Αν λατρεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα, τότε οι επιστήμονες έχουν πολύ καλά νέα, όχι μόνο για την σωματική σας υγεία αλλά και την υγεία του μυαλού. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας, όσοι συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους τουλάχιστον μισή μερίδα από τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια, τις φράουλες και τις πιπεριές, παρουσίασαν έως και 20% μικρότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης.
Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες με εξαιρετικές για την υγεία αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε. Οι φράουλες, για παράδειγμα, περιέχουν περίπου 180 mg φλαβονοειδών ανά 100 γραμμάρια, ενώ τα μήλα περίπου 113 mg.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology εξέτασε διάφορους τύπους των ουσιών αυτών και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φλαβόνες και οι ανθοκυανίνες είναι οι πιο δυνατοί «παίχτες», προστατεύοντας αποτελεσματικά τη γνωστική μας λειτουργία. Άλλωστε, θεωρείται ότι τα μειωμένα αντιοξειδωτικά παίζουν κάποιο ρόλο στη γνωστική εξασθένιση όσο γερνάμε.
Το δείγμα που κλήθηκαν να εξετάσουν οι επιστήμονες ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, σχεδόν 50 χιλιάδες γυναίκες με μέση ηλικία τα 48 έτη, και σχεδόν 28 χιλιάδες άντρες με μέση ηλικία τα 51 έτη στα αρχικά στάδια της έρευνας. Σε περίπου είκοσι χρόνια μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν αρκετά ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Η πρόσληψη των διαφορετικών τύπων φλαβονοειδών υπολογίστηκε πολλαπλασιάζοντας την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή κάθε τροφής με τη συχνότητα της πρόσληψής της.
Ακόμα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τις δικές τους γνωστικές ικανότητες δύο φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης, απαντώντας στις ερωτήσεις:
- Δυσκολεύεστε περισσότερο απ’ ότι συνήθως να θυμηθείτε πρόσφατα γεγονότα;
- Δυσκολεύεστε περισσότερο απ’ ότι συνήθως να θυμηθείτε μια σύντομη λίστα πραγμάτων;
Όσον αφορά την πρόσληψη των φλαβονοειδών, το υψηλότερο 20% κατά μέσο όρο κατανάλωναν περίπου 600 mg την ημέρα, σε σύγκριση με τα άτομα στο χαμηλότερο 20% της πρόσληψης φλαβονοειδών, που προσλάμβαναν μέσω των φρούτων και των λαχανικών περίπου 150 mg την ημέρα.
Η ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, είχε μικρότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης, μειώνοντας την εμφάνισή της κατά 20% σε σύγκριση με τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα της χαμηλότερης πρόσληψης.
Λειτούργησαν όμως όλες οι ενώσεις των φλαβονοειδών το ίδιο ευεργετικά; Διερευνώντας οι επιστήμονες περαιτέρω τα μεμονωμένα είδη φλαβονοειδών, διαπίστωσαν ότι οι φλαβόνες σε ορισμένα μπαχαρικά και κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, ήταν οι ισχυρότεροι «φύλακες» της γνωστικής εξασθένισης, με τη μείωση του κινδύνου να ανέρχεται στο 38%. Οι πιπεριές είναι μια καλή πηγή φλαβονών με περιεκτικότητας περίπου 5 mg ανά 100 γραμμάρια.
Αντίστοιχα, οι ανθοκυανίνες, ουσίες που δίνουν και το χαρακτηριστικό χρώμα στα βατόμουρα και τα κεράσια, συσχετίστηκαν με εώς και 24% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης. Τα βατόμουρα περιέχουν περίπου 164 mg ανθοκυανίνες ανά 100 γραμμάρια μερίδας.
«Οι συμμετέχοντες της μελέτης που είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν όσοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο τουλάχιστον μισή μερίδα ημερησίως τρόφιμα όπως χυμό πορτοκαλιού, πορτοκάλια, πιπεριές, σέλινο, γκρέιπφρουτ, χυμό γκρέιπφρουτ, μήλα και αχλάδια» συνοψίζει ο Walter Willett, επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτης Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Μια πολύχρωμη διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή – και ειδικότερα φλαβόνες και ανθοκυανίνες – φαίνεται πως θωρακίζει την υγεία του εγκεφάλου σε βάθος χρόνου. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσουμε, διότι τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από το εάν οι άνθρωποι κατανάλωναν τα φλαβονοειδή πριν από 20 χρόνια, είτε αν άρχισαν να τα ενσωματώνουν στη διατροφή τους πιο πρόσφατα».
ygeiamou.gr