ΘΕΜΑ: Τα ιστορικά φάιναλ φορ του Ηρακλή (vid, pics)

Γιάννης Τσερβίνης17 Μαΐου 2024

Ο θεσμός των φάιναλ φορ, όπως αυτό που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο κλειστό των Ανω Λιοσίων, και αφορά την Elite League και την άνοδο δύο ομάδων στην Basket League, κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι για τον Ηρακλή.

 Ναι μεν οι κυανόλευκοι συμμετείχαν σε τέσσερα φάιναλ φορ Κυπέλλου, άρα σε διαφορετική διοργάνωση, όμως η «δομή» είναι η ίδια, μιας και αφορά δύο αγώνες, ημιτελικό και μεγάλο τελικό.

Χαρακτηριστικό της συχνότητας με την οποία οι κυανόλευκοι έδιναν το «παρών» σε φάιναλ φορ Κυπέλλου, είναι ότι στις επτά διοργανώσεις που διεξήχθησαν ο Ηρακλής βρέθηκε στις τέσσερις.

 Οι τρεις μάλιστα ήταν συνεχόμενες, δείγμα της σταθερότητας αλλά και των ποιοτικών ομάδων που διέθετε εκείνες τις περιόδους ο Ημίθεος.

 Ωστόσο σε καμία εξ αυτών δεν μπόρεσε να σηκώσει την… κούπα, άλλοτε χάνοντας στις λεπτομέρειες και άλλοτε με «κατεβασμένα χέρια».

Το Metrosport.gr κάνει «βουτιά» στο παρελθόν και θυμάται τις ιστορικές στιγμές του Ηρακλή και του λαού του στα φάιναλ φορ του Κυπέλλου.

Το πρώτο στην Πάτρα

Η αρχή της παρουσίας των κυανόλευκων στα φάιναλ φορ του Κυπέλλου έγινε την περίοδο 1995-1996.

Στο κλειστό γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» της Πάτρας το διήμερο 23/24 Μαρτίου συμμετείχαν Παναθηναϊκός, Ηρακλής, Απόλλων Πατρών και ΑΕΚ. 

Οι «κυανόλευκοι» αντιμετώπισαν στον πρώτο ημιτελικό τους οικοδεσπότες Πατρινούς και με ένα καλάθι-φόλοου- του Κούβελα στην εκπνοή επικράτησαν 77-79

Ηταν κατά κάποιον τρόπο η… εξιλέωση του έλληνα φόργουορντ που έναν χρόνο πριν έκανε «τσαφ» σε κάρφωμα στον δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου Κυπελλούχων στη Βιτόρια με αντίπαλο την Ταουγκρές, στερώντας εν πολλοίς την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Κωνσταντινούπολης.

Οι «πράσινοι» στον άλλο ημιτελικό επικράτησαν εύκολα της ΑΕΚ με 87-78. Ο Ηρακλής του Στιβ Γιατζόγλου και των Τάρπλεϊ-Μακ Ντάνιελ αναζητούσε την υπέρβαση κόντρα στον Παναθηναϊκό (την ίδια σεζόν στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Παρίσι) του σπουδαίου Ντομινίκ Ουίλκινς, του Βράνκοβιτς, του Γιαννάκη, του Αλβέρτη, του Σοκ και του Οικονόμου.

 Η μάχη ωστόσο ήταν άνιση και ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας 85-74.

Παρόντες τότε στον μεγάλο τελικό, 28 χρόνια πριν, ο Λευτέρης Κακιούσης και ο Νίκος Οικονόμου που θα βρεθούν αντιμέτωποι και στον ημιτελικό του Ηρακλή με τον Ερμή Σχηματαρίου

Παρών επίσης σε εκείνο το παιχνίδι με την φανέλα του Ηρακλή ο Βαγγέλης Αγγέλου, πατέρας του νυν προπονητή της ομάδας Διονύση…

Στα ντεσού του διημέρου η εκπληκτική παρουσία 1000 οπαδών του Ηρακλή στην Πάτρα και η… καταδρομική εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα παραμονές του αγώνα υπήρξαν συμπλοκές με οπαδούς του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ στην Πάτρα.

Τα στοιχεία του τελικού:

Τελικός: Παναθηναϊκός-Ηρακλής 85-74 (47-27)

Διαιτητές: Συμεωνίδης – Τσούλης

Παναθηναϊκός (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 5, Σοκ 11(1), Κουούσμα 5(1), Οικονόμου 23(3), Κόρφας, Γιαννάκης 3, Βράνκοβιτς 13, Ουίλκινς 25(1), Σταυρακόπουλος, Πετσάρσκι

Ηρακλής (Γιατζόγλου): Κακιούσης 10, Μακ Ντάνιελ 23(2), Αγγέλου, Αστεριάδης, Γιαννουζάκος 14(2), Κουντουράκης, Μωραϊτης, Κούβελας, Μπρούγος 6, Τάρπλεϊ 21


«Λύγισε» στο τέλος με την ΑΕΚ

Μετά από τρία… άγονα χρόνια και αποκλεισμούς σε προηγούμενες φάσεις του θεσμού, ο Ηρακλής επέστρεψε σε φάιναλ φορ Κυπέλλου το 1999. 

Αυτό ορίστηκε να διεξαχθεί στον Πειραιά και στο ΣΕΦ και συμμετείχε… όλη η Θεσσαλονίκη (Ηρακλής, ΠΑΟΚ και Αρης) όπως και η ΑΕΚ.

