Τα ευχολόγια για τη Stoiximan Super League, οι ελπίδες και το νέο format

Βασίλης Μάστορας18 Ιουλίου 2024

Η κλήρωση των αγώνων του Πρωταθλήματος Stoiximan Super League, ήταν μία ακόμη ευκαιρία για να ακουστούν ευχολόγια για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Δεν υπήρχαν κορώνες αντιπαράθεσης, το περιβάλλον ήταν πολιτισμένο και ακούστηκαν τα πλάνα για τη νέα αγωνιστική περίοδο. 

Για βελτίωση του Πρωταθλήματος, την άνοδο της χώρας στο ranking της ΟΥΕΦΑ και την αξιοποίηση των επιτυχιών του ελληνικού ποδοσφαίρου, που σημειώθηκαν την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Όλα αυτά δια στόματος του προέδρου της Λίγκας και προέδρου του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Σχεδιασμός ο οποίος αγγίζει όλους του ποδοσφαιρόφιλους και περισσότερο εκείνους οι οποίο βλέπουν τους αγώνες ως διασκέδαση. Ο Συγγραφέας Νίκος Δήμου έχει γράψει ότι «ευτυχία είναι το μεσοδιάστημα που χωρίζει την επιθυμία από την εκπλήρωση της». Οσο μεγαλύτερο είναι αυτό το μεσοδιάστημα, τόσο μικρότερη ευτυχία απολαμβάνει κάποιος.

Να θεωρήσω δεδομένο, ότι ο πρόεδρος της Stoiximan Super League, πίστευε όσα έλεγε, γιατί οραματίζεται ένα διαφορετικό ελληνικό ποδόσφαιρο. Χωρίς εντάσεις, τοξικότητα, αντεγκλήσεις με δημόσιες αντιπαραθέσεις και μεγαλύτερες επενδύσεις. Στο μέγεθος που μπορεί η κάθε ομάδα. Όμως το διάστημα που χωρίζει αυτή την επιθυμία με την εκπλήρωση της, με μέτρο τις προηγούμενες χρονιές, δεν είναι μικρό. Και επειδή παρόμοια ευχολόγια έχουν ακουστεί και στο παρελθόν, οι φίλαθλοι κρατούν μικρό καλάθι. 

Στην Ελλάδα ζούμε όπου ακόμη το οπαδικό περιβάλλον δεν έχει απαλλαχθεί από τα στοιχεία εκείνα που προκαλούν τη βία και οι παράγοντες δεν ελέγχουν το θυμικό τους. Κάτι άλλαξε, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από το υγείες κομμάτι του στις κερκίδες. Από εκείνους που απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο, όσο κι αν ανεβαίνει η αδρεναλίνη τους, σέβονται τον αντίπαλο τους και αποτελούν για τις ΠΑΕ «πελάτες» με όλη τη σημασία της λέξης. Μπορεί ο όρος να ενοχλεί αλλά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όλα μετριούνται με τους αριθμούς. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε τον Μπαμπέ, και εκτίναξε την τιμή της φανέλας του στα 180 ευρώ. Αυτή η τιμή είναι για την αυθεντική φανέλα του σούπερ σταρ. Υπάρχουν και φθηνότερες, περίπου 120 ευρώ, αλλά δεν είναι της ποιότητας που φορούν οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ στους αγώνες.

Αρα η λογική λέει ότι σ’ ένα περιβάλλον από το οποίο θα λείψει η τοξικότητα και θα γίνουν επενδύσεις για την βελτίωση του θεάματος και των υποδομών, όλοι θα είναι κερδισμένοι. Ανεξαρτήτως από το ποια ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή. Δεν πιστεύω ότι χάλασε κάποιον ο περσινός ανταγωνισμός που υπήρξε στο Πρωτάθλημα. Στο χέρι των ιδιοκτητών είναι να προκρίνουν νέα μοντέλα ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. Να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για το ποδοσφαιρικό προϊόν και ότι αγωνιούν για το μέλλον του.

Η καθιέρωση του νέου format διεξαγωγής της Stoiximan Super League, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως και το πλάνο συμμετοχής της Super League2 στα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Δεν πρόκεται για τον τετραγωνισμό του κύκλου. Απλά είναι τα πράγματα. Καλή διάθεση και ρεαλισμό χρειάζεται. Ο εγωισμός είναι αυτός που καταστρέφει τα πάντα. Στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε ότι όλα «γκρεμίζονται» από ένα ανάποδο σφύριγμα του διαιτητή. Αυτό τουλάχιστον μας έχει διδάξει το παρελθόν. Μακάρι να έχουν ωριμάσει οι ιδιοκτήτες και να ζήσουμε φέτος ένα ξεχωριστό Πρωτάθλημα, για το οποίο όλη η συζήτηση θα έχει ως θέμα το θέαμα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.