Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας από τους γονείς των παιδιών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου - Η απόφαση που προκαλεί οργή

Γιάννης Τσερβίνης05 Ιουνίου 2024

Στα... κάγκελα βρίσκονται γονείς και κηδεμόνες του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης μετά το ζήτημα που προέκυψε αιφνιδίως με τη μετεγκατάσταση του σχολείου που εδρεύει στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Οπως έγινε γνωστό το ειδικό σχολείο που εδρεύει στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης «μετακομίζει» στην Ξηροκρήνη (!), δηλαδή σε μία απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων. απόφαση ακατανόητη, αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα παιδιά ζουν σε περιοχές στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση και οργή στους γονείς που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, ενώ εξέδωσαν και ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής:

«Τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης διατρανώνουμε την αγανάκτηση μας για το ζήτημα που προέκυψε αιφνιδιαστικά, μόλις πριν πέντε ημέρες, σχετικά με την μετεγκατάσταση του σχολείου μας που εδρεύει στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στη συμβολή της Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Καραϊσκάκη σε απόσταση μεγαλύτερη των 7 χιλιομέτρων στην περιοχή της Ξηροκρήνης ,όπισθεν των γνωστών 12οροφων πολυκατοικιών επί της οδού Λαγκαδά.

 Χωρίς καμία προηγούμενη προφορική, γραπτή ή άλλου είδους ενημέρωση μας ανακοινώθηκε η ήδη από το Δήμο ειλημμένη απόφαση μετεγκατάστασης στην εσχατιά των ορίων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. 

Την απόσταση που πρέπει να καλύπτεται καθημερινά 2 φορές από παιδιά ΑΜΕΑ μέσα στο σχολικό λεωφορείο δε τη σκέφτηκε όμως κανείς. 

Από Πυλαία, Μίκρα, Καλαμαριά, Τούμπα κ άλλου είναι λογικό κ ανθρώπινο να μετακινούνται παιδιά ΑΜΕΑ στο όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης; Το κράτος θεωρεί ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση. 

Εμείς ως γονείς το θεωρούμε τεράστιο λάθος και το απορρίπτουμε απερίφραστα. Ο Δήμος επικαλείται λόγους ασφαλείας προκειμένου να αιτιολογήσει την μετεγκατάσταση. Η έκθεση αυτή δεν έχει επιδοθεί ποτέ στη διεύθυνση του σχολείου ή στα μέλη του συλλόγου. 

Όμως ενώ το κτίριο κρίνεται ακατάλληλο για σχολική χρήση, το καλοκαίρι έχει δρομολογηθεί η λειτουργία εντός του ίδιου κτιρίου θερινού σχολείου - κδαπ απασχόλησης παιδιών ΑΜΕΑ. Μάλλον κατά τους θερινούς μήνες οι κίνδυνοι εκμηδενίζονται και επανεμφανίζονται μόνο κατά τους χειμερινούς».

                                     Οι προτάσεις των γονέων

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση των γονέων αναφέρει:

«Επί δημαρχίας κου Μπουτάρη είχε δοθεί υπόσχεση μετεγκατάστασης του σχολείου μας στο πρώην Δημοτικό Σχολείο επί της συμβολής Αγίου Δημητρίου και Κατσιμίδη,όπου εδώ κ χρόνια είναι η έδρα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η υπόσχεση έμεινε στα χαρτιά.

 Και τώρα θα πρέπει 38 παιδιά ΑΜΕΑ να κάνουν καθημερινά ένα ταξίδι πολύωρο για να φτάσουν στο σχολείο τους,μιας κ δεν υπάρχει πέριξ του σχολείου χώρος κατάλληλος για την εκπαίδευση των παιδιών ΑΜΕΑ.

 "Τα λόγια είναι φτηνά αν δεν είναι αληθινά " λέει ο λαϊκός ποιητής.

Επειδή από αυτά όλοι οι γονείς ΑΜΕΑ είμαστε χορτάτοι, η προτεινόμενη από εμάς λύση είναι απλή: 

Μεταφορά της υπηρεσίας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε άλλο κτίριο (π χ. στο 66 ο Δημοτικό Σχολείο που έχει ορίσει ο δήμος για τα ΑΜΕΑ παιδιά μας στην περιοχή της Ξηροκρήνης ή κ στο πρώην νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων), προσωρινή μετεγκατάσταση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο κτίριο που στεγάζει χρόνια την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανατολικής Θεσσαλονίκης και απόδοση του σε παιδιά που αξίζουν με το παραπάνω την προσοχή των δημοσίων φορέων, δήμου, περιφέρειας ή κεντρικού κράτους. 

Ταυτόχρονα ζητούμε τη δέσμευση για άμεση ανέγερση νέου, σύγχρονου ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο ίδιο οικόπεδο επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 Είναι η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή, όχι για χάρη των γονέων, αλλά προς όφελος των παιδιών μας.

Ζητούμε την αρωγή κάθε ενός από εσάς ατομικά,συλλογικά, ανθρώπινα,αληθινά για τους μικρούς αυτούς μαχητές της ζωής που αξίζουν πάρα πολλά, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζονται ως παιδιά β ' κατηγορίας».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.