Θεσσαλονίκη-Έρευνα ΑΠΘ: Αύξηση θανάτων, λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Metrosport Team05 Ιουνίου 2024

«Αύξηση στη θνησιμότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης παρατηρείται κατά τις βραδινές ώρες με υψηλές θερμοκρασίες», όπως αποκάλυψε ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μιας νέας πλατφόρμας διαχείρισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έλαβε χώρα σήμερα (5/6) στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. 

«Η θερμική καταπόνηση των κατοίκων της πόλης είναι μεγάλη και οφείλεται κατά βάση στην αστική θερμική νησίδα», σημείωσε ο ίδιος.

«Σύμφωνα με την έρευνα που έχει γίνει στο ΑΠΘ και μάλιστα, στο πλαίσιο μια διδακτορικής διατριβής, γνωρίζουμε ότι υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας στην πόλη κατά τη διάρκεια ημερών που έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες», πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ. Παράλληλα, ο κ. Μελάς συμπλήρωσε πως: «Όσο περίεργο και να φαίνεται παρόλο που η αστική θερμική νησίδα δεν επηρεάζει τις μέγιστες θερμοκρασίες οι οποίες εμφανίζονται τις απογευματινές ώρες, αλλά επηρεάζει κυρίως τις ελάχιστες θερμοκρασίες οι οποίες εμφανίζονται τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες, παρόλα αυτά γνωρίζουμε ότι έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, γιατί ακριβώς το σώμα μας δεν έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Δείτε το βίντεο:

 Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ουσιαστικά θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση και θα προειδοποιεί έγκαιρα τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες για τους κινδύνους που προκύπτουν σε περιπτώσεις υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.