Θεσσαλονίκη: Γιατί γιορτάζει διπλά σήμερα η πόλη

Metrosport Team26 Οκτωβρίου 2024

Την τιμητική της έχει σήμερα (26/10) η Θεσσαλονίκη, η οποία συνδυάζει όχι μόνο τη γιορτή του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου, αλλά και την επέτειο απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό το 1912.

Οι σημερινοί εορτασμοί περιλαμβάνουν θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για τη λιτανεία της εικόνας του Αγίου, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται παρελάσεις και άλλες τιμητικές εκδηλώσεις.

Πέρα από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, η 26η Οκτωβρίου έχει και εθνική σημασία για τη Θεσσαλονίκη, καθώς την ίδια ημερομηνία το 1912 ο ελληνικός στρατός εισήλθε θριαμβευτικά στην πόλη, ολοκληρώνοντας την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την οθωμανική κυριαρχία.  

Μάλιστα, το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ενώ ο ελληνικός στρατός προέλαυνε προς την πόλη, με γράμμα του στον βασιλιά Κωνσταντίνο, αρχιστράτηγο των Ελλήνων, ο Χασάν Ταχσίν Πασάς, στρατηγός μεραρχίας και διοικητής του 8ου σώματος του οθωμανικού στρατού, αποδέχθηκε την άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης, καθώς:

  • στο τουρκικό στράτευμα δεν υπήρχε σύμπνοια, αφού τα κινήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο
  • το ηθικό του οθωμανικού στρατού ήταν χαμηλό
  • καθημερινά σημειώνονταν λιποταξίες στην τουρκική φρουρά της πόλης
  • η Θεσσαλονίκη, μια πολιτισμική πόλη Ελλήνων, Άγγλων, Εβραίων, Γάλλων, Γερμανών, Αυστριακών, Ρώσων, Οθωμανών, είχε τη δυνατότητα μέσω των προξένων τους να πιέζει τον Πασά για να αποφευχθεί η μάχη μέσα στην πόλη ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι και να μη σταματήσει η εμπορική της δραστηριότητα

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για σήμερα, Σάββατο

  • 8:00  Τελετή Έπαρσης της Σημαίας στο Λευκό Πύργο
  • 11:00 Δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη συμμετοχή της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής ηγεσίας και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • 18:30 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Τελετών: Επίσημος Εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της 112ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του 1940, με εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ, Φιλήμονα Παιονίδη, με τίτλο «Το έπος του ‘40 και η θεωρία του Δικαίου Πολέμου». Θα ακολουθήσει Μουσικό Μέρος από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» ΑΠΘ και τη Συμφωνική Ορχήστρα ΑΠΘ (Αναλυτικό Πρόγραμμα και ιδιαίτερες προσκλήσεις από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.