Ο αξιαγάπητος κύριος Ρανιέρι (vid, pics)

Γιάννης Τσερβίνης24 Μαΐου 2024


Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Οκτωβρίου του 2021 όταν ο Κλαούντιο Ρανιέρι επέστρεφε ως προπονητής στην Premier League. Αυτή τη φορά όχι όμως για τη Λέστερ, αλλά για τη Γουότφορντ.


«Βαριέμαι πολύ αν δεν μείνω στο ποδόσφαιρο. Αγαπώ το ποδόσφαιρο. 

Αγαπώ τη ζωή. Μπορώ να προπονώ μέχρι τα 70, 80 ίσως, γιατί όχι; 

Ο γηραιότερος προπονητής στην Αγγλία ίσως με μπαστούνι» έλεγε τότε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίασή του που συνέπιπτε χρονικά με το κλείσιμο 70 χρόνων ζωής.

Ο χρόνος όμως που είναι αδυσώπητος και δεν μπορεί να τον νικήσει κανείς, νίκησε (και) τον θρυλικό Κλαούντιο Ρανιέρι. 

Έναν από τους καλύτερους και μακροβιότερους προπονητές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που σήμερα ρίχνει… αυλαία.

 Τουλάχιστον σε επίπεδο συλλόγων, καθώς η σκληρή καθημερινότητα και οι πολλές απαιτήσεις που υπάρχουν σε ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ δεν του αφήνουν περιθώρια να συνεχίσει. 

Αν προκύψει ενδιαφέρον από Εθνική ομάδα; «Ισως πω το ναι» τόνισε ο ιταλός κόουτς.

Χθες η «Sardegna Arena» έβαλε τα γιορτινά της (η Κάλιαρι υποδέχεται τη Φιορεντίνα) για να υποδεχθεί-για τελευταία φορά- και να αποθεώσει τον άνθρωπο που πέτυχε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο για τους νησιώτες λίγα χρόνια πριν…

Να τους ανεβάσει στην Serie A και να τους διατηρήσει εκεί, αν και στην μέση της σεζόν αυτό φάνταζε με όνειρο θερινής νυκτός.

                       Μια ζωή στους πάγκους

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ανήκει στο γκρουπ των προπονητών που εξελίχθηκαν και «μεγάλωσαν», εν αντιθέσει με την ποδοσφαιρική τους παρουσία που χαρακτηρίζεται ως… φτωχή.

Ο ιταλός τεχνικός δεν έθελξε ποτέ ποδοσφαιρικά και η καριέρα του μάλλον ως αδιάφορη μπορεί να θεωρηθεί. Ρόμα, Καταντζάρο, Παλέρμο και Κατάνια οι ποδοσφαιρικοί σταθμοί του ως κεντρικού αμυντικού και «αντίο» στα 35 του χρόνια.

«Καπάκι» αποφασίζει να γίνει προπονητής, αναλαμβάνει αρχικά άσημες ομάδες (Lamezia και Puteolana), με την πρώτη «καλή» δουλειά να είναι η Κάλιαρι το 1988

Από εκεί και πέρα αρχίζει η… εκτόξευση και η ανοδική του πορεία.

Είστε έτοιμοι; Νάπολι (1991-1992), Φιορεντίνα (1993-1997), Βαλένθια (1997-1999, 2004-2005), Ατλέτικο Μαδρίτης (1999-2000), Τσέλσι (2000-2004), Πάρμα (2007), Γιουβέντους (2007-2009), Ρόμα (2009-2011, 2019), Ιντερ (2011-2012), Μονακό (2012-2014), Εθνική Ελλάδας (2014), Λέστερ (2015-2017), Ναντ (2017-2018), Φούλαμ (2018-2019), Σαμπντόρια (2019-2021), Γουότφορντ (2021-2022) και Κάλιαρι από τον Γενάρη του 2023 έως τον Μάιο του 2024. Ουφ… 

17 σταθμοί, ομάδες με «βαριές» φανέλες, εκατοντάδες παιχνίδια, όχι όμως και αρκετούς τίτλους με τις ομάδες που προπονεί. Ενα Κύπελλο Ιταλίας, ένα με τη Βαλένθια, όπως επίσης και Σούπερ Καπ με τις δύο συγκεκριμένες ομάδες είναι τα μοναδικά «παράσημα».

