Την ώρα που ανακοινώνονται οι επερχόμενες αυξήσεις σε κοινωνικά επιδόματα, με πανηγυρικούς τόνους από τους κυβερνώντες, οι απανταχού πολύτεκνοι δεν πανηγυρίζουν αλλά ανησυχούν.
Την ώρα που όλοι μιλούν για το μέγα δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, όπου οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις και προωθείται τάχα κοινωνική πολιτική, που να ωθεί τους Έλληνες να κάνουν περισσότερα παιδιά, οι ήδη πολύτεκνοι αγανακτούν.
Ο λόγος; Η ανακοίνωση -παράλληλα με τις επερχόμενες αυξήσεις- για κόφτες στα επιδόματα. Με στόχο τον αποκλεισμό των εύπορων δικαιούχων από τα τρία βασικά Επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα παιδιού, θεσπίζονται «κόφτες».
Έτσι, καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 220.000 ευρώ (αξία ακίνητης περιουσίας) ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο θα μπει στα 1.600 κυβικά. Ακίνητα, οχήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα θα είναι ορισμένα από τα περιουσιακά κριτήρια. Και ως εδώ, όλα καλά.
Όταν όμως μιλάμε για οριζόντιες περικοπές επιδομάτων, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Αν μια οικογένεια έχει μία κύρια κατοικία και ένα πατρικό στο χωριό, κινδυνεύει να τεθεί αυτομάτως εκτός επιδομάτων.
Όσο για τα αυτοκίνητα; Το όριο των 1600 κυβικών για τους πολύτεκνους, που έχουν επταθέσια ή εννιαθέσια αυτοκίνητα, για να μεταφέρουν τα παιδιά τους, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Γιατί για να μεταφέρεις με ασφάλεια την οικογένειά σου, χρειάζεσαι κυβικά, χρειάζεται το εργαλείο που οδηγείς να μπορεί να σε κουβαλήσει. Οι περισσότεροι πολύτεκνοι έχουν μεγάλα αυτοκίνητα, όχι γιατί θέλουν να κάνουν επίδειξη αλλά γιατί τα χρειάζονται. Τι πιο προφανές;
Κυρία Σοφία Ζαχαράκη, υπουργέ Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, πρέπει να μελετήσετε καλύτερα τις προθέσεις σας. Οι οριζόντιες περικοπές μόνο κακό κάνουν, συνήθως, γιατί είναι ως επί το πλείστον άδικες.
Στις τάξεις των πολύτεκνων επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι κόφτες αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Γενάρη. Και πριν προχωρήσουν σε μαζικές αποσύρσεις-πωλήσεις-αντικαταστάσεις των αυτοκινήτων τους, προκειμένου να μη χάσουν τα -απαραίτητα για την επιβίωσή τους- επιδόματα, θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον κάποια διευκρίνιση.
Μια κίνηση καλής θέλησης, μια εξαίρεση, μια καλύτερη μελέτη με κοινωνικά κριτήρια και όχι μόνο με αριθμούς, που δε λένε πάντα την αλήθεια.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube