Ο υπογράφων είχε προτείνει την υποψηφιότητα Ζαγοράκη για την προεδρία της ΕΠΟ πριν από 10 ολόκληρα χρόνια! Αντιμετωπίστηκε με λοιδωρία. Προφανώς τότε οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες…
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έδωσε διαπιστευτήρια όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στην προεδρία του ΠΑΟΚ. Όταν έγινε η αλλαγή σκυτάλης με τον Βρύζα, η στήλη είχε αντιμετωπίσει ως εξαιρετική την προοπτική να είναι ο εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής, ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ.
Ηταν η εποχή που οι ποδοσφαιροπαράγοντες δεν άφηναν χώρο στους πρώην ποδοσφαιριστές. Κάπως έτσι «κάηκαν» οι υποψηφιότητες του Λάκη Νικολάου και του Αριστείδη Καμάρα.
Στα τέλη του προηγούμενου Γενάρη, επανήλθαμε από τούτη εδώ τη γωνιά. Γράφαμε: «Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που με το άκουσμα του ονόματός του να μη χρειάζεται η διεθνής ποδοσφαιρική κοινότητα να ρωτάει «ποιος είναι αυτός;». Να έχει ποδοσφαιρική εμπειρία, να γνωρίζει σε βάθος την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και να προέρχεται από τη νέα γενιά».
Να, κάποιος που (επιτέλους) δεν χρειάζεται συστάσεις. Οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για τη φωτογραφία του Ζαγοράκη. Ένα χρόνο μετά, η υποψηφιότητα είναι δεδομένη. Όμως με αδυναμίες.
Το πρώτο λάθος έγινε στον τρόπο δημοσιοποίησης της υποψηφιότητας. Την ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού! Αυτομάτως αναπτύχθηκαν αμυντικά αντανακλαστικά στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, καθώς η κρατική παρέμβαση ήταν προφανής.
Η πολιτική ιδιότητα και η κομματική ταυτότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη λειτουργούν ανασταλτικά σ’ έναν χώρο που το ίδιο του, το καταστατικό, προβλέπει (άρθρο 3, παρ. 1 καταστατικού της ΕΠΟ): «Η ΕΠΟ είναι ουδέτερη αναφορικά με θέματα πολιτικής και θρησκείας».
Ασφαλώς και κάθε πρόεδρος στην Ομοσπονδία δικαιούται να έχει τις κομματικές ή τις πολιτικές του προτιμήσεις. Το να είσαι πρόεδρος στην ΕΠΟ, ενδεχομένως δεν συνιστά ασυμβίβαστο για να είσαι ευρωβουλευτής.
Δεν ισχύει όμως και το αντίθετο. Ειδικά από την προηγούμενη Τετάρτη που ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης επανεντάχθηκε στην ευρωομάδα της Ν.Δ. και ασφαλώς δεν είναι καθόλου «ουδέτερος αναφορικά με θέματα πολιτικής».
Υπάρχει και το άλλο: Πως θα διασφαλιστεί η άρτια λειτουργία της ΕΠΟ, τη στιγμή που ο Ζαγοράκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες τουλάχιστον είκοσι ημέρες το μήνα;
Εδώ υπάρχει λύση: Ενας ικανός CEO και μια ακόμη ικανότερη τεχνοκρατική ομάδα που θα πλαισιώσει τον πρώην αρχηγό της Εθνικής.
Πρόβλεψη: Ο Ζαγοράκης θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, οι σαράντα πρόεδροι Ενώσεων που αντέδρασαν θα αλλάξουν άποψη και οι Big4 θα περάσουν μια περίοδο νηνεμίας. Μέχρι το επόμενο πέναλτι… (μέχρι δηλαδή ν' αρχίσουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους, όπως συνέβη με τον Κλάτενμπεργκ).