Υποστηρίζω δογματικά δύο θέσεις που αφορούν το εγχώριο ποδόσφαιρο: Την ανάγκη να υπάρχει ένα υγειές μοντέλο ανάπτυξης από τις ερασιτεχνικές, ακόμη, αν γίνεται κατηγορίες που θα φτάνει μέχρι τη Stoiximan Super League. Ένα μοντέλο που θα βοηθάει τις ομάδες να παράγουν υγεία και να αποτελούν, οι μικρότερες, τη βάση στήριξης των μεγαλύτερων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μέσα σ’ ένα κλίμα τοξικότητας, ιδιοτέλειας και παλαιομοδίτικων λογικών.
Συμφωνώ ότι την ακμή τη διαδέχεται η παρακμή, αλλά έχει αξία το μοντέλο το οποίο, οδηγεί στην παρακμή. Είναι διαφορετικό η παρακμή να έρχεται μέσα από υγιείς διαδικασίες και διαφορετικό κάτω από παρά φύση, πολλές φορές, πρακτικές. Αναφέρομαι σε ομάδες οι οποίες παραδοσιακά ήταν σε ποδοσφαιρογέννες περιοχές, που γνώρισαν στιγμές δόξας και είχαν οπαδούς, όχι δεύτερης ευκαιρίας. Τις ομάδες εκείνες οι οποίες συσπείρωναν μία ολόκληρη πόλη της περιφέρειας.
Δε δίνω μία για τις ομάδες, «κέλυφος», που εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Η εξαφάνιση τους είναι η δεύτερη θέση μου.
Η πτωτική πορεία των ομάδων οι οποίες «σκαλίζοντας» την ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας θα συναντήσεις πολλά ενδιαφέροντα και τιμητικά για την πορεία τους στοιχεία, είναι η βάση του άρθρου.
Κάποιες από αυτές τις ομάδες φέτος ζουν ένα πρόσθετο δράμα. Φέτος κατρακύλησαν στα τοπικά πρωταθλήματα.
Εχουμε και λέμε λοιπόν:
Η Βέροια για πρώτη φορά στην 64χρονη ιστορία της από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Ημαθίας. Είναι η ίδια ομάδα που μόλις δύο χρόνια πριν με προπονητή τον Παύλο Δερμιτζάκη στέφθηκε πρωταθλήτρια στο Βόρειο Όμιλο της Super League2 και έχασε την άνοδο στο μπαράζ με τη Λαμία τη σεζόν 2021-2022.
Η Βέροια στα 64 χρόνια της διαδρομής της έχει αγωνιστεί για 17 σεζόν στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής και έχει ως καλύτερη επίδοση την 7η θέση που κατέκτησε την περίοδο 1986-87.
Η Δόξα Δράμας που ιδρύθηκε το 1918, είναι ακόμη μια ιστορική ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου που τη νέα σεζόν, για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της, θα αγωνιστεί στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Δράμας.
Η Δόξα Δράμας ιδρύθηκε το 1918 και είναι μια ομάδα η οποία αποτέλεσε τη «μήτρα» πολλών ποδοσφαιριστών που έκαναν μεγάλη καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι «Μαυραετοί» για 20 χρόνια συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Τελευταία σεζόν το 2011-2012 και τρεις φορές ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος.
Ο Απόλλων Σμύρνης, ιδρύθηκε το 1910 και τη σεζόν 2021-2022 αγωνιζόταν στη Super League. Έχει παρουσία 42 χρόνων στην Α΄ Εθνική, και 15 στη Β΄Εθνική. Η αποχώρηση του κ. Μονεμβασιώτη την οδήγησε στη Γ’ Εθνική απ’ όπου υποβιβάστηκε στα Τοπικά της Αθήνας, για πρώτη φορά μετά το τη σεζόν 1958-1959.
Ο Εορδαϊκός, ομάδα με μικρότερη διαδρομή από τις τρεις προηγούμενες, υποβιβάστηκε στο Τοπικό Πρωτάθλημα. Ο Εορδαϊκός έχει 46 χρόνια ιστορίας, αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ στην Α’ Εθνική. Μετράει επτά συμμετοχές στη Β΄ Εθνική κατηγορία και 17 στη Γ΄ Εθνική.
Ο Βύζας Μεγάρων, ομάδα από τις ιστορικότερες και παλαιότερες της Αττικής, θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν στο τοπικό πρωτάθλημα της Ένωσης της. Ιδρύθηκε το 1928 και τη δεκαετία του ’60 είχε τέσσερεις συμμετοχές στην Α΄ Εθνική και 13 στη Β΄ Εθνική.
Ο Πανελευσινιακός υποβιβάστηκε στο Τοπικό. Ιδρύθηκε το1931, έχει αγωνιστεί για τρία χρόνια στην Α΄ Εθνική, ενώ έχει παίξει και για αρκετά χρόνια στη Β΄ Εθνική με τελευταία παρουσία το 2016-2017.
Τέλος ο Φωστήρας που αποκαλείται και ο «φονέας των γιγάντων». Η συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής θα τον βρει στο Τοπικό. Έχει παίξει για επτά χρόνια στην Α΄ Εθνική και 16 στη Β΄ Εθνική.
Οι ομάδες δεν είναι «παιχνίδι» μίας χρήσης. Όταν όμως η επιβίωση τους αποτελεί υπόθεση ενός ανδρός και έχει αποστεωθεί ο κορμός του Συλλόγου, ο αγωνιστικός τους «θάνατος» μοιάζει μ’ ένα προαναγγελθέν γεγονός.