Θεσσαλονίκη: Ποιο είναι το Γενί Τζαμί που άνοιξε μετά από 102 χρόνια!

Metrosport Team10 Απριλίου 2024

Άνοιξε μετά από 102 χρόνια το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη για το Ραμαζάνι. Άνοιξε τις πύλες του, μετά από έναν αιώνα και... δύο χρόνια! «Ακούστηκαν και πάλι τα αραβικά, προκειμένου οι μουσουλμάνοι να κάνουν τις προσευχές τους», ειπώθηκε στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, με τη σύνδεση, την οποία έκανε στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, δεν ήταν ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός, αφού σχεδόν όλα τα κανάλια «έπαιξαν» το θέμα.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν, η απόφαση για το άνοιγμά του ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, ενώ ο ιμάμης — που είναι Έλληνας πολίτης από την Αίγυπτο — επιλέχθηκε από το ελληνικό κράτος.


«Για την πρωινή τους προσευχή, για το Ραμαζάνι, που γιορτάζουν», ανέφερε επίσης το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί παράλληλα ότι το κτίριο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τους σκοπούς της Δημοτικής Πινακοθήκης. Είχε να ανοίξει για πρώτη φορά το πολύ μακρινό 1922.


Μουσουλμάνοι προσκυνητές έσπευσαν, μάλιστα, νωρίς το πρωί στο Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη για να προσευχηθούν, με αφορμή τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού. Ο χώρος του μνημείου, μετά από 102 χρόνια παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας για λίγες ώρες, προκειμένου οι μουσουλμάνοι της πόλης, να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Η λήξη του Ραμαζανιού γιορτάστηκε και στο Ισλαμικό Τέμενος της Αθήνας. 

Το Γενί τζαμί είναι σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30, στα ανατολικά της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (Vitaliano Poselli) και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους Εβραίους που είχαν εξισλαμιστεί, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh). Έχει δύο ορόφους και συμβαδίζει με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα.

Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (εκλεκτιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ’ Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.)

Μετά την ανταλλαγή (1923-1924), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.



Επίσης, θα πρέπει να καταγραφεί ότι στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σημειώνεται ότι «η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους Μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.