Τετραήμερη εργασία χωρίς απώλεια μισθών -Ποιοι είναι οι εμπνευστές του σχεδίου

Metrosport Team17 Νοεμβρίου 2020

Ένας διεθνής συνασπισμός πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν το μέτρο της τετραήμερης εργασίας.

Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και άλλες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με την αξίωση για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα, καθώς κάποιοι πιστεύουν πως έτσι θα επιστρέψουν στην ανάπτυξη οι οικονομίες μετά την πανδημία.

Ο διεθνής οργανισμός δεν έχει μόνο πολιτικούς και συνδικαλιστές, αλλά ακόμα και επιχειρηματίες. Όλοι τους καλούν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης κυρίως να σκεφτούν το μέτρο.

Η επιστολή τους στάλθηκε στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες και άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Στις υπογραφές της επιστολής συναντάμε την κυβέρνηση της Αυτόνομης Κοινότητας της Βαλένθια, που υποστηρίζει εδώ και καιρό την τετραήμερη εργασία, αλλά και τον Αndrew Barnes, ιδρυτή της νεοζηλανδικής Perpetual Guardian, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως που λειτουργεί με τετραήμερη εργασία.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή: «Για την προαγωγή του πολιτισμού και της κοινωνίας, τώρα είναι η στιγμή να αδράξουμε την ευκαιρία και να περάσουμε σε λιγότερες εργασιακές ώρες, χωρίς απώλεια μισθών».

Το γράμμα περιγράφει επίσης ιστορικές στιγμές όπου μειώθηκε η εργασιακή εβδομάδα λόγω κρίσεων, όπως κατά τη Μεγάλη Ύφεση. Στα οφέλη παρατίθενται η ευημερία του ατόμου, αλλά και η καλύτερη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Guardian, ολοένα και περισσότερες εταιρίες υιοθετούν την τετραήμερη εργασία παγκοσμίως, βλέποντας μεγάλες διαφορές σε όρους αυξημένης παραγωγικότητας και καλύτερης ψυχικής υγείας των υπαλλήλων.

Ο Joe Ryle, υπέρμαχος της πρωτοβουλίας 4 Day Week UK Campaign, λέει χαρακτηριστικά πως ο κόσμος περνά έναν «εξωφρενικό χρόνο» δουλεύοντας, παρατηρώντας πως οι εργασιακές ώρες δεν έχουν μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, παρά τις τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις.

Υπέρμαχος της τετραήμερης εργασίας είναι και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν. Η επιστολή σημειώνει μάλιστα πως οι κυβερνήσεις Σκοτίας και Ουαλίας έχουν στήσει ειδικές επιτροπές για τη μελέτη της πρότασης.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, Φινλανδία και Ισλανδία έχουν ήδη κάνει πετυχημένες δοκιμές του μέτρου…


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.