Τέμπη: «Ψήθηκε το αίμα στις φλέβες των 57» - Τι λέει η νέα έκθεση πραγματογνώμονα

Metrosport Team17 Σεπτεμβρίου 2024

Για ακαριαίο θάνατο 30 επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 62 στα Τέμπη, που απανθρακώθηκαν λόγω καύσης υδρογοναθράκων, κάνει λόγο ο ειδικός σε θέματα εκρήξεων στο πανεπιστήμιο του Τέξας, καθηγητής Faisal Khan.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός καθηγητής, επιβεβαιώνοντας μάλιστα την έκθεση του πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων, Βασίλη Κοκοτσάκη, η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε αρωματικούς υδρογονάνθρακες, γι' αυτό και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα απόρροια της οποίας ήταν η δημιουργία υψηλότατων θερμοκρασιών, άνω των 1000 βαθμών, με αποτέλεσμα 30 από τα 57 θύματα να καούν ακαριαία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας αντελήφθη την επιβατική λίγα μόλις λεπτά πριν από τη σύγκρουση «και εφάρμοσε τον μηχανισμό έκτακτης πέδησης για να την σταματήσει. Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, η 1η και η 2η μηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας εξετράπησαν από τις γραμμές (ράγες), αποφεύγοντας μια μετωπική σύγκρουση με την επιβατική. Όλες οι τρεις μηχανές που εξετράπησαν δεν είχαν ίχνη φωτιάς και βρέθηκαν σε διαφορετικές θέσεις στον τόπο του ατυχήματος».

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του fireball, της πύρινης σφαίρας που παρατηρήθηκε αμέσως μετά την εκτροπή των μηχανών, ο καθηγητής αποκάλυψε ότι η χημική ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν στην περιοχή του ατυχήματος, των υπολειμμάτων στα θύματα καθώς και στα κατεστραμμένα υλικά από υποδομές της περιοχής δείχνουν την παρουσία των χημικών ενώσεων βενζολίου, τολουολίου και ξυλολίου (ή ξυλενίου).

«Είναι πολύ πιθανό ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Λόγω της πρόσκρουσης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση, αυτές οι ουσίες εκλύθηκαν από τα κοντέινερ που τα περιείχαν και έτσι σχηματίστηκε το νέφος ατμών που αναμίχθηκε αποτελεσματικά με τον αέρα και δημιούργησε την πύρινη σφαίρα», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κοκοτσάκης ανέφερε στο thestival.gr ότι οι ι απανθρακωμένες σοροί είχαν πλήρη αφυδάτωση, συρρίκνωση του όγκου του σώματος, αποξήρανση και συρρίκνωση του δέρματος και των υποκειμένων ιστών, διάρρηξη των κρανίων, διάσχιση και διάνοιξη των αρθρώσεων κλπ ενώ ο θάνατος των 30 απανθρακωμένων επήλθε αμέσως από την προκαλούμενη πήξη των λευκωματοειδών ουσιών και του ψησίματος του αίματος εντός των αγγείων με αποτέλεσμα την απότομη παύση όλων των λειτουργιών του οργανισμού.

Μάλιστα, από τους 30, μόλις οι 5 ύψωσαν τα χέρια τους για να προστατευθούν, ενώ οι υπόλοιποι δεν πρόλαβαν καν να αντιληφθούν τις φλόγες.

Τι αναφέρει ο ευρωπαϊκός οργανισμός σιδηροδρόμων:

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.