Τα σχέδια της Τουρκίας για νέα αποβατικά, υποβρύχια και αντιτορπιλικά-Τι «παίζει» με τα F-35

Metrosport Team28 Αυγούστου 2024

Σε νέους σχεδιασμούς για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της φαίνεται πως προχωρά η Τουρκία, μπαίνοντας σε «παζάρια» με τις ΗΠΑ για την πώληση F-35 και F-35 B.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, η Άγκυρα έχει καταθέσει νέα πρόταση στις ΗΠΑ και διεκδικεί δύο μοίρες F-35, ζητώντας ως αντάλλαγμα τη, ενώ μόνιμη αποθήκευση των S-400

Ανοικτό παραμένει παράλληλα το ενδεχόμενο πώλησης των S-400 σε Ινδία και Πακιστάν, προκειμένου η Τουρκία να ισοσκελίσει την Ελλάδα στους αιθέρες και να αποκτήσει πλεονέκτημα.

«Είμαστε μια χώρα που περιβάλλεται στις τρεις πλευρές της από θάλασσες, με τα μάτια όλου του κόσμου να είναι στραμμένα πάνω μας. Βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γεωγραφίας που υπήρξε επί αιώνες θέατρο παγκόσμιων αγώνων εξουσίας. 

Είμαστε ένα έθνος που οφείλει την χιλιόχρονη ύπαρξή του σε αυτά τα εδάφη στο ιερό αίμα και τις θυσίες των μαρτύρων του. Γνωρίζουμε ότι για να ζήσουμε ειρηνικά στα εδάφη μας, πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ναυτικό τόσο στη Γαλάζια Πατρίδα μας όσο και σε μακρινές γεωγραφικές περιοχές. Με αυτή την κατανόηση, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε τομέα από το 2002 με το σύνθημα «Ισχυρή Τουρκία, Ισχυρός Στρατός», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει κινητοποιήσει όλους τους πόρους της για την προμήθεια όλων των ειδών των πλατφορμών και συστημάτων που χρειάζονται οι Πολεμικές Δυνάμεις. 

«H Ανατολία είναι η αιώνια τουρκική πατρίδα»

Μιλώντας σε γιορτή για την 953η Επέτειο της Νίκης του Μαντζικέρτ ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η «νίκη του Μαντζικέρτ» αποτελεί ένα «έπος της χιλιετούς συνείδησης ενότητας και αλληλεγγύης του έθνους και της στάσης του ενάντια στην καταπίεση και τους καταπιεστές», σημειώνοντας ότι η Ανατολία είναι η «αιώνια τουρκική πατρίδα».

«Θα συνεχίσουμε να κουβαλάμε το ίδιο ιδανικό και την ίδια ευαισθησία από το δρόμο των ηρωικών μαρτύρων μας. Κάναμε ως έθνος την Ανατολία πατρίδα μας, έχουμε υφάνει αυτά τα εδάφη με αγάπη, γνώση και σοφία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δηλώσαμε σε όλο τον κόσμο ότι η Ανατολία είναι η αιώνια τουρκική πατρίδα.

Το πιο κρίσιμο βήμα στη διαδικασία που οδηγεί στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης έγινε στο Μαντζικέρτ. Η νίκη του Μαντζικέρτ ήταν επίσης μια στρατηγική καμπή που άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι ο τουρκικός λαός θα κρατήσει «ζωντανό το πνεύμα του Μαντζικέρτ», κουβαλώντας το «μέχρι την τελευταία πνοή της ζωής του» και παραδίδοντάς το στις επόμενες γενιές.

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρει ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, επισημαίνοντας ότι προσπάθησε να επιτύχει διπλό ντιλ για να δοθούν τα F-35 στην Τουρκία μαζί με τα F-35 στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.