Θεσσαλονίκη: Ενεργοποιήθηκε το ραντάρ πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου

Metrosport Team03 Ιουλίου 2024

Ενεργοποιήθηκε το ένα από τα δύο σταθερά συστήματα πυρανίχνευσης του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Κράνος».

 Η λειτουργία του ξεκίνησε με την παροχή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, συνολικής ισχύος 3.200 watt, των οποίων μόλις χθες ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και τέθηκε σε λειτουργία.


 Ο ΔΕΔΔΗΕ εκδήλωσε την αδυναμία του να ηλεκτροδοτήσει το σημείο και έτσι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να ηλεκτροδοτήσει το σημείο με ηλιακή ενέργεια.

Τρία ραντάρ στο περιαστικό δάσος

 Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρείας Raymetrics, Θάνο Γαβρίλη, το σύστημα είναι αυτές τις μέρες υπό παρακολούθηση και έχει ξεκινήσει και παράγει δεδομένα, τα οποία εξετάζονται για να ολοκληρωθεί η παραμετροποίηση του και να λειτουργεί πλέον αυτόματα και χωρίς επίβλεψη. Το ραντάρ, θα λειτουργεί αυτόματα, μέρα και νύχτα, όλο το 24ωρο και θα επιτηρεί το νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του Σέιχ Σου.

 Σύμφωνα με τον κ. Γαβρίλη μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα γίνει και η εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και λειτουργίας, το οποίο συνδέεται απευθείας με το σύστημα ανίχνευσης στο "Κράνος", σε ειδικό χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Θεσσαλονίκη, ώστε σε περίπτωση συμβάντων πυρκαγιάς να υπάρχει άμεση απόκριση. Στο κέντρο ελέγχου μέσω του ειδικού λογισμικού μεταδίδονται εικόνες και δεδομένα, όπως το ακριβές στίγμα της πυρκαγιάς.

 Το έτερο σταθερό έξυπνο σύστημα πυρανίχνευσης, στη θέση Π1 –Πυροφυλάκειο αναμένεται να λειτουργήσει μετά την σύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ. Το ραντάρ θα επιτηρεί το βορειοδυτικό τμήμα του Σέιχ Σου.

 Υπάρχει και τρίτο ραντάρ, το οποίο είναι κινητό και θα μπορεί να συνδράμει επικουρικά στα δύο σταθερά ραντάρ όπου και όπως κριθεί απαραίτητο. Τα τρία ραντάρ σχεδιάστηκαν να τοποθετηθούν σε τέτοια σημεία ώστε να «βλέπουν» όλη την έκταση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

 Πρόκειται για έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και η χρήση του μελλοντικά αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες δασικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, για την κάλυψή τους κατά τις αντιπυρικές περιόδους.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.