Ο Ηρακλής διέθετε μια πολύ καλή ομάδα με παίκτες όπως ο Μπακ Τζόνσον, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο Μπάιρον Ντίνκινς, ο Νίκος Χατζηβρέττας, ενώ στον πάγκο βρισκόταν ο πολύπειρος Ντούσαν Σάκοτα. 

Στον αντίποδα η ΑΕΚ του αείμνηστου Κώστα Πολίτη είχε στις τάξεις της παίκτες όπως οι Πρέλεβιτς, Κορωνιός, Αρλάουκας, Τσακαλίδης, Χατζής, Κακιούζης.

 Κάποια λάθη στα τελευταία λεπτά και δύο-τρία σφυρίγματα υπέρ της ΑΕΚ έδωσαν την νίκη με 63-59 στην Ενωση.

Στον μικρό τελικό ο Ηρακλής επικράτησε 70-61 του Αρη και κατέκτησε την… τιμητική 3η θέση.

Μετά την Πάτρα και στο ΣΕΦ ο Ηρακλής είχε τη μαζική συμπαράσταση των οπαδών του. Μάλιστα στο… κενό που υπήρχε μετά το πρώτο παιχνίδι βρέθηκαν στο πλευρό της ποδοσφαιρικής ομάδας που αγωνιζόταν στην Ελευσίνα (με τον Πανελευσινιακό) και έπειτα επέστρεψαν στον Πειραιά.


Δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση

Η επόμενη χρονιά βρίσκει ξανά τον Ηρακλή σε φάιναλ φορ Κυπέλλου.

Αρχές Απριλίου ο θεσμός διεξάγεται στο νεότευκτο κλειστό της Πυλαίας παρουσία των Ηρακλή, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και Αμαρουσίου.

Ο Ημίθεος διαθέτει μία πολύ καλή ομάδα, έχοντας στο ρόστερ παίκτες όπως οι Ελις, Τζόνσον, Ντίνκινς, Χατζηβρέττας, ο αείμνηστος Χούπμαν, ο Πέσιτς.

Ο Παναθηναϊκός ωστόσο είναι μία… κλάση πάνω έχοντας παίκτες όπως οι Μποντίρογκα, Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Τζεντίλε, Ρέμπρατσα, Κάτας, Μπερκ, Κοχ. 

Για να προκριθούν πάντως οι «πράσινοι» στον μεγάλο τελικό (αντιμετώπισαν και ηττήθηκαν από την ΑΕΚ) χρειάστηκαν,… σπρώξιμο

«Πρωταγωνιστές» ήταν οι Καρούσης και Ζαβλανός που έδιναν… τα σπόρια και ακόμη περισσότερα στον Παναθηναϊκό (εκείνη τη χρονιά κατέκτησε όπως και στην Πάτρα το Πρωταθλητριών), με αποτέλεσμα να κερδίσει 59-70

Ο ημιτελικός ήταν άκρως επεισοδιακός, μιας και 2,5 λεπτά πριν τη λήξη και με το σκορ στο 52-61 οι διαιτητές διέκοψαν τον αγώνα για ένα μισάωρο, εξαιτίας ρίψης αντικειμένων από τους εξοργισμένους οπαδούς του Ηρακλή.

Highlight του ημιτελικού η συγκλονιστική παρουσία 3.500 οπαδών του Ηρακλή που… εξαφάνισαν τα εισιτήρια που δικαιούνταν και δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα.

Παράδοση άνευ όρων

Η τελευταία παρουσία του Ηρακλή σε φάιναλ φορ (μετά από τρία χρόνια ο θεσμός σταμάτησε, με τον τελικό να είναι μονός) ήταν η πιο… τραυματική.

 Με την έννοια της κακής αγωνιστικής απόδοσης και των δύο συντριπτικών ηττών που υπέστη ο Ημίθεος. 

Ηταν το 2001 και στο φάιναλ φορ του ΟΑΚΑ όταν ο Ηρακλής στον πρώτο ημιτελικό αντιμετώπισε την ΑΕΚ. 

Στο ρόστερ των κυανόλευκων βρίσκονταν οι Παπαϊωακείμ, Χατζηβρέττας, Καράγκουτης, Καράσεφ, Νάκιτς, Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο νεαρός τότε Διαμαντίδης.

Στον αντίποδα η Ενωση με καθοδηγητή τον Ντούσαν Ιβκοβιτς είχε τους Στεφάνοφ, Χατζή, Κουτλουάι, Ντικούδη, Μιούρσεπ, Κακιούζη, Μπετς. 

Οι κυανόλευκοι παρόντος του μεγαλομετόχου τους Πρόδρομου Εμφιετζόγλου παραδόθηκαν αμαχητί και ηττήθηκαν 87-59. 

«Ασορτί» με τον ημιτελικό ήταν η εμφάνιση και στον μικρό τελικό όπου ο Ολυμπιακός διέσυρε τον απογοητευμένο Ηρακλή με 91-70.

Ενας εκ των δύο διαιτητών στις 28 Απριλίου 2001 ήταν ο Νίκος Πιτσίλκας, πατέρας του Βασίλη που θα είναι ένας εκ των τριών στο σημερινό παιχνίδι με τον Ερμη Σχηματαρίου.



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.