Θεσσαλονίκη: Αλλάζει όψη η Νέα Παραλία με συνεργασία Αγγελούδη – Ανδρεάδη

Metrosport Team21 Ιουνίου 2024

Τα χέρια έδωσαν ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, Σταύρος Ανδρεάδης, σε μια συμφωνία για ευπρεπισμό και τόνωση της αισθητικής στο πιο δημοφιλές τοπόσημο της πόλης.

Για «σήμα επανεκκίνησης» μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και προσκάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα όλων.

«Ο κ. Ανδρεάδης αφήνει το αποτύπωμά του στον πολιτιστικό χώρο αλλά και με τις επεμβάσεις του στην πόλη. Το κάνει μόνο για ένα λόγο: για την ιδιαίτερη αγάπη που έχει για τη Θεσσαλονίκη, κάτι που με κάνει πιο υπόχρεο, πιο ικανοποιημένο», είπε ο κ. Αγγελούδης αναφερόμενος στον Σταύρο Ανδρεάδη που έχει αναλάβει στο παρελθόν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη Θεσσαλονίκη.

«Αυτή τη φορά η συνεργασία μας αφορά την εκτεταμένη επέμβαση και παρέμβαση σε όλο το μήκος της Νέας Παραλίας, που έχει εξελιχθεί σε ένα νέο τοπόσημο της πόλης. Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις, επιχειρείται αφενός να ξαναδώσουμε λύσεις στην εικόνα που μερικές φορές οι συμπολίτες μας δεν βοηθούν να είναι η κατάλληλη, ενώ συγχρόνως, με εικαστικές παρεμβάσεις, αλλάζουμε εικόνα στη Νέα Παραλία, δημιουργώντας και ένας πολιτιστικό θεσμό στην πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις

Για πρωτοβουλίες που ανήκουν σε μια ομάδα πολιτών, την Πολιτιστική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι «έχουν συστρατευτεί στη λογική ότι πρέπει να σηκωθούμε από την αδράνεια του καναπέ», έκανε λόγο ο Σταύρος Ανδρεάδης και πρόσθεσε: « Έχει γίνει κανόνας η λογική του αδρανούς πολίτη, αυτός που είναι έτοιμος να κριτικάρει τους τοπικούς άρχοντες γιατί δεν κάνουν τη δουλειά τους».

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι οι εξής:

1.Καθαρισμός της Νέας Παραλίας από τη «χυδαία δικτατορία της μουτζούρας», όπως την αποκάλεσε ο κ. Ανδρεάδης, από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Λευκό Πύργο.

2.Καθαρισμός και ευπρεπισμός στα παγκάκια κατά μήκος της Νέας Παραλίας. «Ήδη έχουμε κάνει την παρέμβασή μας σε τέσσερα από αυτά και έχουν αλλάξει εικόνα. Θα τα ξύσουμε, θα τα βάψουμε, θα τα κάνουμε καινούρια, φρέσκα, όμορφα, πολιτισμένα», είπε ο κ. Ανδρεάδης.

3.Τοποθέτηση 15 μεγάλων πάνελ επιφάνειας 2X3, πάνω στα οποία κάθε χρόνο θα καλούνται να δημιουργήσουν street artists της πόλης μας, που θα επιλέγονται από ειδική επιτροπή.Τα έργα θα κοσμούν για έναν χρόνο διάφορα σημεία στην Νέα Παραλία και στη συνέχεια θα αντικαθίστανται με νέα, ενώ θα γίνεται παρουσίαση σε ειδική γιορτή.

4.Παρέμβαση στο κτήριο του αντλιοστασίου της ΕΥΑΘ στο ύψος της Π. Συνδίκα που βρίσκεται σε κακή κατάσταση. «Στόχος μας να το κάνουμε ένα έργο τέχνης, αφού το καθαρίσουμε, να καλέσουμε δύο κορυφαίους street artitsts της πόλης να δημιουργήσουν και να το αναδείξουν», εξήγησε ο κ. Ανδρεάδης.

Σκέψεις για φύλακες – εθελοντές

Αυτό που ζήτησε από τον δήμαρχο ο κ. Ανδρεάδης είναι να υπάρχει επίβλεψη και η Νέα Παραλία να μην είναι ξέφραγο αμπέλι.

Ο κ. Αγγελούδης υπενθύμισε τη νέα Κανονιστική Διάταξη που «έρχεται» για πρώτη φορά και θα ρυθμίζει τις χρήσεις στη Νέα Παραλία για να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η αυθαιρεσία που σήμερα έχει διαπιστωθεί.

«Ο δήμος έχει συγκεκριμένους τρόπους για φύλαξη: Τη δημοτική αστυνομία, τη συνεργασία του με την αστυνομία, ενώ συζητήσαμε και για ένα σώμα εθελοντών της Νέας Παραλίας που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια», πρόσθεσε ο κ. Αγγελούδης.

Τα «αγκάθια»

Ο κ. Αγγελούδης αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρόδρομος Νικηφορίδης αναφέρθηκαν σε όσα έχουν γίνει, αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη στη Νέα Παραλία.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν παραδοθεί προς χρήση οι δύο από τις τρεις τουαλέτες που παρέμεναν κλειστές εδώ και χρόνια, ενώ το επόμενο δεκαήμερο θα αναλάβει τη συντήρησή τους ιδιώτης, καθώς ολοκληρώθηκε η απαιτούμενη διαγωνιστική διαδικασία.

Επίσης, σήμερα έχουν τεθεί (επιτέλους) σε λειτουργία τα 36 σιντριβάνια της Νέας Παραλίας (σε τέσσερα από αυτά είχαν τοποθετηθεί… τραπεζοκαθίσματα).

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τριών αναψυκτηρίων που παραμένουν εκτός λειτουργίας (και ο δεύτερος διαγωνισμός απέβη άγονος, καθώς δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον) ο κ. Αγγελούδης εξήγησε ότι πλέον (μετά από δυο άγονες προσπάθειες) ο δήμος έχει εκ του νόμου τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διαφορετικό μειούμενο τίμημα.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Νικηφορίδη, το μεγάλο πρόβλημα στη Νέα Παραλία παραμένει το πράσινο. «30 κουκουναριές από το σύνολο των 660 κουκουναριών έχουν ξεραθεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την άρδευση. Εκτός από τους Κήπους της Μεσογείου και των Γλυπτών, που συντηρεί ο κ. Ανδρεάδης, όλοι οι άλλοι Κήποι έχουν θέμα», είπε ο κ. Νικηφορίδης.

Η «προσφορά» Ανδρεάδη

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας, έχει από το 2019 αναλάβει και τη συντήρηση δύο πάρκων στη Νέα Παραλία, στους Κήπους των Γλυπτών και της Μεσογείου.

Λίγο νωρίτερα, είχε αναλάβει τα έξοδα της πιο… σταθερής επανατοποθέτησης του γλυπτού «Φεγγαράκι στην Ακτή», το οποίο μέχρι τότε βούλιαζε λόγω ανέμων.

Παράλληλα, έχει αναλάβει το project της τοποθέτησης 30 υπεραιωνόβιων ελιών στην Αγγελάκη, οι οποίες αντικατέστησαν τις λεύκες στο πεζοδρόμιο.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο υπό διαμόρφωση δάσος σε έκταση στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, στην Ευκαρπία, όπου από τον Οκτώβριο ξεκινούν οι φυτεύσεις (έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο των δρόμων, αλλά και του υποτυπώδους αναψυκτηρίου, εκκρεμούν θέματα άρδευσης κλπ).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.