Θα αποδοθούν ποτέ ευθύνες για τα διαμάντια που έγιναν σκουπιδότοποι;

Βασίλης Μάστορας03 Οκτωβρίου 2023

Και ξαφνικά ενέσκηψε θέμα καταλληλότητας του Ο.Α.Κ.Α. Ενός Σταδίου το οποίο φιλοξένησε προσφάτως 120.000 φιλάθλους για τους ευρωπαϊκούς αγώνες του Παναθηναϊκού και συναυλίες με χιλιάδες ανθρώπους. Το Στάδιο δεν είναι ακατάλληλο τον τελευταίο μήνα. Είναι ακατάλληλο εδώ και πολλά χρόνια, καθώς δεν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα. Αλλά στη χώρα του «πάμε κι όπου βγει» το προλαμβάνειν είναι πολυτέλεια και μόνο όταν γίνει το κακό, τότε σπεύδουν όλοι να δείξουν την ευαισθησία τους και να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο.

Η τελετή λήξης των Ο.Α. 2004 πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2004. Από τότε όμως τα ολυμπιακά ακίνητα ερήμωσαν και εγκαταλείφθηκαν. Ο εξοπλισμός λεηλατήθηκε και οι εγκαταστάσεις υπέστησαν φθορές, καθώς δεν υπήρξε μέριμνα για τη συντήρησή τους. Η μη αξιοποίηση τους αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγή για τις επόμενες χώρες που ανέλαβαν Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ντένις Οσβαλντ μέλος της ΔΟΕ προειδοποίησε τους Βρετανούς να μην κάνουν τα ίδια λάθη με τους Ελληνες. Οι Βρετανοί πήραν σοβαρά την προτροπή του και φρόντισαν να αξιοποιήσουν όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δίδοντας την εκμετάλλευση τους σε ιδιώτες, μετά το τέλος των Αγώνων.

Στην Ελλάδα, προφανώς τα δις που ξοδεύτηκαν για τη διοργάνωση των Αγώνων έπεσαν από τον ουρανό, οπότε τέτοια πρόνοια δεν υπήρξε και η εγκατάλειψη της ολυμπιακής περιουσίας ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας.

Οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων ανήκαν στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και η περιουσία αυτή πέρασε στα «Τουριστικά Ακίνητα», μέσω συγχώνευσης. Οι φορείς αυτοί είχαν φυσικά πρόσωπα τα οποία κατείχαν θέσεις ευθύνης αλλά ποτέ δε λογοδότησαν για την εγκατάλειψη.

Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, πλήρωσε το Δημόσιο Ταμείο το ποσό των εκατό εκατομμυρίων ευρώ (100.000.000) για τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Ολυμπιακής Προετοιμασίας για δράσεις, έργα, προμήθειες που αφορούν κατά κύριο λόγο ανάγκες τρίτων φορέων και έχουν μετα-ολυμπιακή χρησιμότητα, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΣΟΠ, τον Φεβρουάριο του 2004.

Δηλαδή, εκταμιεύθηκαν τόσα χρήματα για την μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση και οι υποδομές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Η ελληνική κυβέρνηση υπερέβη τον προϋπολογισμό της κατά 97%, σχεδόν 11 δισ. δολάρια, για την αθλητική διοργάνωση, ενώ η χώρα δεσμεύτηκε να προπληρώσει τους κατασκευαστές των υποδομών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κτίρια θα είναι έτοιμα μέσα σε ένα χρόνο! Όλα τα έργα έγιναν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και γι’ αυτό τα περισσότερα κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια. Αυτή κι αν είναι ελληνική πατέντα.

Η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ της Mirror και της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία στο φωτορεπορτάζ που δημοσίευσε είχε τίτλο «Εδώ καταρρέει η ολυμπιακή ιστορία» τονίζοντας ότι πλέον είναι ένας σωρός από παλιοσίδερα.

«Παντού σκουριά, φυτά φουντώνουν εκεί όπου άλλοτε υπήρχαν σπορ και πανηγυρισμοί. Η φύση, αργά αλλά με σιγουριά, παίρνει πίσω τα πάντα» αναφέρει το ρεπορτάζ και ως αιτία σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και εδώ και χρόνια δεν έχει επενδυθεί ούτε σεντ στην συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων».

Αναφερόμενος δε στην κατάσταση που επικρατεί στο κολυμβητικό κέντρο, ο συντάκτης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι, εάν οι δύο Γερμανοί «αργυροί» ολυμπιονίκες της Αθήνας στην συγχρονισμένη κατάδυση Αντρέας Βελς και Τομπίας Σέλενμπεργκ ήθελαν να επαναλάβουν την κατάδυσή τους, «θα έσπαγαν σήμερα όλα τα κόκκαλά τους», καθώς η πισίνα δεν έχει καν νερό.

Το φωτογραφικό ρεπορτάζ απεικονίζει εκτός από το κολυμβητικό κέντρο, τα στάδια του μπέιζμπολ, του μπίτς-βόλεϊ και του χόκεϊ, αλλά και τις εγκαταστάσεις του κανόε-καγιάκ και του Ολυμπιακού Χωριού.

Και το ερώτημα παραμένει: Μετά από τον θόρυβο που έγινε πριν από 10 χρόνια δεν υπήρξε κάποιος να ευαισθητοποιηθεί για την καταστροφή υποδομών που πλήρωσε ακριβά ο Ελληνας φορολογούμενος; Δεν μπήκε κάποιος στον κόπο να αναζητήσει τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς; Εκτός κι αν πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο απαξίωσης τους ώστε τα φιλέτα γης να τα πάρουν ιδιώτες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.