Τα πάντα για τον ΠΑΟΚ εξαρτώνται από την πρόκριση στους ομίλους

Κώστας Πετρωτός21 Αυγούστου 2023

Δεν θα μπορούσε να κοντράρει τον ΠΑΟΚ ο Αστέρας ακόμη κι αν ο Μιριτέγιο σκόραρε στο πέναλτι δώρο (δεν γίνεται αμυντικός του επιπέδου του Νιγηριανού να κάνει αυτό το μαρκάρισμα) που του έκανε ο Εκόνγκ.

Ο Δικέφαλος και καλύτερη ομάδα, ως σύνολο και μονάδες, διαθέτει και πολύ πιο έτοιμος είναι από την ομάδα της Τρίπολης από πλευράς ρυθμού λόγω των τεσσάρων επίσημων αγώνων που έχει δώσει στην Ευρώπη. Στα διαστήματα που πάτησε γκάζι, φαινόταν η διαφορά και ειδικά στην εκκίνηση του δευτέρου μέρους, ο Αντρίγια, ο Τάισον και το αυστριακό δίδυμο της ομάδας, Μουργκ και Σβαμπ, με την βοήθεια του Μπράντον, έβγαλαν υψηλή ταχύτητα και δεν πιανόταν από αυτόν τον Αστέρα.

Υπάρχει και κάτι ακόμη που συνηγορεί στο ότι υπάρχει μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των δύο ομάδων και αυτό έρχεται από μία διαπίστωση που έχει κάνει ο γράφων από τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας στην Ολλανδία: ο ΠΑΟΚ δούλεψε στοχευμένα για να βγάζει ενέργεια ως ομάδα από τις πρώτες εβδομάδες των επίσημων αγώνων του και αυτό φαίνεται στα παιχνίδια του.

Είναι, βέβαια, και απόλυτα λογικό κάτι τέτοιο, αν κανείς σκεφτεί ποιος είναι ο κύριος στόχος του στην σεζόν. Ο ΠΑΟΚ θέλει να μπει στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Δεν αντέχει δεύτερη σερί σεζόν εκτός, αφού είναι ξεκάθαρο ότι, λόγω της δύσκολης συνθήκης του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας/Δύσης, στηρίζεται πάρα πολύ στα έσοδα που δημιουργεί ο ίδιος ως ομάδα.

Από όποια πλευρά και να προσεγγίσει κανείς την κατάσταση στον ΠΑΟΚ σε αυτό το συμπέρασμα θα καταλήξει:

Ο Λουτσέσκου προχώρησε σε εκτεταμένο ροτέσιον στην ενδεκάδα της πρεμιέρας του Πρωταθλήματος, γιατί έβαλε ξεκάθαρα ως προτεραιότητα τα ματς με την Χαρτς. Διαφορετικά δεν υπήρχε λόγος παίκτες όπως ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης, ο Κεντζιόρα και ο Νάρεϊ να είναι εκτός του βασικού σχεδιασμού του χθεσινού αγώνα. Τους θέλει φρέσκους στο ματς της Πέμπτης και καλά κάνει, αφού διακυβεύονται πολλά εκατομμύρια. Χρήματα που σαφέστατα θα βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ να δώσει με επιπλέον «όπλα« την τελική μεταγραφική μάχη για την ενίσχυσή του αυτή την σεζόν.

Ο Ρουμάνος τεχνικός είπε στην διάρκεια των δηλώσεων του χθες ότι δύσκολα θα προσθέσει ο ΠΑΟΚ κάποιον παίκτη στην λίστα της UEFA για τα ματς με την Χαρτς, αλλά έχει μιλήσει με τον Σαββίδη και εκείνος ξέρει ότι χρειάζονται μίνιμουμ δύο παίκτες και ίσως τελικά αποκτηθούν τρεις ή τέσσερις. Προφανώς και ο ίδιος ο Ρουμάνος τεχνικός γνωρίζει ότι με εξασφαλισμένη την πρόκριση στους ομίλους και με δεδομένο ότι οι μεταγραφές (κανονικές και όχι ελεύθερων) φέτος είναι και ανοιχτές για αρκετές μέρες μέσα στον Σεπτέμβριο, τα μεταγραφικά δεδομένα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο για την ομάδα του.

Κατά συνέπεια, το πόσο γεμάτο και ανταγωνιστικό ρόστερ μπορεί να φτιάξει φέτος ο ΠΑΟΚ, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δύο αναμετρήσεις με την Χαρτς. Ο συγκεκριμένος στόχος ίσως και να συνδέεται και με το θέμα των ενδεχόμενων πωλήσεων. Ο Κυριάκος Κυριάκος παραδέχθηκε ότι φτάνουν συνεχώς προτάσεις για παίκτες του ΠΑΟΚ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Δικέφαλος θα μπει στην διαδικασία να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να αποφασίσει την πώληση και άλλου παίκτη μετά τους Ινγκασον και Αουγκούστο. Ήδη υπάρχει έντονη φημολογία για ζεστό ενδιαφέρον αραβικής ομάδας για τον Νάρεϊ. Ο Λουτσέσκου, βέβαια, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν πιστεύει πως θα αποχωρήσει άλλος παίκτης, ωστόσο, δεν αποκλείεται για κάποιον ή κάποιους, αυτό που φρενάρει μία σοβαρή διαπραγμάτευση να είναι ο στόχος των ομίλων του Κόνφερενς.

