Θεσσαλονίκη: Στέγνωσε και... κοκκίνισε η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου

Metrosport Team26 Αυγούστου 2024

Μια πρωτοφανή εικόνα αντικρίζουν το τελευταίο διάστημα οι επισκέπτες στην τεχνητή λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως διακρίνεται στις αεροφωτογραφίες του φωτογράφου Ιωάννη Σεμιτζόγλου, σε ένα σημαντικό τμήμα της επιφάνειας της λιμνοθάλασσας τα νερά εμφανίζουν ένα κοκκινωπό χρώμα, που ναι μεν προκαλεί εντύπωση αλλά και προβληματισμό για τις αίτιες που το προκάλεσαν, σε αρκετά μεγάλη έκτασή της.

Δείτε τις φωτογραφίες:




Τον μήνα Αύγουστο η τεχνητή λιμνοθάλασσα στέγνωσε στην κυριολεξία στο χαμηλότερο τμήμα της. Χαρακτηριστικό της σημερινής κατάστασης είναι η αποχώρηση των φλαμίνγκο. Το φετινό καλοκαίρι, δε, η στάθμη μειώθηκε κυρίως στο δυτικό τμήμα της.



«Το νερό θεωρητικά έχει κοκκινίσει λόγω υπεραύξησης μικροοργανισμών. Το πιθανότερο είναι να αυξήθηκε το μικροφύκος Dunaliella λόγω αύξησης της αλατότητας. Αν όχι, τότε κάποιο βακτήριο υπεραυξήθηκε με ιδιαίτερες χρωστικές. Το χρώμα αυτό είναι λόγω χρωστικών των μικροοργανισμών. Αν υπεραυξήθηκε το μικροφύκος το χρώμα θα οφείλεται σε καροτένιο. Αν πρόκειται για τους μικροοργανισμούς που θεωρητικά αναμένονται, αυτοί δεν είναι τοξικοί ούτε επιβλαβείς, τουναντίον είναι υψηλής θρεπτικής αξίας», είπε στη Greenagenda.gr η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια Υδροβοτανικής-Υδροοικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, για να έχουμε πραγματική εικόνα για το ποιος μικροοργανισμός ευθύνεται για τον κοκκινωπό χρωματισμό απαιτείται μικροσκοπική ανάλυση του νερού.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.