                              Οι… ψαράδες τον οδήγησαν στον «παράδεισο»

Ο Ρωμαίος στην καταγωγή προπονητής (γεννηθείς το 1951) παρότι καθοδήγησε τεράστια ποδοσφαιρικά κλαμπ όπως οι Ιντερ, Γιουβέντους (στην επιστροφή της στη Serie A μετά την τιμωρία της), Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, δεν καταφέρνει να κατακτήσει πολλούς τίτλους όπως προαναφέρθηκε.

Δεύτερος με τη Μονακό, δεύτερος με τη Ρόμα, δεύτερος και με την Τσέλσι. Ο τίτλος κάτι γίνεται και του… ξεγλιστρά στο τέλος

Όμως ο Ρανιέρι είναι αποφασισμένος να πετύχει το ακατόρθωτο

Εστω και στα 63 του χρόνια. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να «τσαλακωθεί» ως προπονητής της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου

Μετά από εκείνο το θλιβερό 0-1 από τα Νησιά Φερόες ο Ιταλός πήρε από την ΕΠΟ την απόλυση στα χέρια και βρέθηκε σε αναζήτηση της επόμενης ομάδας. 

Ένα, δύο ραντεβού με τους ανθρώπους της Λέστερ και ο «Mr Ranieri» ανακοινώνεται με κάθε επισημότητα από τις «αλεπούδες».

 Η… πλάκα μόλις ξεκινάει.

                                                 Ούτε στα παραμύθια…

Τον Αύγουστο του 2015 ξεκινάει το λαμπερό Πρωτάθλημα της Premier League, το καλύτερο Πρωτάθλημα στον κόσμο. 

Ο Ρανιέρι είναι προπονητής της Λέστερ που βρίσκεται στις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή τους, βάσει των αποδόσεων των στοιχηματικών εταιρειών.

Το μπάτζερ της Λέστερ είναι μεν 160 εκ. ευρώ, όμως το ποσό για τα αγγλικά δεδομένα είναι μικρό.

 Το… λαχείο ακούει στο όνομα Τζέιμι Βάρντι, με τον 28χρονο άσημο φορ να κάνει «παπάδες» έχοντας δίπλα του τους Μαχρέζ, Καντέ, Σμάιχελ, Μόργκαν.

 Η Λέστερ αντιστέκεται, κερδίζει, ανεβαίνει στην κορυφή και κρατιέται. 

Την Πρωτομαγιά του 2016 μετά το ισόπαλο 2-2 της Τσέλσι με την Τότεναμ οι «μπλε» είναι για πρώτη φορά στην ιστορία τους Πρωταθλητές. 

Ολη η Αγγλία, όλη η Ευρώπη υποκλίνεται στο σύνολο του Ιταλού που έχει τεράστια συμβολή σε αυτό το ποδοσφαιρικό θαύμα. 

Παρότι η υποδοχή του ήταν «μουδιασμένη» και επιφυλακτική, έχει γίνει πλέον λαϊκός ήρωας και αγαπημένο πρόσωπο όλων των κατοίκων του Λέστερ.


                                          Σοφιστικέ, ευγενής, ζεν!

Ο 72χρονος Κλαούντιο Ρανιέρι είναι γιος κρεοπώλη, όμως ο ίδιος δεν πήρε την «σκληράδα» του επαγγέλματος του πατέρα του. 

Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν η ευγένεια, το σοφιστικέ στιλ το οποίο συνδύαζε με… ατσαλάκωτα κουστούμια, η ηρεμία που έβγαζε στους πάγκους, η επικοινωνία με τα ΜΜΕ. 

Είχε μία έμφυτη ικανότητα να μεταφέρει το πάθος του στους ποδοσφαιριστές του δίχως «εξάρσεις» και φανατισμό. 

Με ένα περισσότερο ζεν τρόπο που «κολλούσε» άρτια με τον χαρακτήρα του.

Ετσι «ζεν» αποφάσισε να πει «αντίο» στην προπονητική και χθες ο ποδοσφαιρικός κόσμος του είπε ένα μεγάλο «Grazie Mister»…



Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


                                                  


                                      

                                           

                                             


                                          




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.