Τα εμβόλια έφεραν «παρενέργειες» στην Pfizer: Εξέγερση μετόχων και επενδυτών κατά Μπουρλά

Metrosport Team26 Οκτωβρίου 2024

Η επενδυτική εταιρεία Starboard Value ζητά θεμελιώδεις στρατηγικές αλλαγές από τη Pfizer και επικρίνει τη διοίκησή της για ανεπαρκείς αποδόσεις παρά τα σημαντικά έσοδα από τα προϊόντα καταπολέμησης της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, η Starboard Value ασκεί έντονη κριτική στη φαρμακευτική εταιρεία της Pfizer και ζητά ριζικά μέτρα για την αύξηση της αξίας των μετόχων. Ο Τζεφ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Starboard Value, κατήγγειλε ότι η Pfizer, υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου, Άλμπερτ Μπουρλά, δεν κατάφερε να μετατρέψει τα επιπλέον 40 δισ. δολάρια κατά την πανδημία του κορονοϊού σε καλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους.

Μάλιστα, σε συνέδριο επενδυτών στη Νέα Υόρκη, ο Τζεφ Σμιθ δήλωσε ότι η απόδοση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη και των εξαγορών αξίας 70 δισ. δολαρίων «δεν ήταν επαρκής». Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι η διοίκηση ήταν υπεύθυνη για την «καταστροφή τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αξία για τους μετόχους».

Παρά τον διπλασιασμό των πωλήσεων και τον τριπλασιασμό έως τετραπλασιασμό των ταμειακών ροών από το 2019, η τιμή της μετοχής ήταν χαμηλότερη από εκεί που ήταν τότε. «Πώς είναι δυνατόν μια εταιρεία όπως η Pfizer να παράγει όλα αυτά τα πρόσθετα έσοδα και παρόλα αυτά η τιμή της μετοχής να είναι χαμηλότερη από ό,τι ήταν το 2019;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Τζεφ Σμιθ.

Τα εμβόλια έφεραν «παρενέργειες» στην Pfizer: Εξέγερση μετόχων και επενδυτών κατα Μπουρλά

Ακόμα, ο Τζεφ Σμιθ, που είναι επικεφαλής επενδύσεων της Starboard Value, ανέφερε: «Μετράμε την επιτυχία στην παραγωγή φαρμάκων και όλοι μας μετριόμαστε με βάση το ιστορικό μας. Το ιστορικό εδώ δεν είναι σπουδαίο».

Επισημαίνεται ότι οι επενδυτές της Starboard Value, η οποία κατέχει πλέον μερίδιο 0,6% στην Pfizer, συναντήθηκαν πρόσφατα με τον – ελληνικής καταγωγής – Άλμπερτ Μπούρλα και ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Υποχώρηση της μετοχής της Pfizer έως και 50%

Ο Τζεφ Σμιθ προέτρεψε το διοικητικό συμβούλιο να καταστήσει τη διοίκηση περισσότερο υπεύθυνη και να εξετάσει εναλλακτικές στρατηγικές. «Εάν, επίσης, πιστεύετε ότι είναι απίθανο να μπορέσετε να αντιστρέψετε τη μείωση των πωλήσεων χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές, τότε πρέπει να κάνετε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, οι μετοχές της Pfizer υποχώρησαν κατά 0,5% την Τρίτη (22/10) κάτω από τα 29 δολάρια, δίνοντάς της κεφαλαιοποίηση 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% από την κορύφωσή της, που σχετίζεται με την πανδημία. Ο Τζεφ Σμιθ επέκρινε, επίσης, την Pfizer για την αποτυχία της να επιτύχει τον στόχο της, δηλαδή να φέρει στην αγορά 15 νέα φάρμακα υπό την ηγεσία του Άλμπερτ Μπουρλά.

Η απόδοση των επενδύσεων της εταιρείας σε έρευνα και ανάπτυξη και σε συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι μόνο 15%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του κλάδου που είναι 38%. Ακόμα, η Pfizer υστερεί σε σχέση με ανταγωνιστές όπως η Eli Lilly και η Novo Nordisk, οι οποίες είχαν σημαντική επιτυχία με τα φάρμακά τους για την απώλεια βάρους, παρόλο που και η Pfizer επενδύει «τεράστια ποσά» στην έρευνα αυτής της προσοδοφόρας κατηγορίας φαρμάκων.

Τα εμβόλια έφεραν «παρενέργειες» στην Pfizer: Εξέγερση μετόχων και επενδυτών κατα Μπουρλά

Οι ανησυχίες της Starboard Value για την Pfizer

Η Starboard Value έχει επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Pfizer, αλλά προηγουμένως δεν είχε εκφράσει λεπτομερώς τις ανησυχίες της σχετικά με τη φαρμακοβιομηχανία. Ο Σμιθ συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, την περασμένη εβδομάδα, μερικές ημέρες αφότου έγινε γνωστή η εκστρατεία του hedge fund στην εταιρεία.

Οι επενδυτές έφυγαν από την Pfizer καθώς μειώθηκαν οι ανησυχίες για την πανδημία και εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εμβολίων και θεραπειών για τη νόσο COVID-19. Έτσι, οι μετοχές της Pfizer σημείωναν πτώση κατά 0,5%, το πρωί της Τρίτης (22/10), στα 28,80 δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται περίπου στο μισό από την εποχή της πανδημίας.

Εκπρόσωπος της Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει την παρουσίαση του Τζεφ Σμιθ. Από την πλευρά του, ο Τζεφ Σμιθ υποστήριξε ότι η Pfizer έχασε αξία λόγω κακής κατανομής κεφαλαίων, αποτυχιών στην έρευνα και την ανάπτυξη και προβλημάτων στην πρόβλεψη και στον προϋπολογισμό.

Τι γράφει το Reuters για την Pfizer και τον Άλμπερτ Μπουρλά

Πέρα από την απώλεια εσόδων, η Pfizer είχε επίσης να αντιμετωπίσει, κατά τα τελευταία τρίμηνα, και τα απογοητευτικά στοιχεία από ένα πειραματικό φάρμακο για την παχυσαρκία, καθώς και ό,τι αφορούσε στο αδύναμο λανσάρισμα του εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και στην απόσυρση της θεραπείας για τη δρεπανοκυτταρική νόσο Oxbryta λόγω θανάτων στις κλινικές δοκιμές.

Ο Τζεφ Σμιθ δεν έκανε συγκεκριμένες συστάσεις για την Pfizer ή για τη διοίκησή της κατά την παρουσίαση. Σε συνέντευξή του στο CNBC, πάντως, δήλωσε ότι μια αλλαγή στην κορυφή της εταιρείας θα μπορούσε να έχει νόημα, αλλά απέφυγε να ζητήσει την παραίτηση του Μπουρλά. «Κάτι ουσιαστικό πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούν απλώς να κλείνουν τα μάτια και να υποθέτουν ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα», δήλωσε ο Τζεφ Σμιθ χαρακτηριστικά.

Δύο πρώην στελέχη της Pfizer, σύμφωνα με το Reuters, είχαν δηλώσει ότι συνεργάζονταν με τη Starboard Value για να πιέσουν για αλλαγές στην Pfizer, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν πορεία και δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά.

πηγή: ieidiseis

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.