Θεσσαλονίκη: Αγκαλιάστηκε η δράση του Α.Π.Θ για τις θρομβώσεις

Metrosport Team14 Οκτωβρίου 2024

Εντονο είναι το αποτύπωμα που άφησε η ενημερωτική δράση που διοργάνωσε η Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Α.Π.Θ με επικεφαλή τον Διευθυντή τον Καθηγητή Χρήστο Σαββόπουλο στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα θρόμβωσης.

Με σύνθημα «ΖΩ ΜΕ ΜΕΤΡΟ», ο Καθηγητής κ. Σαββόπουλος, συνεργάτες του και σπουδαστές του τμήματος, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου το πρωί στον σταθμό της Αγ. Σοφίας, ενημέρωσαν το κοινό με ομιλίες και έντυπο υλικό.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο να περάσει το μήνυμα πως το "μέτρο" είναι αναγκαίο στην καθημερινότητα μας. Σε μία εποχή που ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία αποτελούν μάστιγα, η ισορροπημένη ζωή και το προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν.

Η Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, ετοίμασε την ενημερωτική δράση σε συνεργασία με τη ΜΕΤΡΟ Α.Ε.. «Ετοιμάσαμε ένα Τ-shirt με τυπωμένο το μήνυμα "Αποφεύγω τη θρόμβωση, ΖΩ ΜΕ ΜΕΤΡΟ", επιλέγοντας να μη τονίσουμε τη λέξη μέτρο ή Μετρό, για τη δράση μας αυτή. Το πρωί, της Κυριακής 13 Οκτωβρίου μαζί με τους φοιτητές μας μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό για την ημέρα, σε κεντρικό σταθμό του ΜΕΤΡΟ της πόλης (Αγία Σοφία)», τόνισε ο κ. Σαββόπουλος, μιλώντας στο Metropolis 95,5.


Στη διάρκεια της δράσης πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Σαββόπουλο καθώς και σύντομη ξενάγηση των πολιτών στις αρχαιότητες του συγκεκριμένου σταθμού του μετρό από αρχαιολόγο.

Η εκδήλωση έκλεισε με ενημερωτική πορεία κατά μήκος της οδού Αγίας Σοφίας μέχρι την παραλία. Από την προηγούμενη (12 Οκτωβρίου) ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όλο το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό των επειγόντων φορούσε τα ίδια μπλουζακια, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού.

Σαββόπουλος: «Ρυθμίζουμε τους παράγοντες κινδύνου»

«Για να αποφύγουμε τις θρομβώσεις στις αρτηρίες, ρυθμίζουμε όλους εκείνους τους παράγοντες κινδύνου που φθείρουν τα αγγείο, που φθείρουν το ενδοθήλιο, δηλαδή τον χιτώνα που είναι μέσα στο αγγείο. Η πίεση, το σάκχαρο, η χοληστερίνη, το κάπνισμα, η παχυσαρκία είναι οι παράγοντες κινδύνου. Για, δε, τη φλεβοθρόμβωση, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα τα οποία κάνουν επεμβάσεις ή είναι ακινητοποιημένα, φροντίζουμε να τους δίνουμε ηπαρίνες» τόνισε συνεχίζοντας ο κ. Σαββόπουλος, στο metropolis 95,5, και κατέληξε: «Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά θα πρέπει να ελέγχουν τα λιπίδιά τους, να μην είναι καπνίστριες, γιατί κι αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο στο φλεβικό δίκτυο. Και βέβαια υπάρχει και η συγγενής θρομβοφιλία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη κάποιου παράγοντα και όταν συμβεί επεισόδιο θρόμβωσης, ειδικά σε παιδική ηλικία, είναι επιτακτική ανάγκη να ελέγξουμε και τους πρώτου βαθμού συγγενείς, μήπως υπάρχει κάτι αντίστοιχο, και να προλάβουμε την εκδήλωση θρομβωτικού επεισοδίου, με τη χορήγηση κάποιου αντιαιμοπεταλιακού ή αντιπηκτικού».

Ακόμη ευχαρίστησε όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στην εκδήλωση και τους θεσσαλονικείς οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη τη δράση.

Στον χώρο της εκδήλωσης παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας,

ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Δημήτρης Κούβελας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης κ. Γιουτίκας, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής κοινότητας και πολλοί άλλοι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.