Στραμμένα στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα με ανησυχία τα βλέμματα της κυβέρνησης και των ειδικών.
Οι περσινοί εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου είναι συνδεδεμένοι με την έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και φέτος η 26η Οκτωβρίου βρίσκει την Θεσσαλονίκη σε οριακή κατάσταση όσον αφορά στην επιδημιολογική της εικόνα.
Η σύσταση στους πολίτες είναι να αποφύγουν τον συνωστισμό, να φορούν μάσκες εντός του ναού του Αγίου Δημητρίου και να κρατούν αποστάσεις.
Ωστόσο τα δείγματα γραφής χτες ήταν αποθαρρυντικά. Οι εικόνες με εκατοντάδες πιστούς να βγάζουν τη μάσκα τους για να προσκυνήσουν, η επανάληψη της ίδιας εικόνας στη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου, προκαλούν έντονη ανησυχία.
Λόγω του ότι η Τετάρτη 27 Οκτωβρίου – ημερομηνία κατά την οποία γίνεται παραδοσιακά η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη – έχει κηρυχτεί ημέρα εθνικού πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, λήφθηκε η απόφαση να ακυρωθεί.
Η ανησυχία παραμένει όμως για τη συμπρωτεύουσα και μία… «σπίθα», δηλαδή τυχόν απροσεξία των πολιτών, μπορεί να βάλει «φωτιές», όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι επιστήμονες, θυμίζοντας ότι πέρυσι, τέτοια εποχή, καταγράφτηκαν εκατοντάδες θάνατοι στη Θεσσαλονίκη.
Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ
Το Σύστημα Υγείας στην Θεσσαλονίκη δέχεται μεγάλη πίεση. Το 90% των κλινών στις ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ και στους γύρω νομούς, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.
Ειδικά στο νομό Πέλλας τα κρούσματα αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό, σημειώνοντας τριψήφιο αριθμό.
“Ο συνωστισμός θα μετατρέψει την έξαρση σε έκρηξη, όπως πέρσι τον Νοέμβριο” προειδοποίησε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, όπου όλη η μονάδα είναι γεμάτη από ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Μεταξύ των επιστημόνων, επικρατεί αγωνία, καθώς τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους προμηνύουν μια δύσκολη επόμενη ημέρα για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
«Καμπάνα κινδύνου» για τις παρελάσεις
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη ακυρώθηκαν οι παρελάσεις και σε Κατερίνη, Ημαθία και Πέλλα, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.
«Οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ότι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται» επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι ανεξάρτητα από τις παρελάσεις «θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα και πιθανότατα να έχουμε και αργότερα την άνοιξη προς καλοκαίρι, όπως πέρυσι»