στελεχώνονται με τακτικούς δικαστές. Εχουν κυρίως καθηγητές αθλητικού δικαίου, εξειδικευμένους δικηγόρους και ελάχιστους συνταξιούχους δικαστές. Όταν οι υπερεθνικές ομοσπονδίες συμφώνησαν να υπάρχουν τακτικοί δικαστές στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, υπήρχε μία έκτακτη κατάσταση. Τώρα που έχει περάσει μία δεκαετία οι συνθήκες πρέπει να μεταβληθούν και να γίνεται ό,τι ακριβώς γίνεται και στη Δυτική Ευρώπη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.