«Τέλος» οι καναδέζες και τα Στάγιερ από τον στρατό: Αυτά είναι τα νέα στρατιωτικά οχήματα

Metrosport Team14 Μαρτίου 2025

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης αναμένεται να φέρει τον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων.

Τη θέση της και τον ρόλο της στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μεγάλων αλλαγών στην πολιτική των ΗΠΑ με την επιστροφή του Ντόναλτ Ντραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πριν από λίγες ημέρες εξήγησε ότι τα σχέδια για την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης και η αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν περίπου 800 δισ. ευρώ.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα κράτη-μέλη έχουν μείνει πίσω όσον αφορά την αμυντική τους θωράκιση, με πολλές χώρες να διαθέτουν στους στόλους τους παλιά οχήματα που δείχνουν ανήμπορα να υπηρετήσουν με αποτελεσματικότητα το επιχειρησιακό έργο των στρατιωτικών δυνάμεων.

Ένοπλες δυνάμεις, όπου συναντάμε τις γνωστές σε όλους μας Καναδέζες (Mercedes G-Class) και τα Στάγιερ -οχήματα που αριθμούν περίπου μισό αιώνα στους κόλπους των στρατευμάτων. Τα εν λόγω οχήματα χρήζουν αντικατάστασης και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για την ανάληψη του προγράμματος εκσυγχρονισμού.

Μία από αυτές είναι η ιταλική Iveco, η οποία μολονότι δεν διαθέτει τους όγκους παραγωγής άλλων πολυεθνικών, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μια σημαντική θέση στην αγορά, προμηθεύοντας ελαφρά θωρακισμένα οχήματα μάχης σε αρκετούς εθνικούς στρατούς.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το διάσημο "Lince", με τεχνική ονομασία LMV (Light Multirole Vehicle), το οποίο χρησιμοποιείται τόσο από τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις όσο και από άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είναι γνωστό ως "Panther" σε μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή.

Σχεδιασμένο για να παρέχει προστασία από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, το Lince έχει χρησιμοποιηθεί σε αποστολές σε επικίνδυνες ζώνες, όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Επί του παρόντος, η γκάμα της Iveco Defence περιλαμβάνει την αναβαθμισμένη έκδοση LMV2, με ενισχυμένη θωράκιση, μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα και βελτιωμένη ευελιξία κίνησης.

Υποψήφια για το έργο εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού είναι και η γαλλική Arquus (γνωστή παλαιότερα ως Renault Trucks Defense, Acmat και Panhard) η οποία είναι ήδη προμηθευτής των VBL Panhard (ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης) του Ελληνικού Στρατού.

Η γαλλική εταιρεία είναι ο ιστορικός προμηθευτής των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων με περισσότερα από 25.000 οχήματα σε υπηρεσία (90% όλων των τροχοφόρων οχημάτων). Το εύρος των εν λόγω οχημάτων είναι μεγάλο και κυμαίνεται από ευέλικτα μη θωρακισμένα οχήματα 4x4 VT4 για σκοπούς διασύνδεσης προσωπικού έως νέα οχήματα μάχης όπως τα Griffon και Jaguar που παράγονται σήμερα από τους Γάλλους σε μια βραχυπρόθεσμη κοινοπραξία με τις Nexter και Thales για τον στρατό της χώρας και το Βέλγιο.

Αντικατάστες των Στάγιερ και REO θα μπορούσαν να είναι τα Arquus Armis & Arquus VLRA, δύο υπερσύγχρονες κατασκευές με μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα που προσφέρουν αρκετές επιλογές διαμόρφωσης, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σώματος.

Σημειώνεται ότι οι Γάλλοι διαθέτουν ήδη τον αντικαταστάτη του VBL που διαθέτει η Ελλάδα, το Scarabee που αποτελεί -σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν- το πρώτο στρατιωτικό όχημα υβριδικής τεχνολογίας και το πιο εξελιγμένο όχημα αναγνώρισης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: carandmotor.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε