Με λιγότερο από το 50% της προβλεπόμενης και άρα απαραίτητης δύναμής τους λειτουργούν τα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης, με τις συνέπειες να είναι ορατές στην καθημερινότητα των πολιτών, αφού παρουσιάζουν αύξηση οι δείκτες εγκληματικότητας εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόμευσης.
Οι περισσότεροι καλύπτουν επιτελικές θέσεις
Μπορεί τα κενά στις οργανικές θέσεις για ολόκληρη την πόλη να μην ξεπερνούν τα 200-300 σε πραγματικά νούμερα, ωστόσο, οι μισοί από τους περίπου 5.000 αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη δε βρίσκονται στο δρόμο και κατά συνέπεια στην υπηρεσία του πολίτη, αλλά επιτηρούν στόχους, καλύπτουν επιτελικές θέσεις ή απασχολούνται σε άλλα αντικείμενα.
Τα παραπάνω αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), Θόδωρος Τσαϊρίδης, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, αν η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε πραγματικά τη βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μέσα σε ένα μήνα αυτό θα είχε επιλυθεί και θα υπήρχε επαρκής αριθμός αστυνομικών στο δρόμο.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η επαρκής προστασία των πολιτών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αποτελεί συνέπεια του αριθμού, όσων επιχειρούν γι’ αυτήν. Εξαιτίας της έλλειψης αστυνομικών είναι πολύ μειωμένες στη Θεσσαλονίκη οι πεζές και οι εποχούμενες περιπολίες. Η αστυνομική παρουσία δεν είναι εμφανής στην πόλη. Απευθύνω πρόκληση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μας πει. πού βρίσκονται οι μισοί από τους περίπου 5.000 αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Φυλάνε στόχους και βρίσκονται σε υπηρεσίες επιτελικών θέσεων; Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στην ψηφιακή διαχείριση, οπότε, όσο φόρτο εργασίας κι αν έχουν οι επιτελικές θέσεις, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστεί. Η εξιχνίαση εγκλημάτων είναι η μία όψη του νομίσματος. Ο σημαντικός ρόλος των αστυνομικών είναι η πρόληψη και αν ήταν εμφανής η παρουσία τους, θα είχαμε λιγότερη εγκληματικότητα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσαϊρίδης.
Ένα περιπολικό στη βάρδια για πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφέρει και στοιχεία, τα οποία δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος της ελλιπούς αστυνόμευσης στην πόλη.
Ειδικότερα, κατά τον ίδιο, αν και κάθε αστυνομικό τμήμα της πόλης θα έπρεπε να βγάζει δύο ή και τρία περιπολικά στο δρόμο σε κάθε βάρδια, ουσιαστικά επιτηρεί μόνο ένα. Επίσης, αστυνομικό τμήμα, αυτό του Κορδελιού – Ευόσμου, το οποίο επιτηρεί περίπου 200.000 κατοίκους, διαθέτει μόλις 29 αστυνομικούς, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούσαν σε αυτό 84.
Στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Θεσσαλονίκης υπηρετούν σήμερα 200 αστυνομικοί, αν και ο αριθμός τους θα έπρεπε να φτάνει τους 400, ενώ η κάθε διμοιρία των ΜΑΤ έχει μόνο 12-13 άτομα, αν και θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 20 αστυνομικούς.
Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι τα Τμήματα Ασφαλείας στους Δήμους Δέλτα και Ωραιοκάστρου, δύο τεράστιων σε έκταση περιοχών με πολύ μεγάλο αγρόκτημα, αναγκάζονται να βγαίνουν κοινές περιπολίες λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού αστυνομικών.
«Όλα τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι είναι απολύτως λανθασμένη η κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού. Με 5.000 αστυνομικούς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να καταγράφουμε τόσα κενά στο δρόμο και κατά συνέπεια να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς η εγκληματικότητα. Δεν υπάρχει δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, που να μην έχει βγάλει ανακοίνωση για την έλλειψη αστυνομικών στην περιοχή του. Μάλιστα, από το Δήμο Νεάπολης – Συκεών έχουν κατατεθεί και μηνύσεις για το ζήτημα. Εμείς λέμε ότι φτάνει πια με αυτήν την κατάσταση. Βγάλτε αστυνομικούς στο δρόμο. Ζητάμε από το υπουργείο να μας πει, πού βρίσκονται αυτοί οι 5.000 αστυνομικοί», υποστηρίζει ο κ. Τσαϊρίδης.