Συνολικά 50 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πέριξ αυτού, στις πλατείες της Ροτόντας και της Ναβαρίνου.
Πεντέμισι χρόνια μετά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε για τη σύλληψή των συνολικά 60 ατόμων που παραπέμφθηκαν να δικαστούν και ύστερα από έξι αναβολές, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους 50 για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Στους 47 κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 6,9 έτη έως 15,5 έτη, ενώ ποινές φυλάκισης έως τρία έτη επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους τρεις. Το δικαστήριο αποφάσισε να εκτίσουν την ποινή τους οι 49 από τους συνολικά 50 κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν, ενώ στον έναν χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής, καθώς τηρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου.
Σε όσους καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν και χρηματικές ποινές από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
Ως ηγετικά στελέχη του κυκλώματος που εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολούθηση, εμφανίζονται Αλβανοί υπήκοοι, ενώ στη διακίνηση των ναρκωτικών συμμετείχαν και αραβικής καταγωγής άτομα. Η δράση τους έλαβε τέλος τον Δεκεμβρίου του 2018 όταν η ΕΛ.ΑΣ. «έδεσε» την υπόθεση, με φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντο και προχώρησε στη σύλληψή τους.
Στο οπτικό υλικό που κατέγραψαν οι αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας ειδικά μέσα, διακρίνονται καρέ καρέ οι κινήσεις των εμπλεκόμενων ατόμων επί 57 ολόκληρες ημέρες, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε παρακολούθηση σε όλα τα σημεία δράσης τους. Σύμφωνα με τη δικογραφία, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες πριν από τη σύλληψή τους που ήταν υπό στενή επιτήρηση από την ΕΛ.ΑΣ. οι κατηγορούμενοι φαίνεται πως αποκόμισαν πάνω από 500.000 ευρώ πραγματοποιώντας ημερησίως 500 αγοραπωλησίες.
Σημειώνεται ότι λόγω των έξι αναβολών και του χρόνου που χρειάστηκε για να ξεκινήσει και τελικά να ολοκληρωθεί η δίκη, είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι κατηγορούμενοι να βρεθούν εκτός φυλακής, λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτηση. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους.
Επιπλέον, δύο από τους κατηγορούμενους έχασαν τη ζωή τους και έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος τους, ενώ 11 εξακολουθούν να είναι κρατούμενοι για άλλες υποθέσεις.