Θεσσαλονίκη-Κορωνοϊός: Δραματική, πλέον, η κατάσταση -Ανεμβολίαστοι 6/10 πολίτες στη Β. Ελλάδα

Metrosport Team22 Σεπτεμβρίου 2021

Η δυναμική της επιδημίας κορωνοιού στη βόρεια Ελλάδα και στα σχολεία κυριαρχούν στις συσκέψεις των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών.

Το ιικό φορτίο τόσο στις περισσότερες Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της Μακεδονίας και της Θράκης όσο και στα σχολεία της επικράτειας είναι "βαρύ", ενώ η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί επιπλέον παράγοντα κινδύνου.

Στη Θεσσαλονίκη χθες εντοπίστηκαν 449 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ΠΕ της χώρας να «κοντράρει» πλέον ολόκληρη την Αττική των 544 νέων λοιμώξεων. Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών στα 274,29 δεν ξενίζει. Μία εβδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο κρουσμάτων στα 240,29. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις ΠΕ Ημαθίας (114 κρούσματα), Δράμας (61 κρούσματα), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68)και Χαλκιδικής (54).

Την ίδια στιγμή, το «όπλο» του εμβολίου κατά του κορωνοιού παραμένει δυστυχώς σε αχρησία στη βόρεια Ελλάδα, αφού έξι στους δέκα πολίτες είναι ανεμβολίαστοι. Είναι ενδεικτικό ότι στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας Θράκης, χθες νοσηλεύονταν 248 ασθενείς σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι. Επιπλέον, από τους 53 ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ οι 51 (96,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Την αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία επισήμανε και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβας, που αναφέρθηκε σε αύξηση της τάξεως του 15% στις νέες εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα. Παρότι πολλοί νοσηλευόμενοι στη Θεσσαλονίκη προέρχονται από άλλες περιοχές της Μακεδονίας, το "φορτίο" των ασθενών δεν αλλάζει για τους επαγγελματίες υγείας της πόλης ούτε για την τελική αξιολόγηση της κρισιμης κατάστασης.

Ότι η διαχείριση της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα "στοιχειώνει" από πέρυσι τον Οκτώβριο τους αρμόδιους με το κύμα που ξέφυγε στη Θεσσαλονίκη και σάρωσε την περιοχή, πριν κατέβει στη νότια χώρα, δεν είναι νέο. Αρμοδίως ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να προληφθεί μια ανάλογη εξέλιξη εφέτος. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης στις ενημερώσεις των τελευταίων έξι εβδομάδων, υπογράμμιζε πως η δυναμική επάνοδος του κορωνοϊού με την έλευση του ψυχρότερου κλίματος θα ξεκινούσε από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Το τείχος ανοσίας που ιδανικά θα έπρεπε να είχε υψωθεί για να αποτρέψει τη μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοιού δεν είναι αρκετά ψηλό. Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό πως, στο σύνολο των 17 περιφερειακών ενοτήτων που απαρτίζουν τη Μακεδονία και Θράκη, μόλις τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% - πρόκειται για τις Περιφερειακές ενότητες Θάσου (56,19%), Κοζάνης (50,12%) και Καστοριάς (52,83%), με τις υπόλοιπες να βρίσκονται σε ποσοστά 43% κατά μέσο όρο. Παρότι όλες οι περιοχές μέτρησαν πέρυσι ασθενείς και απώλειες, γεγονός που ενδεχομένως να τους κινητοποιούσε ώστε να θωρακιστούν, το ρεύμα των πολιτών προς τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένει υποτονικό. Μάλιστα, στα αρνητικά της κατάστασης πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον, σχεδόν έντεκα μήνες μετά το σφοδρό δεύτερο κύμα που είχε πλήξει αρχικά τη Μακεδονία και στη συνέχεια όλη τη χώρα, δεν είναι βέβαιον τι ισχύει με τη φυσική ανοσία του πληθυσμού και τη διάρκειά της και συνεπώς την κάλυψη που έχουν όσοι είχαν νοσήσει.

Η επιτάχυνση, έστω και τώρα, των εμβολιασμών αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, όπως δείχνει και η επίσκεψη της ηγεσίας του, κ. Θάνος Πλεύρης και Ασημίνα Γκάγκα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό θα συναντηθούν σήμερα με τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης (όπως η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας) και εκπροσώπους της εκκλησίας αλλά και φορείς της Εκκλησίας.

Σε ό,τι αφορά την υγειονομική ετοιμότητα και αντοχή των νοσοκομείων της βόρειας χώρας, αυτή θα επανελεγχθεί από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ο οποίος βρισκόταν ήδη από χθες το πρωί στη Θράκη και στη συνέχεια στη Μακεδονία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.