Μπορεί το Κατάρ να είναι η µικρότερη χώρα στη µέχρι στιγµής ιστορία του θεσµού που θα φιλοξενήσει το Παγκόσµιο Κύπελλο –η αµέσως επόµενη είναι η Ελβετία, στην οποία διεξήχθη το 1954–, δεν δίστασε, ωστόσο, να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειµένου να είναι καθ’ όλα έτοιµο να υποστηρίξει τη διοργάνωση.
Συγκεκριµένα, το κράτος της Μέσης Ανατολής υπολογίζεται ότι έχει ξοδέψει, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις των Αρχών, το αστρονοµικό ποσό των 200 δισ. δολαρίων για τη φιλοξενία του World Cup, δηλαδή σχεδόν 20 φορές περισσότερα από όσα είχε δαπανήσει η Ρωσία το 2018. Πρόκειται, µάλιστα, για την ακριβότερη διοργάνωση στην ιστορία του θεσµού.
Οι αποκαλύψεις σχετικά με τις ακραίες συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που μετανάστευσαν στην πάμπλουτη χώρα της Μέσης Ανατολής για να δουλέψουν στα έργα του Μουντιάλ, και τον αριθμό των εργατών που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατασκευή τους, είναι τραγικές.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα του έγκριτου γερμανικού δικτύου ZDF, περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι πέθαναν, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά εξαιτίας των ελλείψεων στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας.
Παρακάτω θα δούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οκτώ γήπεδα, στα οποία θα λάβουν χώρα οι 64 συνολικά αγώνες της διοργάνωσης, από το πρώτο χρονικά ματς ανάμεσα στο Κατάρ με τον Ισημερινό μέχρι και τον μεγάλο τελικό.
Ahmad Bin Ali Stadium
Το γήπεδο βρίσκεται στην πόλη Al Rayyan, η οποία αποτελεί και την έδρα της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας και πήρε το όνομά του από τον Εμίρη του Κατάρ.
Al Bayt Stadium
Είναι το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης ανάμεσα στο Κατάρ και τον Ισημερινό, ενώ σ’ αυτό συνολικά θα διεξαχθούν εννέα αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός εκ των δύο ημιτελικών.
O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του εμπνέεται από τις παραδοσιακές σκηνές των νομαδικών λαών που ζούσαν στις ερήμους του Κατάρ και αυτό φαίνεται από τις μαύρες ρίγες και τα ζωντανά μοτίβα sadu που θα δουν οι φίλαθλοι με το που εισέλθουν στο στάδιο.
Τα εγκαίνια του γηπέδου πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2021, στον εναρκτήριο αγώνα για το Κύπελλο του Αραβικού Κόλπου ανάμεσα στο Κατάρ και το Μπαχρέιν.
Ακόμη, στον χώρο υπάρχει μια τοιχογραφία που αποτίει φόρο τιμής στους εργάτες που εργάστηκαν για την κατασκευή του σταδίου.
Al Janoub Stadium
Το γήπεδο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του τον Μαΐοτου 2019 στον τελικό του Amir Cup. Το στάδιο βρίσκεται στη νότια πόλη Al Wakrah, 22 χλμ νότια της Ντόχα, μία από τις παλαιότερες κατοικημένες περιοχές του Κατάρ. Το Al Janoub Stadium, με χωρητικότητα 40.000 θεατές, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects που συνδύασε τα στοιχεία της τοπικής παράδοσης.
Al Thumama Stadium
Η σκηνική παρουσία του «Al Thumama» είναι εμπνευσμένη από το «γκαφίγια», ένα παραδοσιακό πλεκτό καπέλο που φορούσαν για αιώνες οι άνδρες σε πολλές αραβικές χώρες. Η χωρητικότητά του είναι 40.000 θεατές και βρίσκεται 12 χλμ νότια της Ντόχα.
Education City Stadium
Η πρόσοψη του σταδίου αποτελείται από γεωμετρικά μοτίβα που μοιάζουν με διαμάντια. Μάλιστα, το γήπεδο διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα ψύξης, ώστε να μην υποφέρουν οι θεατές αλλά και οι ποδοσφαιριστές από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Khalifa International Stadium
Χτισμένο από το 1976 ποτελεί το εθνικό στάδιο του Κατάρ. πορεί να είναι γήπεδο 46 χρόνων, αλλά έχει υποβληθεί σε αρκετές ανακαινίσεις, με πιο πρόσφατη το 2017, όταν και επαναλειτούργησε με τη διεξαγωγή του τελικού του Amir Cup (19/5).
Το «Khalifa International Stadium» θα φιλοξενήσει συνολικά οκτώ παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου και του μικρού τελικού.
Lusail Stadium
Το γήπεδο θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η αρχιτεκτονική του παραπέμπει στα αρχαία χειροποίητα μπολ που χρησιμοποιούσαν σε όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο.
Η αρένα βρίσκεται 20 χλμ βόρεια της Ντόχα και μπορεί να φιλοξενήσει 80.000 θεατές. Η σχεδίαση του γηπέδου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ δύο αρχιτεκτονικών γραφείων, του Foster and Partners και του Populous.
Stadium 974
Δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Ras Abu Abboud Expressway το «Stadium 974» είναι το κοντινότερο γήπεδο στο κέντρο της Ντόχα. Φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από 974 ανακυκλωμένα κοντέινερ ξεχωρίζει αυτόματα ως το πρώτο πλήρως συναρμολογούμενο γήπεδο, που όμοιό του δεν θα βρεις πουθενά.
Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, θα φιλοξενήσει επτά αγώνες, εκ των οποίων και ένα νοκ-άουτ ματς για την φάση των «16». Μετά τη λήξη του τουρνουά ο γήπεδο θα αποσυναρμολογηθεί και θα μετατραπεί σε παραθαλάσσιο συγκρότημα προς τέρψιν των κατοίκων.