Θοδωρής Τσελίδης: Ποιος είναι ο τζουντόκα που κέρδισε το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Metrosport Team01 Αυγούστου 2024

Το πρώτο Ελληνικό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι είναι γεγονός και έχει την υπογραφή του Θοδωρή Τσελίδη στο Τζούντο, στην κατηγορία των 90 κιλών. Ένας ...γίγαντας που γεννήθηκε στη Ρωσία και τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελλάδας. Ας πάμε να τον ανακαλύψουμε...

Το πραγματικό του όνομα είναι Φιόντορ Νικολάγιεβιτς Τσελίντι. Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1996 στη Βόρεια Οσετία, μια περιοχή πάνω από τον Καύκασο. Η σχέση του με την Ελλάδα οφείλεται στον πατέρα του Νικολάι Τσελίδη. 

Οι γονείς του διέμεναν στη Θεσσαλονίκη, όπου και γεννήθηκε ο μεγαλύτερος αδερφός του, και σε νεαρή ηλικία διέφυγαν για τη Βόρεια Οσετία. Ποντιακής καταγωγής, όπως προδίδει και το επίθετό του, εκτός από τον μεγαλύτερο αδερφό του Γιώργο έχει και μια αδερφή τη Μαρίνα.

Ο Θόδωρος Τσελίδης ξεκίνησε την ενασχόλησή το με τα πολεμικά αθλήματα σε ηλικία 15 ετών στην πόλη Βλαντικαφκάς, γιατί όπως έχει πει ο ίδιος δε συνέντευξή του «ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο».

Το πρώτο αγώνισμα ήταν η Ελληνορωμαϊκή πάλη και το σάμπο. Στη συνέχεια, όμως, τον κέρδισε το τζούντο. Μάλιστα το 2017 έφτασε στον τελικό του ρωσικού πρωταθλήματος Τζούντο και κέρδισε τον τίτλο του Ρώσου αντιπρωταθλητή. 

Τα χόμπι του είναι η ιστορία και τα βιντεοπαιχνίδια. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019 τέλειωσε τις σπουδές του στο κρατικό πανεπιστήμιο της Ρωσίας στην Παγκόσμια διοίκηση. 

Το 2018, χρονιά ορόσημο για τη Ρωσία καθώς της επιβλήθηκε η απαγόρευση έως το 2022 από όλες τις διεθνής διοργανώσεις, μία συνομιλία του με τον νυν προπονητή του Γιώργο Ηλιάδη αποτέλεσε καθοριστική για να φορέσει τα ελληνικά χρώματα.

Η καταγωγή του πατέρα του τον βοήθησε σε αυτό και έκτοτε συμμετέχει με τα γαλανόλευκα με σημαντικές επιτυχίες μάλιστα. 



Οι πιο σπουδαίες εκ αυτών είναι τα χάλκινα μετάλλια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 2018 και το 2022, όπως και το χάλκινο στους Μεσογειακούς αγώνες το 2018. 

Το Ολυμπιακό μετάλλιο που κέρδισε ήταν το τρίτο για το ελληνικό Τζούντο μετά το χρυσό του Ηλία Ηλιάδη το 2004 στην Αθήνα και το χάλκινο του ίδιου αθλητή το 2012 στο Λονδίνο. 


Στο προφίλ του, στην επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, διαβάζουμε, ότι το όνειρό του ήταν να κατακτήσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο.

Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα την Τετάρτη (31/7) όπου ο Θόδωρος Τσελίδης κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία του, χαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.