Νέα νησίδα στον Παγασητικό κόλπο φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί λόγω των φερτών υλικών που μεταφέρθηκαν ένθεν κακείθεν, λόγω της κακοκαιρίας Daniel.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Θεσσαλίας «Ελευθερία», για το ζήτημα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές, που τόνισαν την ανάγκη διαρκούς περιβαλλοντικής παρακολούθησης των αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής.
Μάλιστα, όπως προέκυψε από ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθηγητές του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις εισηγήσεις τους σημείωσαν επίσης την ανάγκη επιστημονικής επιτήρησης των επιπτώσεων στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς λόγω της έντασης των πλημμυρικών φαινομένων ο Παγασητικός δέχτηκε απόβλητα, ενώ σε ημερήσια βάση πλέον δέχεται 700.000 κυβικά μέτρα νερού από τη λίμνη Κάρλα.
Ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Σκόρδας, έκανε λόγο για το χημικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλημμυρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» στα επιφανειακά Ιζήματα του Παγασητικού κόλπου.
«Οι επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων στην ποιότητα των υδάτων του Παγασητικού κόλπου”, τόνισε πως μέχρι σήμερα “το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει τεράστιες αντοχές” και πως από τις μετρήσεις προκύπτει ότι “δεν υπάρχουν σημαντικές επιβαρυντικές επιπτώσεις” στον Παγασητικό, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη εξεύρεσης συνολικής λύσης. Η Κάρλα αποτελεί φλέγον ζήτημα για τον Παγασητικό», σημείωσε ο καθηγητής, Ν. Νεοφύτου.