Είναι ξεκάθαρο ότι το αν συνεχίσει ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και μετά την Χαρτς, θα καθορίσει και τις πιθανότητές του να γεμίσει το ρόστερ σε ικανοποιητικό βαθμό για να έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα ανταγωνιστεί κυρίως ΑΕΚ και Παναθηναϊκό που έχουν σαφέστατα πιο γεμάτα ρόστερ και στην συνέχεια και Ολυμπιακό που χτίζει ένα εντελώς νέο οικοδόμημα, αλλά προσθέτει συνεχώς νέους παίκτες σ' αυτό.

Τα κέρδη με Αστέρα ενόψει της τελικής μάχης για τους ομίλους

Υπό αυτό το πρίσμα του στόχου των ομίλων, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ είχε σημαντικά κέρδη από το χθεσινό ματς με τον Αστέρα:

-Πρώτα απ’ όλα τόνωσε ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή του ως ομάδα. Επιπλέον, έδωσε ανάσες σε παίκτες που ο Λουτσέσκου έκρινε ότι είχαν ανάγκη για να είναι φρέσκοι την Πέμπτη.

-Κατά δεύτερο πήραν χρόνο συμμετοχής κάποιοι που είναι απαραίτητοι για το ματς στο Εδιμβούργο, αλλά ως τώρα δεν ήταν έτοιμοι. Ο Ράφα Σοάρες που θα είναι βασικός λόγω της τιμωρίας του Μπάμπα, ο Οζντόεφ που, αν και ο Λουτσέσκου δήλωσε ότι ο Τσιγγάρας θα είναι διαθέσιμος για την Πέμπτη, χρειαζόταν το πρώτο ενενηντάλεπτό του και, ως εσωτερική μεταγραφή ο Μουργκ. Ο Αυστριακός είχε παίξει λίγο με την Μπεϊτάρ, είχε πάρει λίγο χρόνο συμμετοχής στο Σπλιτ, όμως, χθες ως βασικός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να λογίζεται ως μία υπολογίσιμη μονάδα. Δεν είναι παίκτης πρωταγωνιστής (αν και χθες είχε τέτοιο ρόλο), σίγουρα το «10» στην φανέλα του είναι παραπλανητικό, όμως, από την άλλη δεν είναι ένας κακός ποδοσφαιριστής. Μπορεί να είναι μία μονάδα που θα δώσει λύσεις φέτος, έχοντας μάλιστα και προσωπικό κίνητρο: έχει μπει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και θέλει οπωσδήποτε να παρουσιάζει τον καλό εαυτό του για να προσελκύσει μνηστήρες.

Το ξεκάθαρο θέμα με τον Αντρίγια

Μιας και αναφερθήκαμε σε προσωπικό κίνητρο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς που μέσα σε τέσσερις μέρες σημείωσε ισάριθμα γκολ. Και το συμβόλαιο του βραχύσωμου Σέρβου ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι, κατά συνέπεια πρέπει να δείχνει τον καλύτερο εαυτό του. Τακτική της οικογένειας του Σέρβου παίκτη είναι στην καριέρα του να ψάχνει τα μεγάλα συμβόλαια. Προφανώς αυτό θα κάνει και τώρα. Θυμίζω ούτε η Παρτιζάν έβγαλε χρήματα από τον Αντρίγια (πήγε ως ελεύθερος στην Μπενφίκα), ούτε η ομάδα της Λισσαβόνας πήρε πολλά από τον ΠΑΟΚ (περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ). Ο 27χρονος άσος κοιτά να παίρνει μεγάλα συμβόλαια, αλλά οι ομάδες στις οποίες καταλήγει δεν χρειάζεται να καταβάλουν μεγάλα ποσά σε άλλους συλλόγους. Κατά συνέπεια, το αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανανεώσει με τον ΠΑΟΚ θα εξαρτηθεί από την απάντηση στο ερώτημα: είναι διατεθειμένος ο ΠΑΟΚ να του δώσει το συμβόλαιο του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και πιθανόν και παραπάνω για να μείνει στην Τούμπα;

Και δύο παρατηρήσεις για τον νέο ΠΑΟΚ

-Το δείγμα γραφής είναι μικρό, αλλά ήδη έχουν γεννηθεί σκέψεις. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην έκανε εντυπωσιακές αλλαγές στο ρόστερ, δίνει ωστόσο, την εντύπωση ότι είναι μία ομάδα πολύ πιο γρήγορη στην επίθεσή της από πέρυσι. Εφυγαν βαριά κορμιά όπως ο Ολιβέιρα, ο Μπίσεσβαρ και ο Ελ Καντουρί, και από την άλλη ο Μπράντον (έκανε την πρώτη προετοιμασία του, άρα δούλεψε καλύτερα με το σύνολο), ο Κωνσταντέλιας, ο Τάισον, ο Αντρίγια, ο Νάρεϊ, ο Σαμάτα και ο Μουργκ έχουν μία ταχύτητα παραπάνω και αυτό φαίνεται και με την μπάλα στην κατοχή τους και σε φάση πρέσινγκ στον αντίπαλο.

-Μέχρι να γίνουν και άλλες μεταγραφές, το σταθερό στοίχημα του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια του θα είναι η άμυνά του. Και χθες έδωσε δικαιώματα, ασχέτως αν δεν κόστισαν τα λάθη. Κόντρα στην Χαρτς είναι δεδομένο ότι θα βιώσει και πάλι ένα crash test. Παίκτες όπως ο φορ Σάνκλαντ και ο μέσος Ντέβλιν, έχουν την απαραίτητη ταχύτητα να δημιουργήσουν «ασπρόμαυρο» πονοκέφαλο και χρειάζεται προσοχή από την άμυνα του ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.